close
CímlapEgyetemi életNevet vált a PTE Közhasznú Alapítványa

Nevet vált a PTE Közhasznú Alapítványa

2024. január 09.

A félreértések elkerülése érdekében tervez nevet váltani a PTE Közhasznú Alapítványa, ezentúl PTE Erzsébet Közhasznú Alapítványnak hívják majd.

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2021. január 29-én szavazta meg a modellváltást, azóta működik az intézményt fenntartó Universitas Quinqueeclesiensis Alapítvány.

Az elmúlt két évben a két alapítványt – az UQA-t és a PTE Közhasznú Alapítványt - sokan keverték össze.

Utóbbi pedig már a 2000-es egyetemösszevonás ideje előtt is működött, és fő profilja mindig az egyetem polgárainak támogatása volt, illetve olyan célok megvalósításához járult és járul ma is hozzá, melyek egyetemi költségvetésből nehézkesen vagy nem megvalósíthatók.
„Saját tőkéből gazdálkodunk, illetve kétféle bevétellel rendelkezünk: az adó 1% felajánlásaival, és különböző cégek adományaival – utóbbiak lehetnek pénzbeliek, de esetenként tárgyiak is. Minden évben egy belső pályázati rendszer keretében osztjuk el a beérkezett támogatásokat” – mondta el dr. Németh Péter, a PTE Közhasznú Alapítvány elnöke. Hozzátette:

„Az elmúlt két év során kiderült, hogy nem szerencsés a szervezetünk elnevezése, mert sokakban zavart kelt, hogy melyik alapítványról van szó a PTE kapcsán. Emiatt úgy gondoltuk, a Pécsre költözött Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem jelentősége előtt tisztelegve a PTE Közhasznú Alapítványa felvenné az Erzsébet nevet.”

A tevékenységi kör változatlan maradna, ám a támogatások megszerzése terén markánsabb lépésekre készülnek. „A támogatások iránti igény folyamatosan nő, az 1%-os és egyéb támogatások összege ehhez képest nem tartja az ütemet. Vannak terveink további támogatások megszerzésére, sőt, nem titkolom, hogy a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával is szívesen működnénk e téren együtt a közeljövőben, hiszen a velük való munkáról pozitív tapasztalataink vannak a koronavírusjárvány ideje alatt elindult közös akciók kapcsán” – mondta el dr. Németh Péter.
A PTE Közhasznú Alapítvány névváltoztatásának jogi oldala még folyamatban van, az Alapítvány addig változatlan néven érhető el a https://pte.hu/hu/egyetemunk/pte-alapitvany weboldalon.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni