close
CímlapEgyetemi életLatin-Amerika Pécsre figyel

Latin-Amerika Pécsre figyel

2022. január 20.

A Magyarországon szolgálatot teljesítő latin-amerikai országok - Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru- nagykövetei részvételével tartottak workshopot a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, január 20-án. Az eseményt Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára kezdeményezte.

Dél-Amerika borászatának gyökerei mélyre nyúlnak, így érdemes mind az értékesítés, mind a kutatások során együttműködnünk”

– mondta el Bencsik Dávid, majd hozzátette: éves szinten 121 millió liter bort ad el hazánk a nemzetközi piacon, ám az ebből származó bevétel – annak ellenére, hogy sorra nyernek magyar borok a nemzetközi megmérettetéseken – jelentősen a várható érték alatt marad. „Pedig a magyar bor helye nem az alsó polcokon van, hanem az osztrák és egyéb regionális szereplők termékei mellett” – hangsúlyozta Bencsik Dávid.

A másik közös pont az, hogy a szőlőtermelés világszerte hasonló kihívásokkal küzd: a változó klíma miatt mindenki az ellenállóbb fajtákat keresi. A Pécsett található szőlőfajta-gyűjtemény jelenleg több mint 1500 tételből áll, melyet kölcsönösen bővíteni is lehetne a Chilében fellelhető legnagyobb, 300 fajtát számláló gyűjteménnyel.

„Pécs megkerülhetetlenné vált abból a szempontból is, hogy a klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó fajtákat kereső szakemberek itt találhatnak válaszokat”

– hangsúlyozta Bencsik Dávid államtitkár-helyettes.

„Felhő alapú adatbankba integráljuk majd a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének adatait, a tőkéket pedig RFID-chipekkel látjuk el. A célunk az, hogy nyomon lehessen követni azt, hogy más-más klimatikus viszonyok közt mely fajta hogyan teljesít”

– számolt be az idei tervekről Madaras Zoltán, a kutatóintézet vezetője. Azt is hozzátette: a valós idejű mérések lehetővé teszik majd, hogy a klímaváltozásra érdemben tudjon reagálni a szőlészet.


Vincevessző vágásra is sor került, melyhez egyházi szertartás is kapcsolódott, Cziglányi Zsolt plébános áldotta meg a szőlővesszőket. A Vince-napi hagyomány szerint a szentelés révén a tőkéken a termés eléri majd a fürtök leendő helyére aggatott kolbászok hosszát.
A metszésben a nagykövetek is segítettek.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni