close
CímlapEgyetemi életMi tér vissza jelenlétiben, mi marad digitális formában?

Mi tér vissza jelenlétiben, mi marad digitális formában?

2021. május 11.

A PTE rektora dönthet az oktatás, így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint vizsgáinak személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával. Erre a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet ad felhatalmazást. Dr. Miseta Attila a karok kérésére döntött arról, hogy mely karon lehet személyes már most az oktatás, a gyakorlati képzés, a vizsgáztatás, a záróvizsgáztatás, illetve a felvételi eljárás keretében lezajló vizsga. 

Az Állam- és Jogtudományi Karon marad minden digitális formában. 

Az Általános Orvostudományi Karon jelenléti lesz a továbbiakban mind az oktatás, mind a gyakorlati képzés, a vizsgák és záróvizsgák, valamint a felvételi eljáráshoz kötő vizsgák is. 

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon a pszichológia alap- és mesterszakon és annak angol verzióján jelenléti lesz a záróvizsga, a pszichológia mesterszakon a felvételi is. A mentálhigiénés szakemberképzés szakképzés és a szakirányú továbbképzésen tanulók számára jelenléti lesz a záróvizsga, illetve a   felvételi eljárás keretében lezajló vizsga. Az újlatin nyelvek és kultúrák - francia szakirány hallgatói szintén jelenléti módon záróvizsgázhatnak. 

Az Egészségtudományi Karon az adott szak jellegétől függ, hogy milyen rendre áll át a kar:

  • a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak nappali tagozatos hallgatói számára például teljes mértékben visszatér a jelenlét.
  • Az ápolás és betegellátás - mentőtiszt nappali és levelező, az ápolás és betegellátás - szülésznő nappali és levelező, a csecsemő és kisgyermeknevelő levelező, a Nursing and Patient Care - Midwifery nappali, az Advanced Practice Nurse nappali mesterszak, valamint az ápolás nappali mesterszakon jelenléti lesz az oktatás, a gyakorlati képzés, a vizsgáztatás és a záróvizsga - a felvételi eljárás vizsgái viszont maradnak digitálisak. 

Gyógyszerésztudományi Karon a gyakorlati képzés, a vizsgáztatás, valamint a záróvizsgák jelenlétiek lesznek. A felvételihez kapcsolódó vizsgák e szakon is maradnak digitális formában. 

Közgazdaságtudományi Karon marad minden digitális formában. 

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon az adott szak jellegétől függ, milyen rendre állnak át.

  • Például csak a vizsgáztatás lesz jelenléti a gyógypedagógia szakon (nappalin és levelezőn is) és a természetpedagógia és a borturizmus és borgasztronómia szakirányú továbbképzéseken, továbbá levelező tagozaton a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzésen.
  • Jelenléti lesz minden szempontból az összes tanító szak. Az összes óvodapedagógus szakon és a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon csak az oktatás marad digitális. 

Műszaki és Informatikai Karon a televízió műsorkészítő nappali FOKSZ képzésben válik lehetővé a jelenléti záróvizsga. 

Művészeti Kar azon képzéseinek többségénél visszatér a jelenléti rend.

  • Például ilyen a nappali szobrászművész és festőművész képzések, a zenetanári képzések, az ének-zenetanár-közismereti tanár, az előadóművészet hangszeres és magánének specializációk, a tárgyalkotás (mind a magyar, mind az angol nyelvű program), a kerámiatervezés (mind a magyar, mind az angol nyelvű program), az alkotóművészet és muzikológia szak (Elektronikus zenei médiaművész szak), a zeneművésztanár szakok, mesterszakokon a klasszikus énekművész (operaének; oratórium és dalének), a klasszikus hangszerművész, a kóruskarnagy, a zeneművésztanár-képzés 2 féléves képzése is, a 4 féléves zenetanári képzés; a dokumentumfilm-alkotó, a mozgóképalkotó, a színpad- és televíziós stage menedzser, az előadó-művészeti  gazdasági vezető levelezős szakirányú továbbképzése, a levelező tagozatos forgatókönyv- és drámaíró, a hatásvilágítás-tervező szakirányú továbbképzéseken. 
  • A záróvizsgák és a felvételik lesznek jelenlétiek a nappalis tervezőgrafika szakon, a képzőművész-tanár nappali mesterszakon. 
  • Csak a felvételi vizsga lesz jelenléti: az intermédia-művész képzésen, a művészettörténet mesterszakon, a mozgókép- és előadó-művészeti szakíró, kritikus, díszletfestő és díszletszobrász levelező tagozatú szakirányú képzésen, valamint az előadó-művészeti műszaki vezető levelező szakirányú képzésen. 
  • A művészetterápia szakirányú továbbképzés esti munkarendű szak esetében az oktatás marad digitális, a gyakorlati képzés, a vizsgák és záróvizsgák, valamint a felvételi jelenlétiek lesznek. 

Természettudományi Karon a kémia (angol nyelven) nappali alapszakon az oktatás, a gyakorlat és a záróvizsga lesz jelenléti. A többi szakon csak a záróvizsgák lehetnek jelenlétiek. 

 

Azon Karok esetében, ahol egyes tanulmányi cselekmények jelenléti formában valósulnak meg a részletekről érdeklődjenek a Kar tanulmányi osztályán.

A további részleteket a 3/2021. számú rektori utasítás tartalmazza.

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni