close
CímlapEgyetemi életMegalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja

Megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja

2022. szeptember 22.

A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére, tizennégy hazai egyetem keretmegállapodása révén szeptember 22-én Pécsett megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja. A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében. Az eseményre a PTE Szenátusi termében került sor.

„A mai helyzetben különleges aktualitása van annak, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk. A legnagyobb kihívások egyike, amely az emberiség előtt áll, az az, hogy a jelenlétünk olyan mértékben befolyásolja nem előnyös irányba a környezetünket, ami a túlélésünket is veszélyezteti. Büszkék vagyunk azokra a kollégákra, akik a PTE zöld aktivitásaiért dolgoznak. Ennek megnyilvánulása az is, hogy a PTE a zöld rankingekben előre tört – ehhez támogatást kaptunk a UQA Kuratóriumától is.

Komoly előrelépés a mai dekrétum aláírása, de ez az egész annyit ér, amit meg tudunk belőle valósítani. Úgy gondolom, osszuk meg egymással a jó gyakorlatokat, és ahol lehet, segítsük egymást”

– szólt az egyetemeket képviselőihez Miseta Attila, a PTE rektora.

Az eseményen Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára és Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egyaránt üdvözölte a kezdeményezést, és maximális támogatásáról biztosította az újonnan megalakult platformot.

„Ami nem fentartható, annak nincs jövője” – hangsúlyozta Hankó Balázs, majd ismertette: a magyar felsőoktatásban 300 ezer hallgató tanul, 60 ezer munkatárs dolgozik az ország 64 helyén. Ezek közül 9 képzéssel 17 egyetem foglalkozik a fenntarthatósággal. „A HÖOK-kal kötött megállapodások témája is a zöld egyetemi campusok létesítése, hiszen a jövőt a hallgatókon keresztül fogjuk formálni. Az energiaválsághelyzetben, mely ráadásul aszállyal ötvöződik, nincs fontosabb teremtett világunk védelménél” – tette hozzá, majd aláhúzta, hogy az idén ősszel újragondolásra kerülő képzési struktúrában a fenntarthatóság szemléletének erősítése a képzésekben kiemelt szereppel bír. Utalt arra is, hogy az egyetemek első közös célja a PET-palack- és papírmentesség lehet.

„A cél, hogy 2030-ra Magyarország legyen Európa 5 legélhetőbb országa között” – mondta el, majd

megköszönte, hogy „a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetemként viszi a fenntarthatóság zászlaját.”

„Ne csak szakembereket képezzünk, hanem tudatos polgárokat is” – szögezte le Raisz Anikó, aki előadásában azt is hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedéssel a fenntarthatóságot a kormány szerint össze lehet, és össze is kell hangolni. Az energiaválság égető problémákat hozott, és új megoldásokat indukál, katalizálja a folyamatokat.

Minden zöld lépés számít! címmel tartott frappáns előadást dr. Szili Katalin, az UQA Kuratóriumának tagja. „Jelképes, hogy az Európai Mobilitási Hét utolsó napjára esett a mai dekrétum aláírása, mely mentén egyetemek kapaszkodnak össze, hogy egy élhető világot hagyhassunk a következő generációkra” – mondta el Szili Katalin, majd röviden ismertette, milyen rendszerszerű aktivitások jellemezték az elmúlt ötven évben Magyarországot.

Elmondta: 1970-ben volt az az időpont, amikor még egy bolygót használtunk. „Az elmúlt ötven év alatt eljutottunk oda, hogy 1,7 bolygót használunk, sőt, van olyan földrész, ahol 5 bolygó erőforrásait emésztik fel. Hogyan tudjuk lassítani ezt a folyamatot?” – tette fel a kérdést Szili Katalin.

„Rendszerszerű válaszokat kell adnunk a problémákra”

– mondta el, majd a PTE erősödő zöld aktivitásairól is beszélt: „2016-ban kristályosodott programmá a PTE-n a zöld gondolat, ma a Pécsi Tudományegyetem a világban 42. legzöldebb felsőoktatási intézménye, országosan pedig az első.” Utalt az energiamenedzsmentre (a PTE épületeinek 50%-a megújuló energiákat használ), a mobilitásra (elektromos autók, és a MOONBIKE projekt), a hulladékgazdálkodásra. A szemléletformálás kapcsán a Solar Decathon sikerét és a Planet Budapesten való részvételt hozta fel. Azt is elmondta, hogy az UQA stratégiájának fontos pontja a fenntartható fejlődés, ezen belül pedig egyebek között cél a PTE klímastratégiájának megalkotása, és egy Planet Expo Pécs megvalósítása.

Az eseményen elhangzott, hogy

a platform tagjai évente szerveznek közös akciókat, eseményeket, konferenciákat és egyetemek közötti kihívásokat, melyek szintén a fenntarthatóság jegyében zajlanak majd.

Ezen felül a nemzetközi kapcsolatrendszerükön keresztül is támogatják egymást a résztvevő felsőoktatási intézmények, és lehetőséget teremtenek egymás számára, hogy nemzetközi szakmai fórumokon és eseményeken is részt vegyenek.

A csütörtöki rendezvényen

tizennégy egyetem képviselői írták alá a megállapodást.

A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP) tagja:
Budapesti Corvinus Egyetem,
Budapesti Gazdasági Egyetem,
Budapesti Metropolitan Egyetem,
Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem,
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem,
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem,
Miskolci Egyetem,
Nyíregyházi Egyetem,
Óbudai Egyetem,
Pannon Egyetem,
Pécsi Tudományegyetem,
Semmelweis Egyetem,
Soproni Egyetem,
Szegedi Tudományegyetem.

Mint ismert, Magyarország első egyetemének missziója a PTE Zöld Egyetem programmal bátorítani a legjobb gyakorlatot, újítást a fenntarthatóságra, fenntartható gazdálkodásra vonatkozóan és a tudomány, oktatás segítségével formálni, erősíteni az ökológiai tudatosságot. A Pécsi Tudományegyetem célja a környezettudatos szemléletformálás, illetve annak népszerűsítése és katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó zöld innovációknak. Ebbe a sorba illeszkedik a csütörtökön aláírt keretmegállapodás is, és a MEFP megalakulása, vállalt célkitűzései, amely révén a fenntarthatóságért elkötelezett magyar egyetemek kölcsönösen előnyös, példaértékű közös tevékenységet folytatnak, és ezáltal a társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket teremtenek meg és érnek el.

Kottász Gergely - Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni