close
CímlapEgyetemi életÖsszefogás és új irányok: HR-Fest Pécsett

Összefogás és új irányok: HR-Fest Pécsett

2023. március 24.

Innovatív megoldások az automatizált módon kiállított jövedelemigazolástól az ülőmunkát segítő exoskeleton-ig, trendek a generációváltástól a motivációig - a HR-szakma krémje vonult fel a március 23-án a Kodály Központban rendezett HR-Festen. A Pécsi Tudományegyetem több szempontból is képviseltette magát a rendezvényen.
Az esemény legelső programpontja rögtön egy kerekasztal-beszélgetés volt, Kinek mit üzen Pécs? címmel Dr. Hirth Márkus (Kontakt-Elektro Kft.), Varga Péter (Pécs gazdaságfejlesztési főosztályvezetője), Hoffmann Tamás (Lafarge Cement Magyarorsztág Kft.) és dr. Szűcs Krisztián, a PTE KTK dékánhelyettese beszélgetett Rabb Szabolccsal, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. Kiderült: a dékánhelyettes szerint

ahhoz, hogy a régió és Pécs előrelendüljön, összefogásra lenne szükség a leginkább.

Sikeres, a HR területén elhelyezkedett alumni hallgatók csillogtatták meg tudásukat - többségük büszkén hangoztatta is pécsi, illetve PTE-s gyökereit. Hogy csak két példát ragadjunk ki, Kövesi Eszter, a Nokia People Experience Transformation manager-e is elmondta, hogy eredetileg a PTE TTK-n szerzett diplomát. A szekció egyébként, melyben a szakember szerepet vállalt, egy ún. oxfordi vita volt, melynek címe: “A kényeztetés elrontja a munkaerőt vagy megtartja?” Kövesi Eszter a dolgozók “kényeztetése” mellett voksolt, szerinte a dolgozók igényeinek felmérése után egy sokrétű, többféle korcsoport igényeit teljesíteni képes ajánlat-csomagot érdemes összeállítani, melyből az egyes munkavállalók élethelyzeteik szerint válogathatnak. Azt is elárulta: számos olyan kollégájuk van, akik “bumerángok”, vagyis kevésbé éltek ezekkel a lehetőségekkel, majd máshova mentek el dolgozni, de másfél-két éven belül visszatértek a Nokia kötelékébe, és döntésükben az is szerepet játszott, hogy

munkaerőpiaci tapasztalataik megmutatták, mennyire értékes, ha egy munkavállaló megfelelő motivációt, juttatásokat és egyáltalán odafigyelést kap egy cégtől.

Zalay Buda, a Körber Hungária Gépgyártó Kft. HR és Kommunikációs szegmensének vezetője szintén PTE-alumni, hiszen a Műszaki és Informatikai Karon végzett. 0 fluktuáció. Lehetséges? című előadásában bemutatta, milyen stratégia mentén építi fel HR-szolgáltatásait a cég. Egyebek között létrehoztak egy ún. generációk közötti fórumot, mely a fiatalabb munkavállalók igényeire nyit. Ennek eredményeként  jöhetett létre például a kutyafuttató a KÖRBER területén, illetve egy közösségi sütögetést lehetővé tévő hely kialakítása is tervben van.
A konferencia egyik záróprogramja Egyed Mihály, a PTE Kancellária HR vezetőjének előadása volt. A szakember

a modellváltás HR-területen generált folymányait ismertette.

Az új jogállású egyetem ugyanis teljesen új alapokat követel meg a munkaerő kapcsán. Nem mindennapi egy ennyire heterogén megaintézmény ügyeit kezelni: például a HR a PTE 8000 dolgozójának bérszámfejtését végzi úgy, hogy 36 címszó alatt csoportosítják a munkavállalókat, annyira széttartóak a munkakörök. Egyed Mihály azt is elmondta, hogy a korábban általánosan csak “ügyvivő szakértő”-nek titulált munkakörök (valamint az azokhoz szükséges megfelelő szakmai kompetenciák és skillek)  pontos meghatározásait is ki kellett dolgozni. Kihívás volt a Teljesítményértékelési Rendszer összegyetemi szintű, ám minden egyes dolgozóra kivetített rendszerének kidolgozása. Érdekes pont volt, amikor a vezetőképzést emlegette: a korábbi gyakorlat erre nem terjedt ki. Egyed Mihály szerint a modellváltás nagy esély a PTE számára, és HR-esként kihívásnak látja az új modellnek való megfelelést.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni