close
CímlapEgyetemi életMűhelygitáros

Műhelygitáros

2019. szeptember 11.

2019-ben Az Év Mentortanára kitűntető címet Sára Erika, a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára érdemelte ki,melyet a tanévet nyitó Mentor Fórumon vehetett át a PTE-n.  

 

Mit jelent számodra a mentorálás?
Elsősorban kedves elfoglaltság, kedvelem a leendő kollegáimat. Segítséget jelent nekik, tanácsokat adhatok, reményeim szerint tanulnak tőlem, s én is tőlük.

Hogyan dolgozol?  Mi miatt kaphattad meg a díjat?
Nem tudom. Talán a közös tevékenységünk szeretete járul hozzá ahhoz, sokat tudok segíteni a kollegáknak. A kollegiális légkör abból is adódik, hogy a gitárosok közössége nem sok tagból áll. Kollegák is vagyunk – a tanítványaim már tanítanak itt-ott. A közösségünk szakmai aktivitása nagyon erős.

Ha nem egy rockzenekarban dolgozik valaki, hanem klasszikus gitáros, milyen távlatok nyílnak meg előtte?
Sok lehetőség van egy klasszkikus gitáros előtt is. Kevesen választják közülünk a könnyűzenei pályát. Egy részünk lehet előadó, ez a csúcs, ez tehetségtől és sok más egyébtől függhet. Lehet variálni, mert még világszínvonalon is kevés klasszikus zenét előadó gitáros van, aki csak előadóművészetből megél, valamilyen szinten mindenki tanít. A kamarazenei pódiumokon is gyakran találkozhatunk klasszikus gitárosokkal, akár gitáregyüttesekkel is. Csak klasszikus zenéből szinte lehetetlen megélni. Egyetemi, középiskolai vagy zeneiskolai szinten is nagy igény van gitártanárokra.

A tanítványaira büszke tud lenni?
Igen, mindenkire. Meg tudták találni a nekik megfelelő irányt. Akad olyan régi növendékem, aki piciként a zeneiskolában kezdte nálam. Máshová járt egyetemre, de a tanárszakot már nálam végezte, az „utódain” gyakorolt a zeneiskolában. Bizalmas légkör a tanítványaim között, jó a hangulat a teremben, öröm így dolgozni.

A pécsi gitárszak rangját hová lehet elhelyezni? 
Erős. Pedagógiailag is, szakmailag is. A GFA versenyen, amely a csúcskategória a gitárosoknak, a második díjat hozták haza az itt végzett hallgatók kamara kategóriában.

Pécs kisváros, sokfelé szoktak menni képzésre a zenészek?
Valaki öt-hat éven keresztül itt tanul, akinek ez a jó, de vannak akik három év után elmennek máshová, akár külföldre is máshová, más mesterhez, akár külföldre is. Félévekre Erasmus ösztöndíjjal is el szoktak utazni a hallgatók Európában.

Gitárosként boldog vagy?
Abszolút, de nem a pódiumon. A fellépésekkel járó feszültséget sohasem tudtam kezelni. A hallgatóimmal és a zeneiskolában abszolút boldog vagyok. Én egy igazi műhelygitárgos vagyok.

Milyen klasszikus gitárdarabot ajánlanál, melyik a kedvcenced?
Nehéz egyet kiragadni, de talán kezdetnek jó lesz Barrios: La Cathedral c. műve. Vagy Rodrigo E-moll gitárversenye. A második tétele ismerősnek tűnne azoknak is, akik nem ismerik a gitárra írt zeneműveket. Bach lantszvittjei is csodálatosak. Még sokáig sorolhatnám.

Az összes díjazott:
2019-ben Az Év Mentortanára kitűntető címet Sára Erika, a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára érdemelte ki, Az Év Mentorpedagógusa Szentesné Nagy Éva, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető óvónője lett.

Az Év Vezetőtanára díjban Horváth Krisztina, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda vezetőtanára, Az Év Vezetőpedagógusa kitüntetésben Szabó Matild, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető tanítója részesül. A díjak átadására a meghívott köznevelési és felsőoktatási szakemberek jelenlétében kerül sor.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni