close
CímlapEgyetemi életA Nagy Orvoskari Lépcsőfutás

A Nagy Orvoskari Lépcsőfutás

PTE, lépcsőfutás, sport
2020. február 28.

A lépcsőzés, mint a napi rutinba könnyen beiktatható plusz mozgás gondolata egyre népszerűbb - a világon egyre több nyilvános helyen tervezik bevezetni, hogy a lépcső egyes szakaszain feltüntetik, mennyi kalóriát égethet el az, aki lift helyett ezen az útvonalon közelíti meg az irodáját. A pécsi Általános Orvostudományi Karon ennél több is történt – egyszerű lépcsőzésből sport!

Apró életmódváltoztatásokkal bárki számára lehet az egész világ egy edzőterem, ha autózás helyett elsétálunk a boltba, a munkahelyünkön a lift helyett a lépcső használjuk, már sokat teszünk önmagunkért. Ha éppen a negyediken lakik valaki, ahol csak lépcső van, azok talán nem mindig látják mindennek a pozitív oldalát: ők gondoljanak ilyenkor arra, hogy a lépcsőzés a szakemberek szerint nagyon jót tesz a szívnek, és több kalóriát égethetünk el vele, mint például kocogással. Egy felmérés szerint napi hét perc lépcsőhasználat már mérhetően csökkentheti a szívroham kockázatát.

Ha olcsó és hatékony mozgásformát keres valaki és természetesen az egészégi állapota is megengedi, alig van ennél kézenfekvőbb.

Az orvoskar számára fontos, hogy hallgatóik és kollégáik egészséges környezetben, egészséges módon tudjanak élni, tanulni és dolgozni. A kari egészségprogramot tavaly indította útjára a dékáni vezetés az Orvosi Népegészségtani Intézet kezdeményezésére és szervezésében, célkeresztjében az egészséges életmóddal, táplálkozási szokások népszerűsítésével és a sportolási, mozgási lehetőségek fejlesztésével. A lift helyett a lépcső használat jótékony hatására szervezett figyelemfelkeltő akcióink is ehhez kapcsolódnak abban a reményben, hogy már ez is mozgásra bírhat sokakat.

Lépcsőn futni? Csak ha tétje van!

A lifteknél – hogy inkább miért ne várjunk rájuk – és a lépcsőfordulókban – hogy miért is tesszük jól, ha lépcsőn jövünk - elhelyezett táblák és matricák mellett egy vidám sportesemény is segítette meghozni a kedvét mindenkinek ahhoz, hogy a lépcsőzést ne nyűgnek, hanem napi testedzési lehetőségnek érezhesse. Ez lett az első Nagy Orvoskari Lépcsőfutás, amelyen több mint 100 versenyző mérette meg magát egyéniben és csapatokban is. A résztvevőknek az első emeletről a negyedikre kellett feljutniuk minél gyorsabban. Voltak, akik jelmezben vágtak neki a távnak – náluk nem az időt, hanem az ötletet díjazták, nyílt szavazás útján. Persze a lépcsőn futni nem veszélytelen, így ezt a mindennapokban nem ajánljuk senkinek - itt a rendezők fokozottan ügyeltek a résztvevők biztonságára és rendezvényt profi medikus csapat is vigyázta, azokon túl is, akik éppen a negyedikre futottak fel. A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, vesztesek pedig nem voltak, a kalóriákon kívül.

Leggyorsabb egyéni (férfi-női):

NŐI:
I. Gál Szonja 22.78 mp
II. Horváth Dorka 24.86 mp
III. Nagy Dóri-Balassa Sára 25.56 mp (holtversenyben)

FÉRFI:
I. Piroska Tamás 18.29 mp
II. Dencs Domonkos 18.30 mp
III. Halász Bálint 18.50 mp

Szabó Gábor

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni