close

Lányok napja

2021. október 21.

A Lányok Napja egy országos STEM területekhez közel álló  szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap diáklányok részére. Ezen a napon felsőtagozatos általános- és középiskolás lányok látogatják meg az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az eseményt a Nők a Tudományban Egyesület 2021-ben október 21-én 10. alkalommal szervezi meg. A PTE-ről Némethné dr. Somogyi Ildikó, az Állatszervezettan és Fejlődésbiológiai Tanszék adjunktusa, a szervezet regionális központjának vezetőjét kérdeztük.

Mi is az a Lányok napja?
Egy országos pályaorientációs nap. A Nők a Tudományban egyesület szervezi, amely egy országos egyesület, a Dél-Dunántúli Regionális Központ a PTE TTK-án működik, két éve csatlakoztunk a programhoz. Az Egyesület megszervezi és interneten hozzáférhetővé teszi a programleírásokat, mi pedig programokat szervezünk. Idén hat előadó hölggyel rendelkezünk, akik vagy előadást tartanak, vagy laborlátogatást szerveznek. Ehhez jelentkezhettek középiskolás lányok országos szinten,  mi és a Nők a Tudományban Egyesület is reklámoztuk az eseményt. A lányok a Lányoknapja.hu weboldalon regisztrálhattak. Maga az esemény ma, október 21-én délután zajlik, online és jelenléti rendezvények egyaránt lesznek.

Milyen előadók lesznek?
Minden természettudományos területről találtunk előadót. Lesz például egy biológus, aki mellesleg volt tanítványom, jelenleg az Általános Orvostudományi karon dolgozik egy retinakutató laborban. Bemutatja a munkáját, s egyben a laborját is. A vakság okait vizsgálják, kísérleteket mutatnak be, amelyeket egérmodelleken végeznek. A másik izgalmasnak ígérkező előadás, ami a személyes jelenlétet is megengedi, Pap Tamara előadása lesz a Kémia Intézetből, amely keretében látványos kísérleteket fog bemutatni. Izgalmas lesz Lanszky Zsófia bejelentkezése is, ő a Virológia kutatócsoportban parazitákat kutat, a terepről fog bejelentkezni, online. Denevéreket vizsgálnak Tokajban, mintákat gyűjtenek, s ebből mutatnak ki vírusokat. A nap végére játékos levezetőt tartunk, egy tanárszakos hallgató azt mutatja meg, hogy a matek jó értelemben véve is lehet izgalmas.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni