close
CímlapEgyetemi élet„Otthon már voltatok eleget!”

„Otthon már voltatok eleget!”

Online Erasmus Napot tartott a PTE Nemzetközi Igazgatóság Mobilitási Programok Iroda február 23-án. A harmincnegyedik születésnapját ünneplő ösztöndíj program eddig 10 millió fiatal kiutazását tette lehetővé, és továbbra is várja a tanulmányi útra, szakmai gyakorlatra jelentkezőket. Ha szeretnél külföldön tanulni, megtapasztalni, hogy vajon helytállnál-e, elmélyítenéd kulturális és idegen nyelvi ismereteidet, mindezt úgy, hogy páratlan élményekben legyen részed, akkor jelentkezz!

A virtuális térben száz résztvevő érdeklődött élőben, és mivel az előadások visszanézhetők lesznek később is, ezért még több hallgatót érhet el, így sokan tájékozódhatnak az elérhető lehetőségekről. Elsőként Buda Réka intézményi Erasmus asszisztenstől hallhattunk érdekes és hasznos információkat az Erasmus+ ösztöndíj programról, amely komoly anyagi támogatást nyújt a külföldi tanulmányokhoz, szakmai gyakorlatokhoz. Ezek remek lehetőséget nyújtanak a kapcsolatépítésre, más kultúrák megismerésére, idegennyelv gyakorlásra, és az önéletrajzodban is jól mutatnak.

Fotó: Nedvig Benddegúz

Fotó: Nedvig Bendegúz

Az Erasmus+ ösztöndíjak két fő típusa a tanulmányi program és a szakmai gyakorlat, de ezek kombinációja is elérhető. Előbbi keretében részképzést tud külföldön végezni az, aki az ösztöndíjat elnyeri. A nyertes pályázó háromtól akár tizenkét hónapig tartózkodhat kint, ez jelenthet egy szemesztert, vagy egy teljes tanévet is. A kiutazás kezdetére két lezárt félév szükséges, tehát pályázhatnak a most első évesek is, hiszen mire kiutaznak az őszi szemeszterben, addigra lesz két lezárt félévük. A külföldön szerzett krediteket pedig itthon el lehet fogadtatni, így emiatt nem fog később végezni az, aki Erasmus+ ösztöndíjjal egy vagy több szemesztert nem Magyarországon végez.

 

 

A külföldi szakmai gyakorlatra jelentkezők minimum két hónaptól, képzési szintenként maximum tizenkét hónapig terjedő időre utazhatnak ki. Az ÁOK-n, az ETK-n és a GYTK-n fix partnerlistából választhatnak az érdeklődők, míg a többi karról érkezők szabadon választhatnak, de minden esetben egyéni egyeztetést igényel a fogadócéggel, vagy intézménnyel, ebben szakmai gyakorlat kereső adatbázisok segítik a jelentkezőket. Egy lezárt félév után már lehet pályázni, de még a legutolsó aktív félévben a képzés végén is lehet pályázni, és maga a gyakorlat történhet diplomaszerzés után is. Évközben, vagy a nyári időszakra is lehet szakmai gyakorlatra menni.

A legfontosabb tudnivalók a pályázathoz:

A pályázat beadási határideje:

  • tanulmányi ösztöndíjra (részképzés):

    • ÁOK, GYTK: március 4.
    • többi kar: március 12.
    • őszi pótjelentkezés: október 20.
  • szakmai gyakorlatra: folyamatos

Amire szükséged lesz: önéletrajz, motivációs levél, jó tanulmányi eredmény és idegennyelv tudás

További infó »

Az Online Erasmus Nap további részében bemutatkozott az Erasmus Student Network (ESN) Pécs, amely a Pécsre érkező Erasmus+ ösztöndíjasoknak nyújt segítséget, szervez programokat. Annak is jó ötlet lehet csatlakozni ehhez a szervezethez, aki itt Pécsen szeretne megismerni külföldi hallgatókat, a kultúrájukat és szívesen megmutatná a helyi értékeket, erre akár tekinthetünk az Erasmus belépő színtű verziójaként is.

Fotó: Gálosi Krisztián, Erasmus fotópályázat 'Erasmus városom' kategória nyertes fotója. The Light of the Past takes captive (Potsdam, Németország).

A délelőtti rész zárásaként négy, éppen Erasmus ösztöndíjjal külföldön tartózkodó PTE hallgató jelentkezett be és tartott online élménybeszámolót: Greff Dóra és Hadaró Balázs Helsinkiből, Finnországból, Nedvig Bendegúz Valenciából, Spanyolországból és Fődi Rebeka Padovából, Olaszországból. A kibontakozó beszélgetésekből kiderült, mindannyian remekül érzik magukat, és jelenleg ők is online tanulnak és bár vannak korlátozások, de összességében kicsivel szabadabban élhetnek, mivel maszkhasználat és gyülekezés, valamint a szórakozóhelyek nyitva tartása szempontjából is más a helyzet külföldön. A hallgatók meséltek az eddigi élményeikről, tapasztalataikról, a nehézségekről, a helyi életérzésről, a beérkező kérdésekre is készséggel válaszoltak. Nekik köszönhetően bizonyára sokaknak támad kedve utazni, megnézni az északi fényt, meglátogatni Joulupukki-t, mászkálni a befagyott tengeren, vagy magunkba szívni a pálmafák és narancsfák árnyékában a napfényt, gyakorolni a spanyol vagy éppen olasz nyelvtudásunkat, elmerülni a gasztronómiai kalandokban.

Fotó: Horváth Kristóf

Ahogy Hadaró Balázs megfogalmazta:

„Ne féljetek belevágni! Nehéz, de megéri!”

A délutáni szakaszban az EDUC szövetségben a PTE-vel partneregyetemi kapcsolatot ápoló 5 másik európai egyetem is bemutatkozott, valamint további élménybeszámolók várták az érdeklődőket.

A címadó idézet Nedvig Bendegúztól származik.

Az Online Erasmus Nap felvételei megtekinthetők »

Aktuális pályázati kiírás »

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni