close
CímlapEgyetemi életNemzetközi kutatóközpont létesül a pécsi jogi karon

Nemzetközi kutatóközpont létesül a pécsi jogi karon

2021. október 21.

A holland rendőrséggel, a Holland Királyság budapesti nagykövetséggel, valamint Magyarország hágai nagykövetségével közösen kutatja ezentúl a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogi kara az emberkereskedelem elleni küzdelem lehetőségeit.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése – az Állam- és Jogtudományi Kar kezdeményezésére – 2021. március 31-én virtuálisan, október 21-én pedig már személyesen, Pécsett írta alá azt a szándéknyilatkozatot, melyben megfogalmazta, hogy a Holland Királyság budapesti nagykövetséggel, Magyarország hágai nagykövetségével és a holland rendőrséggel partnerségben olyan kutatóközpontot létesít a pécsi jogi karon, mely az emberkereskedelem elleni küzdelem témakörében szeretne tudományos sikereket elérni.

A létrehozandó kutatóközpont feladata lesz, hogy az alapító szervezetek együttműködésével innovatív elméleti és empirikus kutatásokat folytasson az emberkereskedelem elleni küzdelem európai uniós és nemzetközi jogi összefüggései tárgyában.

Balról Jorn van Rij, a holland rendőrség képviselője, Désirée Bonis holland nagykövet, Miseta Attila rektor, Fábián Adrián, a PTE ÁJK dékánja és Mohay Ágoston, a pécsi jogi kar dékánhelyettese, a projekt vezetője látható.

„Az emberkereskedelem egy, a társadalom számára rendkívül veszélyes bűncselekmény, amely ellen természetéből adódóan csak úgy lehet reményünk hatékonyan fellépni, ha a deliktum nemzetközi dimenzióját is figyelembe vesszük. Ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy

a pécsi jogi kar nemzetközi és hazai partnerekkel együttműködve igyekszik majd a maga kutatási tevékenységével hozzájárulni az emberkereskedelem elleni küzdelemhez.

Reményeink szerint a kutatóközpont eredményei elméleti és gyakorlati szakemberek számára egyaránt hasznosnak bizonyulnak majd.” – nyilatkozta Dr. Mohay Ágoston, a pécsi jogi kar dékánhelyettese, a projekt vezetője.

„A holland rendőrség számára fontos, hogy a felsőoktatási szférával is együttműködjön az emberkereskedelem elleni küzdelem terén,

ebben lehet kiváló partner a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, ahol nemzetközi projektek és az uniós bel- és igazságügyi joganyag kutatása terén egyaránt komoly előzmények vannak.

A központtal a célunk többek között az, hogy - a partnerek támogatásával és külső források bevonásával - az oktatás, a kutatás és a bűnüldözés számára releváns kutatási eredményeket tudjunk elérni. Ehhez nemcsak elméleti, hanem empirikus kutatásokra is szükség lesz.” – mondta el a holland rendőrség képviseletében Dr. Jorn van Rij, a kutatási együttműködés kezdeményezője.

 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni