close
CímlapEgyetemi életMesterséges intelligencia a pécsi jogon

Mesterséges intelligencia a pécsi jogon

2018. augusztus 28.

Mi lenne, ha egy mobilos applikációs segítené a jogászokat? Mi lenne, ha a számítógépes programok könnyítenék meg a szabályokban való eligazodást? A PTE ÁJK a feltételes módot jelen időre cserélte: megállapodást kötött az iLex Sytems Szolgáltató Zrt.-vel.

Az együttműködési megállapodást Dr. Fábián Adrián dékán, dr. Ritter Marianna, az iLex vezérigazgatója és Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország üzletfejlesztési igazgatója látták el kézjegyükkel augusztus 27-én, a PTE ÁJK Dékáni Tanácstermében.
A jogászképzés tradicionális képzés, de fontos lépést tartani az informatikai fejlődéssel:

a mesterséges intelligencia alkalmazása ugyanis hamarosan a jogászok mindennapjainak része lesz.

- mondta Fábián Adrián, a PTE jogi kar dékánja, majd hozzátette: „Az informatika ennek „csak” eszköze, a tartalmi része viszont jogi. Az együttműködés keretében innováció terén is nemzetközi környezetben próbálhatják ki magukat a PTE-s joghallgatók.”

Hogy egy példát mondjunk erre: az iLex egyik fejlesztése Lexi, „aki” egy jogi chatrobot, magyarul és angolul válaszol polgári jogi kérdésekre. Az iLex kognitív rendszere mögött az IBM Cloud és a Watson mesterséges intelligenciája áll, amely nem csak tárhelyet és akár önállóan tanuló MI-t, de fejlesztői környezetet is biztosít a működéshez. A találmány forradalmasítja a hagyományos jogi technikákat.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a hallgatók szemináriumi keretek között ismerjék meg a korszerű, modern jogi technológiák elméletét és gyakorlati alkalmazását.

De lehetőséget nyújt arra is, hogy az ÁJK hallgatói részt vehessenek az iLex Watson: Lexi magyar nyelvi tanításában, illetve tesztelésében.

A távlati tervek szerint gyakornoki programokban való részvételre, oktatói-kutatói kooperációkra, közös szakmai rendezvények megvalósítására is sor kerül.
„Tavaly volt egy verseny, amiben olyan jól teljesítettek a pécsi hallgatók, hogy referenciaegyetemként kezeljük idén már a PTE jogi karát.” - mondta dr. Ritter Marianna, aki - ahogy szülei is - maga is a PTE-n végzett jogászként és közgazdászként, és a 2013-ban startupként indult iLex vezérigazgatója. Idén nyolc országra terjesztik ki a versenyt, s egyik sarokköve a Pécsi Tudományegyetem jogi kara lesz. A hallgatók így egy izgalmas innovációs folyamat részesei lehetnek.
Téved az, aki a fentieket „csak” a jogászok számára véli mérföldkőnek, íme, dr. Ritter Marianna egy korábbi beszéde, melyben azt fejti ki, hogyan hat mindez a kis- és közepes vállalkozásokra:

 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni