close
CímlapEgyetemi életMegújult a PTE Alapítvány

Megújult a PTE Alapítvány

Dr. Németh Péter professzorral a Pécsi Tudományegyetem Alapítványának új elnökét kérdeztük az átalakulásról és a célokról.

Kezdjük az alapoknál: mi a PTE Alapítvány célja?

Az Alapítvány célja „a PTE szakmai tevékenységének fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez, a kiemelkedő szakmai eredményeket felmutató oktatók, kutatók, hallgatók és egyetemi munkatársak egyetemi feladatainak támogatásához” történő hozzájárulás.

Miért van szükség az Alapítványra, mit tehet meg az Alapítvány, amit a PTE nem?

Az alapítványok világszerte a közösségi adakozást csatornázzák be valamilyen, az adakozók által fontosnak vélt terület fejlesztésére.

A PTE Alapítvány is azoknak a területeknek a támogatására jött létre, ahol fontos feladatok ellátásában forráshiány mutatkozik.

További indoka az alapítványok létrehozásának az is, hogy az egyetemek szoros kincstári rendben működnek, komoly megkötésekkel, a napi tevékenységet nagyfokban bonyolulttá tevő adminisztrációval, ugyanakkor sok szempontból piaci versenykörnyezetben kell helyt állniuk. Ezt az ellentmondást segítenek feloldani az alapítványok általánosságban, ugyanis rájuk nem vonatkoznak a kincstári szabályozás megkötései, nagyobb a mozgásterük.

Nemrég vette át az Alapítvány vezetését. Miért vállalta el ezt a  tisztet, milyen újítási tervei vannak az Alapítvány kapcsán?

Az egyetem vezetése kért fel a tisztségre, amit, mint elvégzendő fontos egyetemi feladatot jószívvel vállaltam el. Egyelőre tájékozódom a lehetőségek közt, de a személyi jövedelemadó 1%-át érintő felajánlások fokozása, a régió vállalkozásainak bevonása az adakozásba mindenképpen a terveim közt szerepel. Ugyanennyire

fontosnak tartom az Alapítvány céljaival egyező, nonprofit szervezetekre kiírt pályázatokban való részvételt is.

Milyen kapcsolatot ápolt eddig és milyent tervez a PTE Alapítvány a helyi vállalkozókkal, gazdasági szereplőkkel?

Az eddigi kapcsolatok inkább csak az 1%-ok fogadására és az alapítvány célkitűzései szerinti szétosztására koncentráltak. Ez egy fontos feladat és sikerült kialakítani ennek a rendszerét. Én szeretném, ha ezt bővíteni tudnánk a régió gazdasági szereplőivel történő együttműködéssel.

Tudna jó példát mondani a külsős partnerekkel való együttműködésre?

A versenyszféra szereplőinek jogukban áll közhasznú célokat támogatni az adózás előtti nyereségükből. A PTE a régió legnagyobb foglalkoztatója, tehát az egyetem támogatása az adakozónak is érdeke (több hallagató, több szolgáltatást vesz igénybe stb). Így a támogatás kölcsönösen előnyös mindkét fél számára.

Hogyan lehet külsősként, és hogyan lehet egyetemi polgárként segíteni a PTE Alapítvány tevékenységét?

Természtesen a legegyszerűbb mód az SZJA 1%-ának a felajánlása, de ennél tovább lehet lépnünk és mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek adományainak a fogadása lehet a járható út.

Mint közhasznú szervezet, az adó 1%-át az Alapítványnak is fel lehet ajánlani - mennyire érzi ismertnek ezt a lehetőséget, mennyire élnek vele az emberek?

Ez egy nagyon fontos kérdés, ugyanis nagyon sokan (egyes vélemények szerint az adózók mintegy 60%-ban) nem nyilatkoznak az 1%-ról. Itt fontos személyes meggyőzést és reklámtevékenységet kell kifejtenünk.

Hogyan tervezi megerősíteni az Alapítvány szerepét?

Mindenképpen azzal, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon az Alapítvány, ugyanis az egyetemi polgárok közül sokan nem is tudnak még róla. Pedig az 1% felajánlása nekünk fontos,

a belső pályázatokkal szétosztható pénz pedig mind a dolgozóknak, mind az egyes csoportoknak nagyon jól jöhet.

Milyen típusú pályázati kiírások várhatók a közeljövőben?

Még november végéig el kell költenünk az előző években beérkezett felajánlásokat, ezért a napokban jelenik meg a pályázati felhívásunk kisebb összegű támogatásokra.

További info és aktuális pályázat: https://pte.hu/pte-alapitvany

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni