close
CímlapEgyetemi életA mohaflóra kutatója

A mohaflóra kutatója

2018. július 27.

Deme Judit jelenleg a Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola elsőéves PhD-hallgatója. A BSc-t és az MSc-t is a pécsi TTK-n végezte. Pro Scientia Aranyérmes, illetve 2017-ben az év TTK-s hallgatójává is választották, hogy a sok-sok ösztöndíj és kitüntetés közül csak néhányat említsünk.

Nagyon elkötelezett vagy a tudományos pálya, kutatások iránt és ezt sikerrel is teszed. Van ezenkívül még valamire időd? Hogyan képzeljük el egy kiemelkedő biológus kutató mindennapjait?

A szakot elég jó eredménnyel teljesítettem, így a sok tanulás miatt a graduális képzésben nem sok szabadidőm volt; főként, mivel viszonylag korán elkezdtem a tudományos kutatómunkákat akkori és mostani témavezetőm, Csiky János irányításával és segítségével. A tanulmányi eredményem és a publikációk segítségével sikerült sokféle pályázatot és ösztöndíjat nyertem, amelyek nemcsak a későbbi pályázatok benyújtásánál bizonyultak hasznosnak, hanem jelentős anyagi támogatást is jelentettek.

Valamilyen pályázati lehetőség pedig mindig volt, ezt is szeretem a PTE-ben.

A PhD-képzés már sokkal rugalmasabb, magam osztom be az időmet, így szerencsére már több időm marad a hobbijaimra. Szeretek a szabadban lenni, kirándulni, zenét hallgatni, olvasni. Érdekelnek az extrém sportok, közel másfél éve járok rendszeresen falat és sziklát mászni.

Miért választottad a PTE-t? Mi az, ami Pécs mellett szólt?

Mivel egy Mohács környéki kis faluból (Erdőfűről) származom, nagyban befolyásolt az, hogy közel volt a lakhelyemhez. Bár így is beköltöztem Pécsre, jó volt, hogy könnyen és gyorsan haza tudtam jutni. Ezenkívül több ismerősöm járt ide, ők ajánlották. Egyébként kedveltem Pécset, szimpatikus városnak tartottam, a környék, a Mecsek is vonzott.

A biológia melyik része érdekel a legjobban, mivel szeretnél foglalkozni?

A növényeket, állatokat már kiskoromtól fogva szerettem, olyan környezetben nőttem fel, ahol mindez adva volt, de a növények mindig jobban érdekeltek. Az egyetem alatt a botanikára specializálódtam, eleinte növénytársulástannal kezdtem foglalkozni, az utóbbi években a mohakutatásra tértem át.

Az ország mohaflórájának feltárása, térképezése mellett elsősorban bizonyos ritka, veszélyeztetett fajok elterjedést, ökológiai viszonyait vizsgálom.

Néhány, a témába vágó egyetemi kurzus oktatásában is rész veszek, immár hivatalosan is, de már végzős BSc-sként is besegítettem például a terepgyakorlatok oktatásába. Jó lenne, ha sikerülne valamilyen botanikával kapcsolatos munkát találni.

Erre látsz itthon vagy külföldön lehetőséget? Hogyan tervezed a közeljövődet?

Szeretném időben befejezni a PhD képzést; remélhetőleg lesz rá lehetőségem, mivel a kutatásom és a publikációim viszonylag jó tempóban haladnak. Ezek úgy hiszem, nagyban befolyásolják, hogy utána milyen munkát tudok találni, mert az általam preferált területre nagy a versengés. Itthon általában sajnos nem támogatják túlzottan az ilyen jellegű tevékenységeket, hosszabb távra külföldre költözni viszont nem szeretnék. Örülnék, ha az egyetemen belül tudnék maradni, oktatói és kutatói munkákat végezni; esetleg különböző természetvédelmi projektekkel kapcsolatos vagy nemzeti parkok által kiadott megbízásokat.

Tóth Áron

Tóth Áron

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni