close
CímlapEgyetemi életMár Horvátországban is a PTE társasjátékaival tanulnak

Már Horvátországban is a PTE társasjátékaival tanulnak

2022. október 18.

A Pécsi Tudományegyetem innovációs díját elnyert, matematika oktatásban felhasználható társasjátékokat ajándékoztak a PTE munkatársai a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központnak. Az eszéki központhoz tartozó intézmények ötven támogatott iskola közül elsőként próbálhatják ki az oktatásban is az egyetem munkatársai által kifejlesztett játékos taneszközöket.

A Pécsi Tudományegyetem Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpontja keretében Klein Sándor professzor vezetésével került kifejlesztésre az a két társasjáték, amelyekből most összesen száz darabot adtak át eszék-baranyai oktatási intézményeknek.

Az egyetem közel tíz éve elhunyt díszdoktoráról, Dienes Zoltánról elnevezett kutatóközpont a „Dienes MathLab” program keretében folyamatosan dolgozza fel a világhírű tudós szellemi hagyatékát és fejleszt játékos matematikatanításhoz felhasználható eszközöket.

A tervek szerint összesen tíz játékos taneszközt tartalmazó eszközkészlet első két darabja a „Ki jut a várba?” és az „Erdők játéka” című társasjátékok, amelyek hamarosan a boltokban is kaphatóak lesznek.

A játékos taneszközöket Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi tagja adta át Andócsi Jánosnak, az eszéki magyar oktatási központ igazgatójának. Szili Katalin az átadó során kiemelte, hogy az egyetem számára különösen fontos a határon túli oktatási intézményekkel való együttműködés.

Az ünnepélyes átadást követően a program tovább folytatódik, a társasjátékok kiosztásra kerülnek a programba bekapcsolódó valamennyi hazai és határon túli oktatási intézmény számára. 

A játékos taneszközök kifejlesztését a PTE Proof of Concept pályázata támogatta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott program keretében.

A játékok gyártását a Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződés alapján a Piatnik Budapest Kft. valósította meg. A taneszközök ingyenes iskolai átadását a „Játékos nevelés a környezetért és az emberért - Komplex gamifikált környezetismereti és tudományos oktatás a Kárpát-medence és hazánk iskoláiban” című pályázat finanszírozta, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni