close
CímlapEgyetemi élet„Minden meccset nézni fogok” – Garami József mesteredző

„Minden meccset nézni fogok” – Garami József mesteredző

Garami József a Pécsi Tudományegyetem jogelődjénél, a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerezte a diplomáját 1964-ben, majd szinte hihetetlen, egyedülálló pályafutást ért el. A korábbi szövetségi kapitányt, mesteredzőt a labdarúgó Európa-bajnokság nyitónapjának délutánján otthonában kérdeztük a várakozásairól, megérzéseiről a nagy torna kapcsán.

- Örülök neki, hogy – ha egy év csúszással is, de – meg tudják rendezni az Európa-bajnokságot – kezdte a délutáni kávé kavargatása közben Garami mester. Nagy kár lett volna, ha a vírus miatt elmarad.

Végtére is ez egy örömünnep, a labdarúgás ünnepe. Tényleg a futball krémje játszik, a világ legjobb klubcsapataiból.

A mester úgy fogadott, hogy a nappali asztalán kiterítve a teljes Eb-menetrend, látszott, hogy felkészült, naprakész a futballból. Hiába, szerelem ez a javából a mester és a foci között…

- Annak viszont kevésbé örülök, hogy ilyen erős csoportba került a magyar válogatott. Nem kérdés, ez magasan a legerősebb csoport az Eb-címvédővel, az aktuális világbajnokkal, és a mindig bombaerős németekkel. Tudom, a közvélemény mindig optimista, de én szeretek a realitások talaján maradni. Ráadásul Szoboszlai nagyon fog hiányozni a középpályáról, vele azért erősebbek, kreatívabbak lennénk. Ez alapján azt gondolom, a pontszerzés már hatalmas bravúr lenne a nemzeti tizenegyünktől. Ugyanakkor meg kell, hogy mondjam, én már a szoros vereséggel is elégedett lennék, ha azt látnám, hogy van tartásunk. Mindenesetre nagyon szurkolok majd Marco Rossi legénységének!

- Ha már Marco Rossi! Korábban voltak olyan hangok - melyek talán az utóbbi eredmények alapján elcsendesedtek -, hogy a nemzeti válogatott élére az adott nemzetből kerüljön ki a szövetségi kapitány, hiszen van sok felkészült magyar edző is. Erről egykori szövetségi kapitányként mi a véleménye?

- Tény, hogy szövetségi kapitánynak lenni hatalmas megtiszteltetés, végtére is egy nemzetet képvisel az ember. Én is így éltem meg, amikor öt mérkőzés erejéig kapitány lehettem, hatalmas dolog volt számomra. Ugyanakkor ma már, a modern fociban teljesen természetes, hogy külföldi a szövetségi kapitány, láthatjuk az Eb mezőnyében is, hogy ez messze nem egyedi eset. Rossi szerintem jó stratéga, ügyesen keveri a lapokat, korszerű a játékosok elrendezése a pályán, szóval azt gondolom, ő a helyén van.

Garami József a 80. születésnapjára rendezett ünnepségen, korábbi csapatait ábrázoló tortájával (fotó: Löffler Péter - Dunántúli Napló)

- Ki nyerheti az Európa-bajnokságot? Szorít valamelyik válogatott sikeréért, nyilván a magyaron kívül?

- Nem igazán,

csak a magyar válogatottnak tudok szívből drukkolni.

A másik kérdés már nehezebb… (Ekkor a mester újra kezébe veszi a menetrendet, böngészi a csoportokat.) A franciák talán kiemelkednek a mezőnyből, de ott van még Hollandia, amelyik mindig erős - különösen szerettem a 80-as évek holland válogatottját -, Anglia, Spanyolország, Olaszország, Németország, Portugália, Belgium. Nem is érdemes sorolni, mert sok az erős válogatott.

- És beelőzheti az erőseket valaki? Arra gondolok, hogy lehet olyan meglepetés, mint a ’92-es Eb-én, amikor Jugoszlávia kizárása miatt, a legenda szerint a strandról összeszedett játékosokkal a dánok nyertek, vagy a 2004-es görög-győzelem, amelyre szintén senki nem számított?

- Nem tartom valószínűnek. Az az igazság, hogy sok minden történhet a futballban, így például az említett esetek is valóban megtörténtek, de azért jellemzően az erősebb, jó csapatok lesznek a győztesek. Azok, amelyek kihasználják a helyzeteiket, és dominálnak. Hosszútávon mindig az erősebb nyer, így azt gondolom, hogy az előbb felsorolt válogatottak közül kerül majd ki a végső győztes.

- Több mint 50 meccs lesz az Eb-én. Válogat majd közülük?

- Válogatni? Dehogy válogatok... Biztos, hogy mindegyiket nézni fogom!

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni