close
Címlap4. Minőségi oktatásNobel-díjas díszdoktor és a PTE TTK

Nobel-díjas díszdoktor és a PTE TTK

Emléktáblát avattak március 14-én a Dél-kaliforniai Egyetem Loker Szénhidrogén-kutató Intézetében Oláh György magyar származású kutató tiszteletére, mely a PTE TTK és a neves amerikai kutatóintézet közti együttműködés megerősítésére is apropót adott.

Oláh György 1927-ben született Budapesten, 1977-től dolgozott Los Angelesben, s folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyarországi kutatókkal. Legjelentősebb eredményét a karbokatinok kutatása terén érte el, e területen végzett munkáját jutalmazták kémiai Nobel-díjjal 1994-ben. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben választotta tiszteleti tagjává. 2001-ben kapta meg a Corvin-lánc kitüntetést, 2002-ben a Bolyai-díjat, 2011-ben pedig Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki. A Pécsi Tudományegyetem 2001-ben adományozott neki díszdoktori címet. 2017 márciusában hunyt el.

Az avató ünnepség alkalmat adott arra, hogy a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara közötti együttműködési megállapodást véglegesítsenek, amely keretében

fiatal pécsi kémikusok folyamatosan részt vehetnek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásokban Los Angelesben.

Az emléktáblát Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma készíttette. Az avatáson beszédet mondott Surya Prakash, a Loker Intézet igazgatója, Széles Tamás magyar főkonzul, Amber Miller, a Dél-kaliforniai Egyetem Dornsife Karának dékánja, és Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézetének igazgatója. Az ünnepségen részt vett Ronald Oláh, neves tudós fia, illetve Arieh Warshel, a Dél-kaliforniai Egyetem Nobel díjas kémikusa. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar vezetését Ősz Katalin dékánhelyettes képviselte.