close
CímlapEgyetemi életNyelvvizsga-amnesztia a most végzősöknek

Nyelvvizsga-amnesztia a most végzősöknek

2021. július 07.

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között záróvizsgát tettek mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség alól - vagyis a nyelvvizsga hiányában is átvehetik az okleveleiket. A rendelet a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet miatt született. A kormányzati döntés elősegítésében oroszlánrészt vállalt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is. A tavalyi és az idei nyelvvizsga-amnesztiáról Lengvárszky Attilát, a PTE Rektori Kabinet vezetőjét, egyben az Oktatási Igazgatóság vezetőjét kérdeztem.

Hány végzőst érint ez a rendelet a PTE-n?
A 2020/21-es tanévben záróvizsgához hallgatók közül várhatóan mintegy 1400 fő lesz érintett, aki a sikeres záróvizsgája után megkaphatja oklevelét az előírt nyelvvizsga hiányában is a Pécsi Tudományegyetemen.

A tavaly ilyenkori, hasonló intézkedés kapcsán az e tárgykörben érintettek meddig jelentkezhetnek még? Lehet tudni, hogy milyen volt a nyelvvizsgával rendelkező diplomások és a mostani intézkedések kapcsán érintettek aránya az elmúlt 5 évben?
A korábbi években, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tett hallgatók kampánya már lezárult, ennek keretében több mint hétezer, nyelvvizsgával nem rendelkező végzős kaphatta meg oklevelét. Az elmúlt években a nyelvvizsgával nem rendelkező záróvizsgázók aránya 40% fölötti volt, de ez az arány folyamatosan csökken, így idén már 40% alatti a záróvizsgakor nyelvvizsgával nem rendelkezők aránya. Az oklevelet nyelvvizsgával átvevők száma évente mintegy 3500 fő.

Azok, akik számára a nyelvvizsga nem jelentett gondot a végzéskor, milyen nyelvből/nyelvekből rendelkeztek nyelvtudással?
Nehéz erre válaszolni, mivel egy embernek több, akár 5-7 nyelvvizsga bejegyzése van a NEPTUN-ban, több nyelvvel is.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni