close
CímlapEgyetemi életA kultúraközvetítés kihívásai, kutatás és képzés

A kultúraközvetítés kihívásai, kutatás és képzés

A kulturális élet erősítése regionális szinten, tudományos kutatás és – a környezetkultúra szak révén - mindennek képzési oldala a három pillére annak a megállapodásnak, melyet a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kötött február 11-én, Szekszárdon.

„Az MMA MMK olyan felsőoktatási együttműködésben gondolkodik, mely túlmutat a megszokott kereteken, de túlmutat a karon és az egyetemen is, hiszen hozzájárul a régió kulturális életének a fejlesztéséhez. Az együttműködés alapja a közös kutatás, mely elsősorban

tudományközi vizsgálatok keretében térképezi fel a kultúraközvetítést mai kihívásait,

lletve azt, mik a lehetőségek az e téren felmerülő problémák megoldására.” – mondta el dr. Szécsi Gábor dékán, majd hozzátette: a kutatócsoport megkezdte a munkát.

Eredményeiket várhatóan még ebben a félévben bemutatják majd egy budapesti konferencia keretében, az összefoglaló tanulmánykötet megjelenését is ez év végére tervezik. A kutatás alapján tanítási segédanyagok is születnek majd, melyek az oktatók munkája mellett minden kultúraközvetítéssel foglalkozó szakember segítségére lehetnek. „Az együttműködés tavaly indult, de most új lendületet kap.”– jelentette ki a dékán. Dr. Kocsis Miklós, az MMA MMK igazgatója hozzátette: „Az a kutatócsoport, melyet 2019 végén létrehoztunk sokra hivatott, hiszen egy interdiszciplináris, alkalmazott művészetekkel foglalkozó kutatócsoportról van szó, melynek alkotóművészek és magasan kvalifikált, oktatói/kutatói tapasztalattal rendelkező, művészettel foglalkozó szakemberek is tagjai. Munkánk eredményei a környezetkultúra alap- és mesterképzési szakban is ki tudnak kristályosodni.

Ez a képzés azon szakok egyike, melynek végzettjei tudják majd formálni és meghatározni azt a közbeszédet, melyben létezünk.”

„A Szekszárd után a KPVK Pécsi Képzési Központjában is induló környezetkultúra BA képzés a KPVK egyedülálló képzési eleme” – jegyezte meg dr. Szécsi Gábor, majd azt is elárulta, hogy a jövőben e szak mesterképzési változata is elérhető lesz a KPVK hallgatói számára.

„A képzés jellege hordozza magában az igényt a minél intenzívebb gyakorlat iránt. Ennek megszervezésében az MMA MMK minden segítséget meg fog adni.” – tett ígéretet Dr. Kocsis Miklós. Dr. Szécsi Gábor hozzátette: „Van ennek az együttműködésnek még egy eleme: a térség kulturális életének erősítése – és itt nemcsak tudományos programokra gondolok.

Több tervünk van ezzel kapcsolatban, melyhez az MMA MMK is hozzáteszi a maga lehetőségeit.”

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni