close
CímlapEgyetemi életMerjük elfojtani a tüzet!

Merjük elfojtani a tüzet!

2022. május 09.

Tűzriadó gyakorlatot tartottak április 29-én a PTE orvoskarának új épületszárnyánál, illetve május 6-án az Ifjúság úti campuson, a PTE Kancellária Munkabiztonsági Koordinációs Osztály szervezésében. Az érdeklődők még azt is kipróbálhatták, milyen tüzet oltani a gyakorlatban.

“Az évenkénti tűzriadó gyakorlat törvényi előírás, a PTE minden egyes telephelyén el kell végezni valamikor az esztendő során. Jó hatásfokkal működik, hiszen az egyetemi polgárok nagy része fegyelmezetten, a kijelölt, biztonságos útvonalak valamelyikén hagyja el a létesítményeket. Jó példa volt erre a közelmúlt bombariadója is - a hallgatók és oktatók fegyelmezetten hagyták el az érintett épületet” - tájékoztat Csákó Judit, a PTE Kancellária Munkabiztonsági Koordinációs Osztály tűzvédelmi előadója, majd hozzáteszi: “A tűzoltási gyakorlat egyfajta bónusz, melyet a kiürítés mellett kifejezetten azért szervezünk, hogy tájékozottabbak legyenek az emberek a tűzoltással kapcsolatban. A tapasztalat azt mutatja, hogy

elméletben tudják, hogyan kell például egy kisebb tüzet eloltani, de a gyakorlatban lefagynak, és a legtöbben - hiába áll pl. porral oltó készülék a rendelkezésükre - nem merik használni ezeket az eszközöket.

Emiatt is döntöttünk úgy, hogy a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület bevonásával lehetőséget adunk az érdeklődő egyetemi polgároknak arra, hogy biztonságos körülmények között próbálhassák ki a különböző tűzoltási módszereket.”

Azt firtatva, hogy - és ez saját tapasztalat is sajnos - vészhelyzetben miért idegenkedünk a tűzoltó készülék használatától, a szakember így válaszol: “Általában attól tartanak, hogy csak nagyobb bajt okoznak, mintha például vizet használnának az oltásra. Pedig vízzel locsolni egy lábasban égő olajat veszélyes - ezt is bemutatták az önkéntes tűzoltók. Egyébként ebben az esetben a legcélszerűbb az, ha egy fedőt teszünk a lángoló edény tetejére, és ezzel fojtjuk el a tüzet. Logikusnak hangzik, de a gyakorlatban keveseknek jut eszébe.”

A konyhai tűzesetek imitálása mellett - mely a PTE polgárainak otthonát védi - az egyetemi létesítmények védelmét is elősegítik az oktatással. “A PTE-n is lehetnek konyhai tüzek - itt most elsősorban a kollégiumokra gondolok -, de nem azok a jellemzőek: sokkal több esetben érinthet a tűz komoly berendezéseket… az egészségügyi létesítményekről nem is beszélve, hiszen ott kiemelten fontos, hogy hamar el tudják fojtani a tüzet, mert hatalmas kárt okozhat, és az emberi élet még fokozottabb veszélynek van kitéve.”
Az orvoskar új épületszárnyában április 29-i volt az első tűzvédelmi gyakorlat. “Tűzvédelmi szempontból is logikusan felépített és jól felszerelt az épület, de az ott dolgozók az elméleti oktatást követően most tapasztalhatták meg először, hogy milyen a tűzjelzés, hogy a tűzgátló ajtók becsukódnak, a menekülésre alkalmas ajtók nyílnak, a füstelvezetés elindul, és még sorolhatnám a tűzvédelmi berendezéseink működését.” - mondja a szakember.

A nagyobb telephelyek tűzvédelmi gyakorlatai az őszi szemeszterben folytatódnak majd, Csákó Judit tájékoztatása szerint pedig minden területen oktatást is szerveznek,

így a kötelező épületből való kivonulás mellett hasznos gyakorlatra is szert tehetnek a PTE polgárai, a tudás mellett élményt is kapva.

 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni