close
CímlapEgyetemi életNők a tudományban

Nők a tudományban

Egész napos konferenciát szervezett a PTE TTK a Nők a Tudományban Egyesület közreműködésével február 11-én, a Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Világnapján a Szentágothai János Kutatóközpontban Nők a tudományban címmel. A plenáris előadások, valamint kerekasztal-beszélgetések során azzal foglalkoztak különböző tudományterületekről érkező szakemberek, példaképek, hogy körüljárják, miért van sokkal kevesebb női kutató, tudós főleg a természettudományi vagy a mérnöki területeken, hogyan lehet összeegyeztetni a munkát és a családi életet, valamint hogyan lehetne az egyetemi hallgatókat, középiskolás lányokat erre a pályára vonzani.

„Egy EFOP pályázatnak köszönhetően már több előadást, beszélgetést szerveztünk Nők nehezített pályán címmel, ez az első nagyszabású, magyar nyelvű, ugyanakkor nemzetközi szakembereket felvonultató konferenciánk. Sikeres nőket mutatunk be a STEM területekről, 22 olyan vendéget, akik példaképek lehetnek és kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a család, munka, karrier háromszögében. Magyarországon ez az első konferencia, ahol kutatónők tudnak egymással beszélni” – tudhattuk meg Jerkovicsné Stefán Klárától, a PTE TTK Karrier Pont vezetőjétől.

De mi is az a STEM? Az angol Science, Technology, Engineering and Mathematics –ból alkotott rövidítés, a reál- és természettudományos területeket összefoglaló betűszó. Az EU megközelítése szerint ide tartoznak a következők:

  • élettan (biológia, biokémia, környezettudomány)
  • fizikai tudományok (fizika, kémia, földtudomány)
  • matematika és statisztika
  • számítástechnika
  • mérnöki tudományok (mechanika, fémmegmunkálás, járműgyártás, elektronika és elektromosság)
  • feldolgozóipar (gyártás és feldolgozás, anyagtudomány, élelmiszer-feldolgozás, textilipar, bányászat)

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottság 2015-ben kiadott állásfoglalása munkaerő-hiányt állapított meg a STEM területeken a társadalomtudományok túltelítettsége mellett. Ezt a szakemberhiányt különböző támogató beavatkozásokkal igyekszik enyhíteni az EU, és az egyes tagállamai, többek között a STEM-szakok vonzóbbá tételével a fiatalok körében, különös tekintettel a lányokra, nőkre.

A Nők a tudományban című konferencián ezekről a magyarul MTMI-ként is (matematika, természettudományos, műszaki és informatikai) ismert területekről érkező nők osztották meg kutatásaikat, tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Mindkét nem képviselői jelen voltak, hiszen a tanácskozás nem csak nőknek szólt, kifejezett célja volt a férfiak megszólítása is, például a Nők a tudományban Magyarországon, férfi szemmel című kerekasztal-beszélgetés során.

A „Kavics” néven is ismert Bachman Zoltán előadóteremben tartott plenáris előadásokra sokan voltak kíváncsiak. Az elsőt Dr. Bitay Enikő mérnök-informatikus tartotta, erdélyi egyetemi oktató az MTA külső tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület főtitkára. Előadásában kiemelte, hogy Romániában MTMI területen dolgozó nőként kihívás volt érvényesülni, „de ez a többletkihívás hozzájárult ahhoz, hogy még sikeresebben tudtam a pályámon mozogni.” Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy „kell egy olyan közeg, egy intézményi háttér is, amely lehetővé teszi, hogy a tehetség kibontakozzon.” Leggyakrabban, mint Bitay Enikő esetében is egy mentor, példakép sokat segíthet a tudományos pálya iránt érdeklődők bátorításában. Az erdélyi kutatónőt a középiskolai matematika tanára biztatta, hitet és önbizalmat adott neki, hogy a tudás iránti vágyát kövesse, akinek a mai napig hálás ezért. Plenáris előadását rendkívül izgalmas pályáját összefoglalva a következő gondolattal zárta:

„Valójában egy mérnök(nő) az ipari tevékenység, a tudományos kutatás és az oktatás háromszögében válhat teljessé: ahhoz, hogy megértse, mit kell, s hogyan alkotni, miként lehet megtervezni és meg is valósítani, s ugyanakkor képes legyen mindezt továbbadni”

– hangsúlyozta Bitay.

Fábry Éva, a European Centre for Women and Technology (ECWT) igazgatója, Oslo-ból, Norvégiából érkezett és Nők és a technológia: a jövő tandemje címmel tartott plenáris előadást. A magyar származású kutatónő húsz évig diplomáciai területen dolgozott, majd 2008-ban megalapította az ECWT-t, amely az irányítása alatt a kezdeti 16 alapító tagból több mint 130 aktív taggal rendelkező intézménnyé fejlődhetett. A központ célja, hogy a lányokat, nőket jobban bevonja a digitális világba és az MTMI területekre, legyen az programozás, vállalkozás, startup. Támogatást nyújt továbbá az MTMI szektorban tevékenykedő cégeknek, és infokommunikációs eszközökkel segíti elő a multikulturális integrációt.

„A kódolás terén beindult a mozgalom, Magyarország is egyre intenzívebben csatlakozott az elmúlt években az ilyen jellegű kezdeményezésekhez”

– emelte ki Fábry.

A plenáris előadások sorát Dr. Nagy Beáta, Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet professzora zárta. Véleménye szerint a nők tudományos életben betöltött szerepéről beszélni kell, mert nincs egyenlőség ezen a téren a két nem képviselői között, és ez nem csak a STEM területekre érvényes.

„Horizontális és vertikális szegregáció figyelhető meg: egyrészt más pályára mennek a nők, mint a férfiak, másrészt a női teljesítmények sokszor láthatatlanok maradnak”

– mutatta be a nők tudományos tevékenységének megítélését Dr. Nagy Beáta. Megtudhattuk az előadásából azt is, hogy sajnálatos módon kevesebb szakmai elismerést kapnak a nők, és a közpolitikai légkör sem támogató. Fontos lenne, hogy a MTMI pálya iránt érdeklődő tehetséges nők, fiatal kutatók támogatást kapjanak. Probléma az is, hogy a nők ritkán vállalnak három hónapnál hosszabb külföldi kutatómunkát, amely viszont a szakmai előmenetelük szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, továbbá kevés nőt találunk vezető pozícióban főleg a fiatalok köréből.

A nemek közötti egyenlőségjelet még sajnos nem lehet kitenni, tudományos területen sem. Az azonban fontos lépés, hogy egyre több nőket támogató szervezet lép fel annak érdekében, hogy ne legyen kettős mérce és a nők ne eleve hátrányból induljanak. A Pécsi Tudományegyetemen egy ilyen nagyszabású konferenciával is hangsúlyt helyezett a nők tudományban betöltött szerepének kutatására és bemutatására, az előremutató javaslatok megvalósításában pedig mindannyiunknak részt kell venni a közös cél érdekében.

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni