close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekLetették a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét Pécsett

Letették a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létrehozására összesen több mint 2,5 milliárd Ft állami támogatásban részesült, mely forrásból 660 m2 új építésű terület valósul meg a mesterséges megtermékenyítés szolgálatában. A leendő épület ünnepélyes alapkőletételén február 18-án köszöntőt mondott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, a projekt szakmai vezetője, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

"Azzal szerettem volna kezdeni, hogy mindenki nézzen fel a klinika régi épületére, és rögtön tapasztalati tényként köszön vissza, hogy

a beruházás aktualitása nem megkérdőjelezhető.

Ugyan a most induló projekteknek a zászlóshajója az a projekt, amelyik az in vitro fertilizációs egységünk megújításáról, egy más dimenzióba kerüléséről szól, de ugyanilyen fontos eleme a családbarát szülészeti fejlesztés, és régi vágyunk itt Pécsett, hogy az 1910-ben épült klinika, legalább külsejében megújuljon" - hangsúlyozta dr. Bódis József államtitkár, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapaítvány Kuratóriumának elnöke. Megfigyelhető világszinten a népesség növekedése, mely azonban Európában sajnos csökken. A közelmúltban számos olyan intézkedés történt Magyarországon, amely a reprodukciót a középpontba helyezte. "Pár évvel ezelőtt az a szám, amely kifejezi a reprodukciós értéket, az 1,2 körül mozgott, ma már 1,7 körüliről tudunk beszélni, ami egy óriási eredmény!" - emelte ki dr. Bódis József kutató professzor, majd hozzátette: "olyan kutatási projekteket indítottunk, amelyek a mesterséges megtermékenyítés eredményességét, biztonságát növelik, és korszerűség tekintetében nem maradnak el az elvárt nemzetközi színvonaltól."

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának szakmai hagyományai messzire nyúlnak vissza. Az eredetileg a főépületben működő, ún. „in vitro fertilizációs labor” munkájának minőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy

az ország első „lombik bébi”-je itt fogant,

azóta pedig több ezer gyermek megszületése köszönhető az itt folyó munkának. Az eseményen elhangzott, hogy a központ kapacitása és tudományos, kutatási tevékenysége tovább fejlődhet az épületbővítésnek, modernizációnak köszönhetően.

A Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létesítése révén a kórtermi ágyszám a jelenlegi 7-ről 14-re növekszik, kétágyas kórtermek kialakításával. Az ágyak kiszolgálásához 5 új mosdó tartozik majd. Kialakítanak egy közel 130 m2-es modern, kulturált várótermet, valamint két új konzultációs szobát is a páciensek számára. A kutatások támogatására létrejön egy molekuláris diagnosztikára alkalmas kémiai kutató laboratórium is. A beruházás építtetője a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK Zrt.), a kivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt. A munkálatok az előzetes ütemtervek szerint 2023 elején zárulnak.

"Régi a felismerés, hogy az első szülés élménye befolyásolja azt, hogy ezt követi-e több szülés. Ebből a megfontolásból elindítottuk a család- és bababarát szülészetek kialakítását.

A mai alapkőletétellel egy olyan nemzeti módszertani központ jön létre a felépülése után, ahol nem csak a klinikai gyakorlatot végzik a legmagasabb technológiai színvonalon, hanem a módszertan fejlesztésére is lehetőség lesz"

- hangsúlyozta dr. Kásler Miklósemberi erőforrások minisztere, majd hozzátette: "Kívánom, hogy a pécsi tradíciókat folytassák, amiben nem csak az ismeret van benne, hanem a régi korokból megörökölt, és továbbörökítendő etikai színvonal is. Ez a leglényegesebb szempont."

A pécsi Reprodukciós Központban a klinika többi osztályával minden szinten együttműködve, a gyermeket tervező párok számára teljes meddőségi kivizsgálási spektrum és kezelési mód érhető el. Korszerű diagnosztikus és operatív műtéti megoldások állnak rendelkezésre, természetes szemléletű szülészeti ellátás, természetes fogamzássegítő program, valamint – az országban egyedülálló módon – méhen belüli magzati sebészet. A sikeres kezelést követően a klinikán terhesgondozás, szükség esetén genetikai tanácsadás, korszerű körülmények közötti szülés érhető el egy helyen, teljes NEAK-finanszírozás mellett. A minőségi betegellátás érdekében a betegek kivizsgálását és kezelését ún. "meddőségi team" segítségével végzik, melyben urológus, genetikus, endokrinológus, immunológus, pszichológus egyaránt részt vesz. Az ellátást korszerű eszközök, ultrahangok, altatógépek, laboratóriumi berendezések segítik, mely eszközpark tovább modernizálódik a projekt révén.

„Ezek a fejlesztések mindenki számára fontosak, ezért az egyetem együttműködik a várossal, a megyével, a régió meghatározó szereplőivel és természetesen a fő hatóságokkal”

– emelte ki dr. Miseta Attila, a PTE rektora, aki a Modern Városok Program keretén belül történt fontos fejlesztésekről is beszámolt: az ÁOK új elméleti épület, a fogászati tömb, az ETK épületeinek felújítása, és számos karon valósult meg hatalmas előrelépés ennek köszönhetően. 

A központban zajló kutatási munka – mely a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium kereteiben zajlik – célja a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának jelentős emelése az embrió potenciális károsodása nélküli vizsgálatokkal. A pécsi szakemberek törekednek az embriókat esetlegesen károsító hatások minimalizálására, így a rutin eljárások mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fényvédelemre, az embriók fejlődési ütemének ellenőrzését pedig a legkorszerűbb videós megfigyelő rendszerekkel oldják meg. A Reprodukciós Központ által létrehozott kivizsgálási és kezelési sémák révén az átlagos terhességi ráta folyamatosan 33% felett van. A most elinduló beruházás közvetett célja, hogy ezt a – nemzetközi normáknak megfelelő – mutatót tovább növeljék.

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni