close
CímlapEgyetemi életNyári egyetem japán hallgatóknak a PTE-n

Nyári egyetem japán hallgatóknak a PTE-n

Japánból, a Josai International University-ről érkezett a Pécsi Tudományegyetemre egy 17 hallgatóból és két tanárból álló csoport, akik egy számukra összeállított egyhetes nyári egyetemi programon vesznek részt szeptember 19–27. között. A szeptember 20-ai megnyitó ünnepségre a Művészeti Karon került sor, ahol Dr. Tarrósy István külügyi igazgató, valamint a kar részéről Dr. Lakner Tamás dékán megbízásából Seres Beáta nemzetközi koordinátor köszöntötte a hallgatókat.

Japán nyári egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Mosolygós japán csoportot üdvözölhetett Seres Beáta, aki elmondta, hogy a nagyon büszke arra, hogy PTE, ezen belül a Művészeti Kar is egyre nemzetközibbé válik. „Nemzetközi kapcsolataink kiemelt szerepet játszanak az egyetem életében” - hangsúlyozta Dr. Tarrósy István külügyi igazgató. Megtudhattuk, hogy 5 japán partneregyetemmel is aktív együttműködés valósul meg:

„Fontos, hogy az együttműködés kölcsönösen gyümölcsöző legyen mindkét fél számára”

– emelte ki a külgyi igazgató. A program kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem és a Josai International University között fennálló partnerséget elmélyítse, és új tartalommal töltse meg.

Japán nyári egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Japánul, franciául, angolul és magyarul is köszöntötte a küldöttséget Dr. Pozsgai Gyöngyi, a Külügyi Igazgatóság munkatársa, a nyári egyetemi programok intézményi koordinátora majd röviden bemutatta Pécset, a PTE-t, és ismertette a programot. Elmondta, hogy a Külügyi Igazgatóság által bevezetett Nyári Trimeszter idei utolsó programja a japán Josai International University hallgatói számára már második alkalommal megrendezett nyári egyetem. Az ide érkezők magyar népzenét, néptáncot valamint angol nyelvet tanulnak.

Japán nyári egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A japán hallgatók nagyon nyitottak, és érdeklődnek a magyar kultúra, ezen belül is a magyar néptánc és népzene iránt. A program sikerét bizonyítja, hogy idén nagyobb számú hallgatói csoport érkezett a PTE-re illetve, hogy ugyanazt a képzési programot kérte a japán fél a hallgatói számára. Az akadémiai programokat a Művészeti Kar biztosítja, míg a szabadidős programokat, valamint a nyári egyetem teljes körű szervezését a Külügyi Igazgatóság végzi. Az angol nyelvű képzést az Idegennyelvi Lektorátus adja.

Japán nyári egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Pécs, valamint Magyarország gazdag kulturális örökségével is megismerkedhetnek a japán egyetemisták: részt vesznek a Bordalfesztiválon, a Pécsi Napok rendezvénysorozaton, szakmai látogatást tesznek Budapesten, valamint a Zengő Együttes szervez számukra magyar táncházat szeptember 24-én. A hallgatók magyarországi tartózkodását három magyar mentor hallgató is segíti, akik néhány hasznos tippet már adtak is a japán csoportnak.

Japán nyári egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

TÓTH Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni