close
CímlapEgyetemi életNyaka Szabolcs vehette át az idei Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat

Nyaka Szabolcs vehette át az idei Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2000 óta minden esztendőben odaítéli a Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat, mellyel elismeri egy-egy médiamunkatárs szakértelmét, lelkiismeretes munkáját, mellyel hozzájárult az intézmény hírnevének öregbítéséhez. Idén Nyaka Szabolcsnak, a Pécsi Hírek szerkesztő-újságírójának ítélte oda a díjat az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, így ő vehette át az erről szóló oklevelet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt Bódis Józseftől, az egyetem rektorától.

Immár tizenhét éves hagyomány a Pécsi Tudományegyetemen az adventi sajtószalon, melyen lehetőség nyílik a sajtó munkatársainak az egyetem vezetésével kicsit kötetlenebb hangulatban, közvetlenebb hangnemben beszélgetni, nem úgy, mint a villáminterjúk vagy protokoll-események során. A vendégek megtekintették az Universitas Televízió videós összefoglalóját a jubileumi év kiemelkedő eseményeiről, híreiről, majd Bódis József, az intézmény rektora értékelte az esztendőt, amely során az egyetemalapítás 650. évfordulójának ünnepségsorozata zajlott.

„Bízom abban, hogy mindenki számára volt legalább egy olyan momentum vagy esemény, ami miatt pozitív emlékként marad meg a Pécsi Tudományegyetem jubileumi éve.” – fejezte ki reményét a rektor. „Az ünnepségsorozat záróeseményére visszatérnék egy rövid gondolat erejéig. Azt gondolom, ha az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk azon a véleményen van, hogy „a pécsi egyetem a legalkalmasabb helyszín az európai hitvallás és eszmeiség hirdetésére”, akkor arra joggal lehetünk büszkék, és ezt akár mottóként is használhatjuk a következő években.” – hangsúlyozta Bódis József.

Elhangzott, hogy ősszel köszönthették a pécsi egyetem négyezredik külföldi hallgatóját, ami egy komoly mérföldkő az universitas történelmében, és hatalmas lépés az évekkel ezelőtt stratégiai célként kitűzött nemzetköziesedés felé. „Itt azonban nem állhatunk meg. A hallgatóinkat – legyen szó hazai vagy külföldi hallgatóról – ki kell szolgálni, meg kell számukra teremtenünk a megfelelő, nemzetközi színvonalú környezetet. Erre kiváló lehetőséget nyújt a Modern Városok Program keretében történő egyetemfejlesztés, amely egyre látványosabb szakaszához ér.” – mondta el köszöntőjében a rektor.

Az Adventi sajtószalonon hirdették ki az idei Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat, melyet a PTE Szenátusának döntése értelmében Nyaka Szabolcs vehetett át, aki több mint két évtizede ír magas színvonalon tájékoztató cikkeket, anyagokat a Pécsi Tudományegyetemen zajló rendezvényekről, az oktatásról, kutatásokról, azok eredményeiről. Alaposságával, körültekintő utánajárásával mindig korrekt, pontos tájékoztatást adott a pécsi egyetemről, az itt folyó munkáról, a fejlesztésekről.

Nyaka Szabolcs elmondta, hogy külön öröm számára ebben a jubileumi évben átvenni ezt díjat, mind újságíróként, mind az egyetem végzett hallgatójaként. „A Pécsi Tudományegyetem egy olyan felsőoktatási intézmény, amire büszkék lehetünk.”- tette hozzá a díjátadón. Elmondta továbbá, hogy pécsi születésű, de elkerült innen, Esztergomban érettségizett. Majd úgy döntött, Pécsett fog továbbtanulni. Amikor visszatért Pécsre azt gondolta: „Jó lesz nekem itt, ám akkor még nem is tudtam, mennyire.

Nem csak diplomát, tudást kaptam az egyetemtől, hanem személyes értékeket is, itt ismertem meg a feleségemet, itt lettem újságíró az egyetemi lapnál. Újságírói munkámmal próbálok vissza is adni ebből a sok mindenből.

Lapunk kérdésére azt a tanácsot adta azoknak a hallgatóknak, akik szintén újságírásra adnák a fejüket: "Olyanok legyenek, mint egy tükör, se több, se kevesebb. Meg kell próbálni azt visszaadni az olvasóknak, ami van, pontosan. Nem nyolctól négyig tartó munka, de megéri.”

Az adventi sajtószalonon hirdették ki az idei PTE Bora címeket is. A 2017-es évben fehérbor kategóriában a legjobbnak a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os évjáratú Pécsi Olaszrizlingje bizonyult. A vörösborok között a győztes a Horváth Pince 2013-as évjáratú Cabernet Franc minőségi száraz vörösbora lett, míg a „PTE Jubileumi Bora” különdíjat szintén a Horváth Pince nyerte el ugyancsak 2013-as évjáratú Madarász Cuvéejével. Az adventi hangulatot a Művészeti Kar Vokál együttese emelte remek műsorával.

UnivPécs

UnivPécs