close
CímlapEDUCMerre tovább, európai felsőoktatás?

Merre tovább, európai felsőoktatás?

2023. december 14.

Innovatív megoldásokat vár az egyetemi szövetségektől az EU, és ennek jegyében halad előre az EDUC Európai Egyetemi Szövetség is, melynek a Pécsi Tudományegyetem is meghatározó tagja.

Könnyebb mobilitás, a rövidebb ciklusú képzések minőségének és európai elfogadottságának erősítése, a tudomány disszeminációja a laikusok felé, a munkaerő-piaci partnerekkel való szorosabb együttműködés a határokon is átnyúlva, az oktatás közelítése a 21. századi elvárásokhoz

 – egyebek között ezek a témák merülhetnek fel, ha a felsőoktatás jövőjéről gondolkodunk. Az EDUC Európai Egyetemi Szövetség pont e témakörök kapcsán dolgozik, immár 4 esztendeje.
A tavaly, dr. Tarrósy István kezdeményezésére indult innovatív fórumnak, mely a PTE minden e kérdéskörben az EDUC égisze alatt dolgozó munkacsoportjának haladását hivatott bemutatni idén november 14-én tartották második alkalmát, a PTE Szenátusi Tanácstermében. Az inspiráló eseményből olyan csomópontokat mutatunk most be, melyek a haladás manifesztumai.

Az európai identitás
E kapcsán jelenleg praktikus kérdésekkel foglalkozik az EDUC. „A közös értékrend jellegétől a hallgatók adatainak kezeléséig foglalkozunk a konszenzusok kialakításával” – mondta el dr. Betlehem József rektorhelyettes. A szövetség kezdeti lendületét meg nem törte, de lelassította a részletes munka – ahogy dr. Tarrósy István fogalmazott – „felvettük a realista szemüveget”. Ún. Advisory Boardok alakultak meg, és egy minőségbiztosítási terv létrehozásán is dolgoznak. Továbbra is kérdés, hogy a szövetségesek jogi szempontból milyen formában biztosítság a jövő oktatását az európai fiatalok számára. E téren az egyes egyetem szolgáltatáscsomagjait tekintik át a felek.
Az oktatás jövője
A tantervek nemzetköziesítése minden egyetemen zajlik, mind virtuális, mind mobilitást igénylő formában,

a cél 48 közös kurzus és 6 joint program létrehozása.

Hallgatói oldalról egyre nagyobb az igény a rövid, ám hatékony és a munkaerőpiac által is elfogadott képzésekre. Ezzel kapcsolatban az ún, mikrotanúsítványok európai elfogadottságán és első policy-ján is dolgozik egy munkacsoport, illetve a mesterképzések „egyévesítése” is trend, melyhez az EDUC igazodni tervez. 
Közös hálózat – fizikai, tudományos és anyagi
Informatikai oldalról egyelőre a több telephelyes infrastruktúrát részesíti előnyben az EDUC, ugyanakkor egy kifejezetten az európai egyetemek számára platform szolgáló felhőszolgáltatás is a tervek között szerepel. Ezzel párhuzamosan egy külön az EDUC-ra vonatkozó adatkezelési rendszer létrehozásán is dolgoznak.
Anyagi szempontból megkezdődött annak feltérképezése, hogyan lehetne külső szereplőktől támogatást elfogadni jogi szempontból, illetve elkezdték kialakítani az EDUC saját adományszervezési stratégiáját.
 

Szárnyaló hírek
A kommunikáció irányítása és oroszlánrésze a Pécsi Tudományegyetemé. Az új EDUC honlap 2023 októberétől üzemel. A kommunikációs boom egyik apró, de fontos momentuma, hogy immár az UnivPécs weboldalán is külön menüpontban érhetők el az EDUC-os, vagyis a kontinensünk felsőoktatásának jövőjét érintő hírek.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni