close
CímlapEgyetemi életMég a brazil kutyus is a PTE-vel tanul magyarul

Még a brazil kutyus is a PTE-vel tanul magyarul

Immár huszonegy éve szervez a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar Nemzetközi Oktatási Központja Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemet, amely évről évre hatalmas népszerűségnek örvend. Nincs ez másként idén sem, hiszen négy kontinens 30 országából több mint hetvenen ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával. 

Ezekben a napokban is zajlik a Pécsi Tudományegyetem szervezésében a Digitális MagyarOK Nyári egyetem. Dr. Pelcz Katalin főszervező az esemény kapcsán elmondta: „Ez a nyári egyetemünk ugyan épít az elmúlt húsz év tapasztalataira, ugyanakkor ez a kurzus egy teljesen más, új tanulási forma, ami nem a valós térben megtartott nyári egyetem digitális mása. Azért vágtunk bele az intenzív kurzus online megvalósításába a járványhelyzethez igazodva, mert egyrészt az orvoskar Nemzetközi Oktatási Központjában hatékonyan működő tapasztalatokat szereztünk a szemeszter során, másrészt úgy gondoljuk, hogy ez a képzési forma akár más célcsoport számára is ideális lehet.

Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy közel 75 diákkal indult el idén a program.”

– adott hangot örömének a főszervező.

Pelcz Katalin szerint a magas létszám annak köszönhető, hogy folyamatosan ápolják a MagyarOK tananyagból dolgozó diákokkal és tanárokkal a kapcsolatot, így viszonylag gyorsan és könnyen el tudták érni azokat, akik leginkább egyéni tanulóként dolgoznak a magyar nyelv elsajátításán a világ valamely pontján. Emellett segítség volt, hogy a Tempus Közalapítvány is biztosított támogatást a programra jelentkező diákok közül 30 tanulónak.

Az online térben is a nyelvtanulásé a főszerep, mindazonáltal a nyelvhasználat élményszerű alkalmazását is beépítették a programba: beszélgetések érdekes emberekkel, sportprogram, főzés, kézműves foglalkozás színesíti a kurzusokat.

Érdekesség, hogy a képzéseken részt vesz egy aranyos brazil kutyus is: a sao pauloi Ana Paula Unheizer „Khal Drogo” nevű kutyusával szokta végigülni a digitális órákat, ahogy arról az általa készített fotó is tanúskodik. Arról azonban nincs információnk, vajon már magyar vezényszóra ült-e le ilyen okosan a kis Drogo…

a program, és annak bemutatása itt található:

https://isc.pte.hu/hu/magyarok_digital_summer_university_digitalis_magyarok_nyari_egyetem

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni