close
CímlapEgyetemi életKulturális örökségünkről tanulnak a kínai hallgatók

Kulturális örökségünkről tanulnak a kínai hallgatók

A kínai Shanghai Institute of Technology egyetemről 18 hallgató és 2 oktató érkezett Pécsre, hogy két héten át ismerkedjenek az európai és a magyar kulturális örökséggel. A július 15-július 29 között megrendezett nyári egyetem akadémiai részét (a tanórákat valamint a szakmai kirándulásokat) a KPVK biztosítja, míg a rendezvény teljes körű szervezését a Külügyi Igazgatóság végzi. A július 16-ai megnyitó ünnepség keretében a csoport megismerhette a program oktatóit, szervezőit, valamint az ittlétük még gördülékenyebbé tételét elősegítő magyar és kínai mentor hallgatókat is.

SIT nyári egyetem 2018 Pécs; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A megnyitó ünnepségen a KPVK képviseletében Dr. Zádori Iván dékánhelyettes, valamint Dr. Koltai Zsuzsa, a nyári egyetem egyik oktatója vett részt, valamint Dr. Pozsgai Gyöngyi a Külügyi Igazgatóság és az egész egyetem nevében köszöntötte a hallgatókat. Miután dióhéjban bemutatta a PTE-t, elmondta:

„stratégiai céljaink között szerepel a külföldi hallgatói létszám növelése, valamint a nyári egyetemek számának növelése: szeretnénk az egész nyarat kitölteni!”

Pécs városáról, az elérhető kulturális lehetőségekről, látványosságokról és praktikus tudnivalókról a PTE-n tanuló kínai mentor hallgatók: Yang Zipei, Wei Xiaozhi, Chen Silin és Li Yu számoltak be.

SIT nyári egyetem 2018 Pécs; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Megtudhattuk, hogy a kéthetes nyári egyetemi képzés során a kínai hallgatók igen sokféle szemszögből ismerkednek meg Európával és Magyarországgal. Az előadások között megtalálhatóak az európai és a magyar történelemet, művészettörténetet, népi hagyományokat bemutató tématerületek csakúgy, mint az Európai Unió aktuális gazdasági és társadalmi kihívásait taglaló előadás.

SIT nyári egyetem 2018 Pécs; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A tanórákon kívül a hallgatók megismerkednek Pécs kulturális nevezetességeivel, tanulmányozzák a város kulturális örökségét, látogatást tesznek Orfűn, Abaligeten valamint 4 napos szakmai kirándulást tesznek Budapestre, Szentendrére és Visegrádra. Igen gazdag szabadidős programot is biztosítanak a hallgatóknak, természetesen kihagyhatatlan a városnézés, lesz kvíz est Magyarországról és Európáról valamint lehetőséget kapnak a hallgatók arra is, hogy megismerkedjenek egy másik partneregyetemünkről, a Hangzhou Normal University-ről érkező 35 fős kínai hallgatócsoporttal, akik egy másik nyári egyetemi programban vesznek részt a PTE-n.

TÓTH Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni