close
CímlapEgyetemi életOlimpikonjait és paralimpikonjait köszöntötte a PTE

Olimpikonjait és paralimpikonjait köszöntötte a PTE

2021. október 08.

Ünnepélyes keretek között mondott köszönetet a 2021 nyarán, Tokióban megrendezett 2020-as olimpiai és paralimpiai játékokon nyújtott kiemelkedő sportolói teljesítményükért jelenlegi és végzett hallgatóinak a Pécsi Tudományegyetem október 8-án az impozáns dr. Halasy-Nagy József Aulában. Összesen tízen képviselték a PTE-t Japánban, nyolcan a XXXII. nyári olimpiai játékokon, és ketten a paralimpiai játékokon, ahol csodálatos sikereket értek el a PTE-t öt karáról érkező hallgatók és végzettek.

Elsőként dr. Miseta Attila rektor üdvözölte a PTE-s olimpikonokat és paralimpikonokat. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy az egyetem nagyon büszke kimagasló sportteljesítményükre, és arra, hogy az élsportot a tanulmányaikkal ilyen sikeresen össze tudják egyeztetni. Beszámolt arról is, hogy az egyetem a szép teljesítményük által is motiváltan igyekszik a még több és jobb eredmény eléréséhez minden segítséget, támogatást biztosítani, valamint a lehetőségeket folyamatosan bővíteni.

A sportolók képviseletében Bicsák Bence, a Közgazdaságtudományi Kar végzett hallgatója, örökös tehetségkövet beszámolóját hallhatták a jelenlévők.

„Nagyon jó döntés volt, hogy a Pécsi Tudományegyetemre jelentkeztem, mert itt az első perctől kezdve minden támogatást megkaptam. Ez egy egyenesen felfelé vezető út volt, itt kezdtem el igazán érezni, hogy sportoló lehetek”

– emlékezett vissza egyetemi éveire a triatlonista, akinek az olimpiai szereplés gyermekkori álmainak megvalósulását is jelentette. A PTE alumnus minden idők legjobb magyar eredményét érte el triatlon sportágban az olimpián, fantasztikus szerepléssel a hetedik helyen végzett.

Majd Iván Bence paraúszó számolt be az ötkarikás világversenyen szerzett élményeiről:

„Mindent megtettünk, hogy sikeresen képviseljük hazánkat és a PTE-t. Sportolóként mindig erről álmodtam. Sokat kellett tenni érte, de nem cserélném el semmire. Életre szóló élmény volt! Soha nem felejtjük el a japán emberek kedvességét és vendégszeretetét”

– osztotta meg gondolatait a paralimpikon. Iván Bence, a Természettudományi Kar hallgatója külön köszönetet mondott az egyetemi oktatóknak, akik a felkészülés ideje alatt rugalmasságukkal támogatták őt és a többi sportolót abban, hogy mind a sportkarrierjük, mind a tanulmányaik tekintetében sikerrel járjanak.

Az olimpikonok és paralimpikonok ezt követően az egyetem ezüstgyűrűjét és egyetemi kendőt, nyakkendőt vehettek át dr. Miseta Attila rektortól, akik e PTE-s emléktárgyak viseletekor is emlékezhetnek Alma Materük irántuk tanúsított elismerésére: 

  • Sárosi Laura tollaslabdázó (MIK)
  • Krausz Gergely tollaslabdázó (MIK)
  • Madarász Dóra asztaliteniszező (ETK)
  • Major Veronika sportlövő (ETK)
  • Iván Bence Márk paraúszó (TTK)
  • Cirjenics Miklós cselgáncsozó (TTK, KTK)
  • Bicsák Bence triatlonista (KTK)
  • Pupp Réka cselgáncsozó (TTK)
  • Kenderesi Tamás úszó (TTK)
  • Konkoly Zsófia paraúszó (BTK)

„A legfontosabb üzenet, hogy komoly munka, komoly küzdelem volt az ára annak, ahova elértek. Ez mindannyiunkban egyfajta csodálatot ébreszt. Példák lettek valamennyiünk számára. Büszkék lehetnek magukra, mi mindannyiukra rendkívül büszkék vagyunk!”

– emelte ki zárszavában dr. Betlehem József, általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, a PTE Sport- és Parasport Bizottság elnöke. Az egyetem egyik mottóját említette: „Per aspera ad astra” – amely körülbelül annyit tesz magyarul, hogy küzdelmek, erőfeszítések árán akár a csillagokig is el lehet jutni. Az olimpián és paralimpián elért teljesítményükhöz szépen illik ez a mottó, hiszen kimagasló eredményeikkel méltón képviselték a Pécsi Tudományegyetemet, Magyarországot egyaránt.

Az eddig elért eredményeikhez szívből gratulálunk, és a további sport- és tanulmányi életútjukhoz, teljesítményeikhez pedig sok sikert kívánunk!

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni