close
CímlapEgyetemi életMérnöklét, Paramentesítő, Lelazula: blogot írnak a PTE mérnökhallgatói

Mérnöklét, Paramentesítő, Lelazula: blogot írnak a PTE mérnökhallgatói

2021. április 30.

Pókhálóból golyóálló mellény? Biomimetika! Sci-fi-brutalista és rózsaszín-labirintus építészet a YouTube-on, avagy hogyan kommunikál építészetet a videóklip; Halogatás ellen „paradicsomtechnika” – ez neked is beválik! Egyetemistaként a munka világában, avagy aki korán kel, aranyat lel – ez csak néhány téma a www.mernoknok.hu oldalon vezetett blogról, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) mérnökhallgatói írnak. A címekből is kitűnik, hogy milyen sok terület iránt érdeklődnek, mennyi kérdés, újdonság, tapasztalat foglalkoztatja a leendő szakembereket. A főként lányokból álló bloggercsapat a kar női hallgatói számának, arányának növelése érdekében indított projekt nagykövetprogramjában vesz részt, írásaiban a mérnöki pálya hétköznapjairól, kihívásairól, a diákélet sokszínűségéből mutat hétről hétre új képeket.

Milyen ma a mérnöki szakma női szemmel, a mérnöknek tanulás, a mérnökké válás vonzó, érdekes, a nőknek is önmegvalósítást jelentő folyamat a XXI. században – e témákat állította a középpontba a tavaly a PTE MIK által mérnökök, mérnöknők, leendő mérnökök számára kiírt fotó-, poszter- és videópályázat, amelyre mintegy félszáz nevezés érkezett, köztük több férfi és külföldi hallgató pályaműve. Ehhez kapcsolódóan indult a mérnöknőket láttató blog a pályázati www.mernoknok.hu weboldalon. Ma a felület tartalmában már szélesebbre fókuszál, hiszen a projekt hatására elindult egyfajta gondolkodás, vita a mérnöki pályáról, a női szerepekről, a gátakról, az ösztönzőerőkről. A blogon a mérnöki pálya hétköznapjainak bemutatása mellett ugyanúgy megtalálhatók a hallgatókat foglalkoztató szakmai témák, mint a diákélet számos aspektusa.

A blog három rovatba rendezi a cikkeket: a Mérnöklét a szakmai jellegű írásokat és interjúkat foglalja magában, a Paramentesítő a leendő mérnökök magabiztosságát erősítő témákat rendszerezi. E felületen fogalmazhatják meg a kétségeiket, a kérdéseiket, a félelmeiket (pl. elég jó leszek-e, lesz-e munkahelyem stb.) és az ezekre irányuló esetleges megoldásokat a jövő szakemberei. A Lelazula rovat a (pécsi) diákléthez kapcsolódó gondolatoknak, tapasztalatoknak történeteknek ad helyet, akár a jövőbeni hallgatók eligazodását is segítheti a város, az egyetem „útvesztőiben”. A blogot kizárólag a PTE MIK hallgatói írják egy profi újságíró vezetésével. A munka egy közös tréninggel és a hallgatók felé irányuló kérdéssel indult: ez azt térképezte fel, hogy milyen témák foglalkoztatják a csoportot, így a válaszokból alakult ki a három rovat. A PTE MIK bloggerei között mérnökinformatikus, építőművész, építész, ipari termék- és formatervező, szerkezet-építőmérnöki és televíziós műsorkészítő hallgató is van, és bár most kezdték a blogírást/podcastkészítést, mindannyian igen hamar ráhangolódtak erre az alapvetően humán tevékenységre, és hétről hétre érdekesebbnél érdekesebb témákat dolgoznak fel.

Egy építészhallgató például arra keresi a választ a cikkében, hogy az építészet stílusa hogyan befolyásolja a videóklipek megkomponálását, a klipben háttérként szolgáló épületek vonalvezetésével hogyan állítható párhuzamba a koreográfia. Egy másik hallgató a matematika és Földünk kapcsolatát vizsgálja, a cikkéből megtudhatjuk, hogy miként inspirálta egy hétköznapi bogáncs a tépőzár feltalálását. Egy mérnökinformatikus lány cikksorozatban osztja meg a munka világában szerzett tapasztalatait, más a halogatás ellen, a koncentráció javítása érdekében ajánlja a „paradicsomtechnika” elsajátítását. De olvashatunk egy lakhatási körülményeket vizsgáló workshopon szerzett tapasztalatokról, a fenntartható építészetet és az önellátást támogató Földhajókról, az Earthshipekről, mint ahogy egy Finnországban ösztöndíjjal tanuló leendő informatikus kalandjairól és az ottani egyetemen szerzett tapasztalatairól is. Egy televíziós műsorkészítő fiatal podcastekben segíti a leendő (és jelenlegi) pécsi egyetemisták tájékozódását a városban és az intézmény falai között, és arról is megosztja a gondolatait, hogy mit hozott az életünkbe az online oktatás, ő hogyan éli meg ezt a változást. A kar hallgatói egyre inkább magukénak érzik a blogot, így azt hétről hétre gazdag tartalommal töltik fel.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni