close
Címlap4. Minőségi oktatásMinimérnökök a PTE MIK-en

Minimérnökök a PTE MIK-en

Mérnek, terveznek, ragasztanak, kalapálnak, megtanulnak térben látni, alkotni, akár sorházat, kavicsházat vagy kerti tavat megálmodni és elkészíteni – néhány napra az idei nyáron is „mérnökké” válhatnak a gyerekek a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által szervezett táborokban. A kar az óvodás, a kisiskolás, a felső tagozatosok és a középiskolások számára is kínál programokat, a korosztályi sajátosságoknak megfelelően sajátíthatnak el olyan készségeket, látásmódot és eszközhasználatot, amelyek akkor is hasznosak lesznek számukra, ha nem a mérnöki pályát választják.

A legkisebbek az Építsünk és varázsoljunk tornyokat! ovis kreatív táborban próbálhatják ki a kreativitásukat, a foglalkozásokon számos kis apróságot készíthetnek, amelyekkel utána játszhatnak is. A gyerekek sokat lesznek a szabad levegőn, ahol kincskeresés, mozgás, zenés foglalkozás várja az aprónépet. A 7–10 év közötti kisiskolások LEGO és kézműves táborban tölthetik a hetet, és mindkét tábor lakói meglátogatják MiMIKét (a kar örökbefogadott mosómedvéjét) az állatkertben, illetve csobbannak a campus területén található Pollack strand medencéjében. Tervező és építkező tábor a MIK-en – ez már a felsősöknek hirdetett tematikus hét címe. Programja szerint pedig interaktív és kézműves foglalkozásokat takar a Műszaki és Informatikai Kar szellemiségének jegyében, a táborozók az alkotások elkészítésének folyamatán keresztül közelebb kerülnek a tervezés és az építkezés menetéhez. A hetet sportfoglalkozásokkal, akadályversennyel és Pollack strandi fürdőzéssel teszik színesebbé. Az előző évek hagyományát folytatva a nyári szünet utolsó hetében a középiskolások vehetik birtokba a kart a Mit csinál a mérnök? tematikus nyári táborban – az idén ez a program ingyenes lesz. A résztvevők minden nap más szakember bőrébe bújhatnak, és maguk is megtapasztalhatják, mit csinál egy mérnök: a mérnökinformatikus, a környezetmérnök, a villamosmérnök, az építőmérnök, az építészmérnök vagy a gépészmérnök. A kisebbeknek szóló táborok pedagógusok vezetésével zajlanak, a középiskolásoké pedig a kar oktatóinak a közreműködésével.

Itt aztán nem lehet unatkozni...

„Úgy állítottuk össze a felsősöknek szóló tábor programját, hogy többféle alapanyaggal dolgozhassanak a gyerekek, így megismerik többek között a fa, a kő, a papír tulajdonságait, az ezek megmunkálásához használatos eszközöket, például a csiszolóvásznat. Olyan alapanyagokat szeretnénk megmutatni nekik, amelyekkel akár az építkezések során és az építészetben is találkozhatnak. Tervezünk külső és belső teret, így makettházat, fürdőszobát, konyhát, de kerti tavat is, hogy ilyen módon is betekintést nyerhessenek az épített környezet kialakításába. Mindez számos készséget fejleszt játékosan: a téri ábrázolást, a térben való tájékozódást, a csoportban való munkát, egyfajta problémamegoldó képességet és a megküzdés képességét, amivel a gyerekek önértékelését tudjuk magasabb szintre emelni” – mondja Fehér Sarolta tanító, táborvezető. A szakember szerint roppant fontos, hogy a gyerekeket visszahúzzuk a virtuális világból a való élet színterére, a tábor kézműves foglalkozásai például fejlesztik a finommotorikát, az eszközhasználatot (tavaly például volt olyan tizenéves, aki életében először fogott a kezébe kalapácsot), amely más területekre, így akár az írásra is jótékonyan hat.

Ügyesedhetnek a gyerekek a tábor feladatai révén

A PTE MIK nyári táborait mintegy öt évvel ezelőtt kettős szándék hívta életre. „Az egyik egy családtámogató hozzáállás, miszerint szeretnénk segíteni a kar és a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak, hogy amíg dolgoznak, a gyermekük a közelükben találjon izgalmas és hasznos nyári elfoglaltságot. A másik ok pedig a táborok megszervezésével az volt, hogy előtérbe helyezzük és élvezhetővé tegyük a gyakran a gyerekek által mumusnak tekintett reáltárgyak gyakorlati oldalát, ezáltal már ebben a korai időszakban közelítsük őket a műszaki területek szépségéhez. Táboraink iránt jelentős érdeklődés mutatkozott az elmúlt években, a szülőktől is számos pozitív visszajelzést kaptunk. Véleményük szerint sikerült megtalálnunk az egyensúlyt a tematika és a szabad játék között, rengeteg mozgásos foglalkozást tartunk, ott van a kar területén a strand is, ami a játékos tanulás mellett felszabadulttá teszi a gyerekek tábori életét” – tájékoztat dr. Balogh Brigitta, a PTE MIK kari igazgatója, aki azt is hozzáteszi: a középiskolásoknak szóló tematikus napok idén egy pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenesen lesznek látogathatók. Minden tábor teljes ellátással várja a „minimérnököket” a PTE MIK-en.

További információ és jelentkezés: https://mik.pte.hu/nyari-gyermektaborok-a-mik-en

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni