close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentése„Megérte a kemény munka és tanulás"

„Megérte a kemény munka és tanulás"

Idén is meghirdeti hiánypótló, egyben egyedülálló kezdeményezését, a PTE Rektori Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetem, melynek célja az intézmény elsőéves hallgatóinak anyagi támogatása. A pályázatra azok a hallgatók jelentkezhettek, akik első helyen jelölték meg PTE-t. Kovács Míra Rektori ösztöndíjassal, az Egészségtudományi Kar ápolás és betegellátás alapszak, szülésznő szakirányú  hallgatójával beszélgettem.

Miért a Pécsi Tudományegyetemre felvételiztél?
A gimnáziumi tanulmányaim során hamar tudatosult bennem, hogy a célom Pécs és a Pécsi Tudományegyetem. Mondhatni, ez volt az egyik legnagyobb álmom ami eddig teljesült. Mindig is tudtam, hogy az egészségügyben a helyem, a gimnáziumi szaktanáraim és a családom ebben csak megerősítettek. Az osztályfőnököm támogatására számíthattam a leginkább, ő mint szakoktató, és szakember motivált a legjobban.

Miért tartod jó lehetőségnek ezt az ösztöndíjat?
Az ösztöndíj lehetőségéről felsőbb évesektől hallottam először. Úgy gondoltam, egy próbát megér. Nem volt bonyolult a jelentkezés, csupán pár kattintás volt az egész. A Rektori ösztöndíj mindenképpen jó lehetőséget kínál azoknak, akik a gimnáziumi tanulmányaik során kiemelkedően teljesítettek, így magas pontszámot értek el a felvételi eljárás során.

Megérte a kemény munka és tanulás.

Én a rektori ösztöndíjam összegét mindennapi dolgokra költöm, így például abból fedezem a kollégiumi díjat is.

Hogyan éled meg a pécsiséget?
Nagyon szeretek Pécsen tanulni, az élményeim túlnyomó része pozitív. Kiemelném a fantasztikus hallgatói közösséget, valamint a színes egyetemi életet. Természetesen, mint az élet számos területén, itt is adódnak kihívások. Voltak kezdeti nehézségek, például az első vizsgaidőszakban, melyek leginkább abból adódtak, hogy ismeretlen, szokatlan volt számomra az egyetemi vizsgaközeg. Korábban sok versenyszituációban volt már részem, de azok nem jelentettek ehhez elég tapasztalatot. A második vizsgaidőszakra már beletanultam ebbe a rendszerbe.

Milyenek az ETK-s mindennapok, mi az amit a legjobban szeretsz, esetleg ami meglepett a várthoz képest?
A mindennapok gördülékenyebbek mint gondoltam! A szervezés jó, az oktatók rugalmasak és kedvesek.

A legjobban a gyakorlati órákat szeretem, hiszen ott rögzül az elméleti tudás,

illetve ezeken az órákon a hangulat is mindig nagyon jó szokott lenni. Mivel kiscsoportban zajlanak a foglalkozások, lehetőségem nyílt összebarátkozni, jobban megismerni a szaktársaimat.

A 2024-es Rektori Ösztöndíj pályázat kiírása már elérhető a PTE weboldalán!

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni