close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekLahti, a zöld egyetemváros delegációja a PTE-re látogatott

Lahti, a zöld egyetemváros delegációja a PTE-re látogatott

A finn Lahti város polgármestere, Pekka Timonen és delegációja tett hivatalos látogatást a Pécsi Tudományegyetemen, amelynek célja a Péccsel 1956 óta fennálló testvérvárosi kapcsolat révén további együttműködési lehetőségek megismerése volt. A háromfős küldöttséget dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelytettes és dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője fogadta szeptember 27-én a Rektori Kabinet épületében.

A találkozón dr. Betlehem József rektorhelyettes először röviden bemutatta a PTE történetét, kiemelte a centenáriumi rendezvénysorozatot a közelgő jubileum kapcsán. Majd az intézmény jelenlegi helyzetét, törekvéseit ismertette: kitért a modellváltás kihívásaira, valamint a tudományos élet és a kutatás helyzetére. „A Pécsi Tudományegyetem fontos szerepet játszik a város életében, és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával is jó kapcsolatot ápolunk. Több nemzeti laboratórium is létesült itt, mint az élvonalbeli Virológia Nemzeti Laboratórium, és a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, valamint a nemrég megalakult Megújuló energiák Nemzeti Laboratórium– hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 

 

„A PTE számos finn egyetemmel ápol jó partnerkapcsolatot az Erasmus keretrendszeren belül, valamint az EDUC konzorcium büszke tagja” – emelte ki dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője, majd hozzátette: „a hallgatóink egynegyede, 5000 fő külföldről érkezik, több, mint 100 országból. Ennek a különleges kulturális diverzitásnak bemutatására hívtuk életre az International Seasons rendezvénysorozatot.”

„Pécs és Lahti testvérvárosi kapcsolata 1956-ra nyúlik vissza, és azóta is fontosnak tartjuk ennek fenntartását, megújítását” emelte ki a százhúszezer fős lakossággal rendelkező Lahti polgármestere, Pekka Timonen. Beszámolt Lahti helyzetének alakulásáról, amelynek fókuszában a dinamikusan fejlődő LUT Egyetem áll. „Az LUT a Times Higher Education rangsorában a tizenegyedik helyet nyerte el a kis egyetemek kategóriában. Rengetegen jelentkeznek ide, egyrészt a kiváló minőségű oktatás, másrészt a különböző szemléletvilág miatt, amit a gyorsaság jellemez” – fogalmazott a polgármester.

„Az LUT Egyetem szakterülete az energia, a levegő, és a víz. Küldetése, hogy megmentse a világot. Ez egybecseng Lahti értékeivel, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre. Városunk tavaly elnyerte megtisztelő Európa Zöld Fővárosa címet, és a világ negyedik legfenntarthatóbb városa címet”

– tudhattuk meg Pekka Timonen-től.

A jó hangulatú megbeszélésen részt vett továbbá Juha Rosted, Lahti közgyűlésének elnöke, Denis Mustonen, külügyi referens, Zag Gábor, Pécs MJV alpolgármestere, Kincses Márk, a Gazdaságfejlesztési Főosztály Turizmusfejlesztési Osztályának vezetője, valamint Kator György finn tiszteletbeli konzul.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni