close
CímlapEgyetemi életModern műhelycsarnokokkal bővült a pécsi egyetem

Ünnepélyes keretek között adta át a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar építész és gépész műhelycsarnokait október 7-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Miseta Attila, a PTE rektora, Jenei Zoltán, az intézmény kancellárja, és Medvegy Gabriella, a kar dékánja.

Miseta Attila, a PTE rektora az épületavatón elmondta, 2015-ben egy álom valósult meg Pécsen a Modern Városok Program (MVP) elindulásával: „Akkor dőlt el, hogy a PTE komoly infrastrukturális fejlesztéseket valósíthat meg, a Műszaki és Informatikai Karon most jött el ennek az ideje. A technológiai fejlődés napjainkban rendkívül gyors, nekünk pedig folyamatos fejlődésre van szükségünk. Erre jó példa a ma átadott két csarnok – mondta a rektor.
Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője lendületes beszédében elmondta, hogy Pécs adottságai jók, a munkaerő mellett az egyetem miatt a tudás is rendelkezésre áll, már csak a műszaki fejlettséget kell hozzátenni ehhez, és minden adott, hogy külföldi szereplők bevonásával is elinduljon a gazdaságfejlesztés – utalt a miniszter egy éppen most induló autóipari beszállítói beruházásra a város közelében.

Páva Zsolt Pécs leköszönő polgármestere szerint „a MVP Pécs számára extra segítséget jelentett, de nem csupán anyagilag. Ha az egyetemen keresztül a gazdaságot sikerül összekötni a tudással, akkor a piacra kikerülő munkaerő nagyon sokat jelent a város jövője szempontjából. A hagyományos fakultánsok mellett Pécsen a műszaki képzés hátrányban volt. Ez most megváltozott.”

A Műszaki és Informatikai Kar oktatási területe két, összességében 1477 négyzetméteres acélszerkezetű csarnokkal bővült a Boszorkány úton a Modern Városok Program keretből. Az utóbbi években, a karon jelentősen megugrott a nemzetközi hallgatói létszám. A tendenciához, a műszaki tudományokkal szembeni elvárásokhoz és a nemzetközi trendekhez igazodva épültek az építész (É81) és gépész (G56) műhelyek.

A korszerűen működtethető, a nemzetközi szintű mérnökoktatáshoz nélkülözhetetlen beruházás egyrészt objektum-orientált, ipari gyártást is modellező mérnök mikrocampus, másrészt, a kísérletező, nagy fesztávú teret igénylő, kifejezetten a közösségi oktatást kívánó szakok, szakcsoportok működhetnek benne.

Az épület egyben építészeti kísérlet is: ún. ismételhető primer szerkezettel, szerelt acél szelvényekből készült, fekete páncélzattal, az oktatást támogató nagy transzparens felületekkel, átlátható, nem szeparálódó, multifunkcionális terekkel. A belső arculat kortárs industrial design, tiszta színekkel, ipari anyagokkal és látszó gépészeti rendszerrel.

Az új épületek külső környezete ugyanúgy fontos, mint a beltartalom – emelte ki Medvegy Gabriella, a kar dékánja -, a korszerű oktatáshoz az igényes és közösségi elvárásokat is kiszolgáló külterek tartoznak. Az egyébként léptékében rendkívülinek számító zöldfelületekkel a hallgatók még intenzívebben találkoznak. Medvegy Gabriella elárulta, hogyan kapta a két épület a nevét. A G56 a gépészeké, és az É81 az építészeké, egyikük 56 méter hosszú, a másik épület 81 méteres.

A dékán azt is kiemelte, hogy a PTE Modern Városok Programban tett kari vállalás, azaz az 500 fős külföldi hallgatói létszám elérése teljesült, ebben a félévben a 2515 hallgatóból 419 fő nemzetközi hallgató és ezen túl még 140 angol nyelvű diplomát is kiad a Műszaki és Informatikai kar.
A beruházás 1,019 Mrd Ft összegből valósult meg.

Előzmény

Magyarország Kormánya, a Modern Városok Program részeként, közel 25 Mrd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.
Az egyetemfejlesztés nem csupán szűk oktatási program, hanem Pécs és a Dél-dunántúli régió kiemelt jelentőségű projektje, hiszen szándék szerint jelentős hatást gyakorol a város és a régió társadalmi életére, gazdaságára.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni