close
CímlapEDUCKözös gondolkodás: PTE, EDUC, jövő

Közös gondolkodás: PTE, EDUC, jövő

2020. február 14.

EDUC-fórumok sorozatának első alkalma zajlott le a Pécsi Tudományegyetem Rektori Kabinet Szenátusi termében február 13-án. Mint ismeretes, az EU új programja, az Európai Egyetemi Szövetségek egyik nyertes konzorciumának tagjaként a PTE a digitalizáció területén dolgozik együtt négy öt másik felsőoktatási intézménnyel. Ez az ún. European Digital UniverCity (EDUC) projekt. A cél az európai felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele, a nemzetközi láthatóság erősítése, a hosszú távú stratégiai együttműködés kialakítása, hangsúlyosan a különböző mobilitási típusok ösztönzésére.

Az eddig végzett közös munka legfrissebb fejleményeit mutatta be Dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes és Dr. Tarrósy István, a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetője. Olyannyira mai történések ezek, hogy Betlehem József az első fórumot megelőző napon az olaszországi Cagliariban a konzorcium többi egyetemével folytatott tárgyalásainak eredményeiről is beszámolt.

Két programelem zajlott le: egyrészt a dékánok, illetve a nemzetköziesítéssel foglalkozó kari vezetők kaptak összefoglalót az EDUC-ról, annak munkájáról, valamint a PTE-re háruló feladatokról és az új partnerség adta lehetőségekről, másrészt – mivel a 12 munkaprogram közül az ötödik a digitális tananyagfejlesztéssel foglalkozik –- az oktatásért felelős dékánhelyettesek tájékozódhattak. Utóbbi téma kapcsán Dr. Dezső Renáta, a BTK Neveléstudományi Intézetének általános igazgató-helyettese tartott prezentációt.

Mivel az EDUC kiemelten fontosnak tartja a hallgatói szervezetek közti kommunikáció és együttműködés erősítését, a fórumokon mind az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, mind a Doktorandusz Önkormányzat részt vett.

A közeljövőben hasonló fórumok várhatók az egyetem különböző karain, a cél minél több egyetemi polgárt megismertetni és bevonni az EDUC által generált közös gondolkodásba.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni