close
Címlap15. Szárazföldi ökoszisztémák védelmeKülönleges jubileum: Borhidi 90, Botanikus Kert 70

Különleges jubileum: Borhidi 90, Botanikus Kert 70

Két PTE-s akadémikus, dr. Borhidi Attila botanikus és a 2021-ben elhunyt dr. Hámori József neurobiológus tiszteletére, valamint az egyetemi Botanikus Kert fennállásának 70. évfordulójának alkalmából rendezett konferenciát a Természettudományi Kar május 27-én. A dr. Vargha Damján konferenciateremben a két kiemelkedő tudós rengeteg tanítványa és kollegája gyűlt össze megünnepelni a jeles alkalmat. A Botanikus Kert fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából egy jubileumi kötetet is kiadott a kar, valamint a kert legszebb részein gyűjteményeket, tereket neveztek el a múlt nagy egyéniségeiről.

Az ünnepség keretében elsőként dr. Gábriel Róbert, a PTE TTK Biológiai Intézet igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd számos pályatárs, kiemelkedő tudós, tanítvány felidézte a közelmúltban elhunyt Hámori József neurobiológus-akadémikus munkásságát és az egyetem érdekében végzett tevékenységét. Személyesen is köszöntötték az egybegyűltek Borhidi Attila botanikus-akadémikust a közelgő kerek, 90. születésnapja alkalmából, hogy tisztelegjenek a karalapító dékán, az oktatást és a tudományos tevékenységet alapjaiban megújító professzor előtt. Karizmatikus személyiségét, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét bevetve 35 éve fáradozik azon, hogy a Pécsi Tudományegyetem szellemileg és szervezetileg is folyamatosan megújulhasson és teljesíthesse küldetését. Mindkét ünnepeltnek köszönhetően hallgatók százai, fiatal kutatók tucatjai teljesítik küldetésüket a tanári és biológusi pályákon, ezzel is öregbítve a Pécsi Tudományegyetem hírnevét.

„A PTE közelgő centenáriuma alkalmából egy programsorozatot alkottunk, amely 2023-ig zajlik, és ennek abszolút szerves részét alkotja ez a rendezvény is” – emelte ki dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes, majd visszatekintve a Természettudományi Kar önállóvá válására, amelynek nemrég ünnepeltük a harmincadik évfordulóját, Borhidi Attila és Hámori József szerepének fontosságát hangsúlyozta a rektorhelyettes:

„A két tudósprofesszor tevékenysége, amely hatásában messze túlmutat a Kárpát-medencén, a Pécsi Tudományegyetem egésze számára is igazodási pont, hiszen a modernkori pécsi felsőoktatás meghatározó személyiségei közé tartoznak. A harmadik ünnepelt pedig az az ékszerdoboz, amely az Ifjúság úti kampusz hallgatói és dolgozói mellett valamennyi egyetemi, sőt városi polgár számára nyitva áll, aki feltöltődésre, sétára, relaxációra, a párját ritkító növények megcsodálására, esetleg a fürge mókusok fürkészésére vágynak.”

Dr. Kosztolányi György a Magyar Tudományos Akadémia nevében köszöntötte a személyesen jelenlévő dr. Borhidi Attilát: „egy kettős köszöntésre okot adó produkciót nyújtottál, egyrészt azt, hogy kilencven évesen közöttünk vagy, másrészt az, hogy létrehoztál egy olyan életművet, amely ugyancsak megemlékezésre, ünneplésre méltó.” Kiemelte, hogy a szaktudomány művelésén túl a TTK és egyetemszervezésben nyújtott teljesítménye kivételes, és ezen is túl a közjó érdekében is sokat tett.

Az ünnepségen dr. Jakab Ferenc virológus fekete leckekönyvét felmutatva elmondta: „Azt gondolom, hogy ez már a mai hallgatók számára nagyon keveset mond, pedig tele van emlékkel, tele van történettel, boldog és nehéz pillanatokkal.” Egy történetet fel is idézett, amikor Borhidi professzornál szigorlatozott, és minden botanikai tudását összeszedve igyekezett helytállni.

„Szerencsések vagyunk, mert van nekünk egy csodálatos Botanikus Kertünk, amely azt gondolom, hogy Borhidi professzor úr áldásos keze munkája és hozzájárulása nélkül nem jöhetett volna létre”

– méltatta dr. Jakab Ferenc, majd hozzátette: „Szerencsés lehetek, mert olyan tanárom volt, aki nem csak a botanikára tanított meg, hanem arra is, hogy az utánpótlás-nevelés rettenetesen fontos. És azt gondolom, hogy szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egykori tanítványként az alma materemben most professzorként köszönthetem születésnapja alkalmából.”

A jubileumi konferencián dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Zag Gábor alpolgármester is méltatta a két kiemelkedő akadémikust. Dr. Molnár Zsolt a doktorhallgatók nevében, Salamonné dr. Albert Éva pedig a tanítványok nevében köszöntötte a professzort: „A pécsi tanítványok nevében köszönjük, hogy személyes példáddal és küzdelmeddel megmutattad nekünk azt az utat és azt a módot, ahogyan eljuthatunk az alkotó ember felépüléséhez, ami igen hatékonyan párosult a tudós kutató kíváncsiságával.”

A laudációt dr. Lénárd László folytatta, aki a Pécsi Akadémiai Bizottság képviseletében emlékezett vissza a kiemelkedő akadémikus pályafutására:

„Borhidi Attila nemzetközi hírű tudós, a botanika világméretekben is jelentős személyisége,

akinek az első, fiatalkori, nagy tette volt Kuba növényföldrajzának leírása. Számos expedíción vett részt életében, több, mint húsz alkalommal járt Mexikóban, és talán kevesen tudják, hogy öt évvel ezelőtt is még ott járt, és a kávébabokat osztályozta. Tizennégy könyve közül legalább tíz spanyol nyelven jelent meg, anyanyelvi szinten beszél spanyolul is, több nyelv mellett” – méltatta dr. Lénárd László, majd hozzátette: „Megismertem benne egy holisztikusan gondolkodó, rendkívül elkötelezett, nagyon kedves embert, és hálás vagyok, hogy egy ilyen barátot nyerhettem.”

Borhidi professzor is beszédet mondott a konferencia záróakkorjaként, amelyben háláját fejezte ki az előadóknak és a jelenlévőknek: "Az, ami itt ma megnyilvánult, az hála és a szeretet szava" - fogalmazott az akadémikus, majd kiemelte: "ebben a kötetben azt írják le a barátaim, hogy mit jelentett a számukra az, amikor bátorítást, pénzügyi segítséget, vagy akár emberi kapcsolatokat, emberséget kaptak a szakmában. Arról van szó, hogy ez a kötet az én számomra egy

nagy igazolás arra, hogy nem éltem hiába. És ez a kilencvenedik születésnaphoz nagyobb ajándék nem lehet." 

Majd visszaemlékezésében néhány történetet is megosztott, a jelenlévők nagy örömére, a magyar tudományos minősítés dícséretére. 

Harmadik ünnepeltként a Botanikus Kertet, a növényeket éltető és bemutató „zöld szigetet” köszöntötték, ahol a közismert fajok mellett számos érdekesség és különlegesség kapott helyet. Az elmúlt évtizedben történt infrastrukturális fejlesztések segítették a növényanyag fejlesztését, és a látogatók is komfortosabb körülmények között tekinthetik meg a gyűjteményeket, amelyek mostantól kiemelkedő tudósoknak, kollegáknak, munkatársaknak állítanak emléket. A jubileum alkalmából megjelent „Zöld sziget Pécsen, Isten békéje” című kötet ezeket az emlékhelyeket, valamint a névadóikat mutatja be, Mánfai György és dr. Szabó László Gyula professor emeritus szerkesztésében.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni