close
CímlapEgyetemi életNemzetközi est 2016 a résztvevők szemével

Nemzetközi est 2016 a résztvevők szemével

20160305-mark-mirko-201010-internationalevening.jpgMohammed Qawariq Palesztíniából, BTK

Imádom ezt a várost, nagyon jól érzem itt magam. 2,5 éve tanulok itt és azt tervezem, hogy még 5 évig maradok. A barátaim, akikkel együtt lakom a Szánthó kollégiumban, az ÁOK-n és a PMMIK-n tanulnak és szintén még 4-5 évig lesznek Pécsett. Ez az első alkalom, hogy részt veszek a Nemzetközi esten, és nagyon élvezem, szerintem reggelig maradok.

Az országomra leginkább az jellemző, hogy nagyon kedvesek és melegszívűek ott az emberek. 

Sokfélét főztünk az 5 fős csapatommal: maqlobát, falafelt, homeszt, shoarma-t, desszertként pedig baklava-t.

 

Mustafa Rasoul Afganisztánból (Svédországban él), ÁOK20160305-mark-mirko-203618-internationalevening.jpg

Egy kicsit már beszélek magyarul - leginkább a klinikai szaknyelvet -, de próbálok minél jobban megtanulni.

Ez az utolsó, 5. évem itt Pécsett és abban reménykedek, hogy a gyakorlatomat már Svédországban végezhetem. Pécs lenyűgöző: egy kisváros, ahol találkoznak a kultúrák. A világ minden tájáról érkeznek ide diákok, és szerintem pontosan ez az, ami szuper ebben a városban: rengetegféle emberrel lehet megismerkedni.

Afganisztán nagyon színes ország, rengeteg etnikai csoport él együtt, s mindannyian afgánoknak hívjuk magunkat, még akkor is, ha különböző nyelveket beszélünk. Egyébként két gyönyörű hivatalos nyelvet beszélünk a hazámban: a dari-t és a pastu-t.

A Nemzetközi esten elég sokan veszünk részt az afgán csapat tagjaiként: körülbelül tizenöten. Minden évben eljövünk erre az eseményre, és mindig tradícionális afgán ételeket készítünk: qabuli palaow-t, sabzi-t, firni-t, dough-t, bolani-t and qorma csirkét. A qabuli palaow a legtradícionálisabb étel, a hozzávalói: afgán rizs, ami az emberek szerint a világon a legfinomabb rizs, mazsola, répa és egy kis só. Összefőzzük a hozzávalókat, és az íze....mennyei! Már 3 éve mindig ugyanezt csináljuk, mivel a diákok állandóan azért könyörögnek, hogy megint ezt főzzük...

 

20160305-mark-mirko-203701-web-internationalevening.jpgMahmut Aksu Törökországból, PMMIK

Erasmus hallgatóként tanulok Pécsett, és csak egy szemesztert töltök itt: júniusig maradok. Pécs kicsi, csendes város, nagyon tetszik.

Törökország fő jellegzetessége talán az isztambuli híd, ami összeköti Európát Ázsiával.

A Nemzetközi esten a főzésben a török csapatban 6-an vettünk részt: 3 fiú és 3 lány. Főztünk saç tava-t, köfte-t, baklava-t, çıg köfte-t és borek-et.

Én a saç tava-t csináltam, ami a következőképpen készül: megsütjük olajon a marhaszeletet, majd hagymát teszünk bele, amit megüvegesítünk. Ezután teszünk bele egy kis fokhagymát, paradicsomot, fekete borsot, köményt és sót. Az összes hozzávalót összesütjük, kb. 1,5 óra alatt készül el.

 

Francesca Cordes Németországból, ÁOK​​​​​​​20160305-mark-mirko-203826-internationalevening.jpg

A tanulmányaim alatt elvileg végig Pécsett maradok, illetve megpróbálok majd átjelentkezni Németországba, de igazából itt is jól érzem magam, szeretek itt élni. Albérletben élek 2 másik lánnyal, eddig 1 szemesztert töltöttem itt és úgy gondolom, Pécs nagyszerű város. Kicsit olyan, mint egy nagy család: a városban szinte mindig összefutok a csoporttársaimmal, akik a világ legkülönbözőbb tájairól érkeztek ide tanulni. A magyaroktól megtanulhatjuk a magyar nyelvet, ami annak ellenére, hogy nem egyszerű, alapvető fontosságú itt.

Németország fő jellegzetessége többek között talán két ruhadarab, a „Lederhosen” és a „Dirndl”.

A Nemzetközi esten az asztalunknál Weißwurst-ot (kolbász), Bretzel-t (perec) és Jägermeister-t kínálunk az érdeklődőknek, illetve süteményeket is csináltunk. A főzésben kb. 20-30 fő vett részt.

Ez az első alkalom, hogy részt veszek a Nemzetközi esten, és már most imádom, de nem csak én: egytől egyig mindenki jól érzi itt magát. Annyiféle kultúrát lehet itt megismerni! Persze az Egyetemen is összefutok ezekkel az emberekkel, de ott nincs lehetőségem jobban megismerni a hazájukat, ételeiket, italaikat...

Németh Vivien

Németh Vivien

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni