close
Címlap16. Béke, igazság és erős intézményekÚjabb partnerek a pedagógusképzésben

Újabb partnerek a pedagógusképzésben

Új partnerintézményeit köszöntötte a Pécsi Tudományegyetem január 30-án a Rektori Hivatal Szenátusi termében, melyekkel együtt már 186 köznevelési, szakképző és kisgyermeknevelő intézmény, valamint 41 oktatással, neveléssel foglalkozó civil szervezet, alapítvány, kulturális és egyéb intézmény alkotja a PTE pedagógusképzés partnerintézményi hálózatát, fogadja a hallgatókat, és segíti a pedagógusjelöltek felkészítését.

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központjának fő feladata, hogy összehangolja a pedagógusképzést folytató karok képzéshez kapcsolódó munkáját, melyet hálózati együttműködésben végez. Ennek okán az egyetem minden évben partnerintézményi pályázatot írt ki, melynek

célja a PTE Partnerintézményi hálózatának bővítése, olyan újabb köznevelési, szakképző és kisgyermeknevelő intézmények bevonása, melyek elkötelezettek a pedagógusjelöltek szakmai fejlődésének támogatásában

 mentorpedagógusai pedig elhivatottak a hallgatók felkészítésében. A partnerintézmények képzési kínálatuktól függően fogadnak hallgatókat a pedagógusképzésben előírt gyakorlatok teljesítésére.

„Nagyon fontosak a hálózatok, hiszen önmagukban lehetünk sikeresek, de minél előrébb jutunk a pályánkon, legyen az pedagógusi, vagy kutatói pálya, annál fontosabbá válnak azok a kollégák, barátok, ismerősök, akik segíteni tudnak minket a munkákban, a karrierépítésben. Tehát minél több emberrel kötünk szakmai, baráti, emberi kapcsolatokat, annál sikeresebbek lehetünk" – idézte Barabási Albert László hálózatkutatásról szóló munkásságát dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.
„Főigazgató asszonynak és csapatának köszönhetően évről évre újabb partneri intézményekkel tudjuk bővíteni ezt a hálózatot, az önök intézményeinek csatlakozásával már közel 200 partnerintézménnyel rendelkezünk. Nagyon szépen köszönöm, hogy pályáztak. Bizton állíthatom, hogy közösen tudunk azon munkálkodni, hogy pedagógusjelölteink –  akár alsófokú pedagógusképzésben, akár köznevelési, közismereti tanárképzésben vesznek részt – olyan gyakorlati ismeretanyaggal vérteződjenek fel, hogy ezt a szép hivatást bizton tudják gyakorolni a jövendőben."
A pedagógusképzés kapcsán a rektorhelyettes kiemelte a gyakorlati képzés fontosságát, mely a partnerintézmények nélkül nem tudna ilyen magas szinten megvalósulni:
„Nyilvánvalóan az a legfontosabb, amit a pedagógus palánták a gyakorlati helyen meg tudnak tanulni, hiszen habár fontos az elméleti oktatás, de

az igazi vízválasztót az jelenti, amikor a pedagógusjelölt valóban látja a kisgyermekeket, a kicsit nagyobbakat, vagy az ifjakat, szót tud velük érteni,

és megpróbálja átadni nekik azon ismeretanyagokat, amelyeket ő fontosnak gondol."

Dr. Gerner Zsuzsanna főigazgató asszony, a PTE Tanárképző Központ vezetője elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem jelenleg 186 partnerintézménnyel rendelkezik, melynek köszönhetően egy nagyon sokszínű, sokfajta intézményt magába foglaló partnerintézményi hálózatot tudhat magáénak.
„Az egyetemi diszciplináris felkészítésen túl nagyon fontos a tanári felkészítés, amelynek része a pedagógusjelöltek szakmódszertani, illetve gyakorlati felkészítése. A Pécsi Tudományegyetemnek

aktuálisan 1800 körüli az a hallgatói létszáma, akik valamilyen pedagógusképzésben vesznek részt.

Ezeknek jóval több, mint a fele közismereti tanárképzésben résztvevő hallgató, míg a másik fele alsófokú pedagógusképzésben, művésztanár-képzésben, szakmai tanárképzésben résztvevő pedagógusjelölt. A hallgatók visszajelzéseiből tudjuk, hogy a felkészítésük legsikeresebb részének nagyon gyakran a gyakorlatot, a gyakorlati képzést tartják" – hangsúlyozta a főigazgató asszony.

A 2023 őszén kiírt pályázatban 19 újabb intézmény nyerte el a PTE Partnerintézménye címet: 6 intézmény az óvodapedagógus képzés, 6 a tanítóképzés, 6 a közismereti tanárképzés és egy a gyógypedagógus képzés területén. A cím 2024. január 1-től határozatlan időtartamra, a partnerintézményekkel, illetve a mentorpedagógusokkal szemben támasztott követelmények fennállása/teljesülése idejére szól, mely a pozitív pályázati bírálattal rendelkező intézményeket feljogosítja a cím elnyerését igazoló, az egyetem által adományozott tábla használatára, annak elhelyezésére az intézmény falán, valamint annak digitális felhasználását az intézmény weboldalán.
A PTE pedagógusképzés partnerintézményévé vált közismereti tanárképzésben az Óbudai Árpád Gimnázium, a Pécsi Jókai Mór Általános Iskola, a Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola, a Pécsi Mezőszél Utcai Általános Iskola, a Szekszárd Garay János Gimnázium, a dombóvári Szent Orsolya Bencés Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium.
Az óvodapedagógusképzésben az Alapi Óvoda - Mini Bölcsőde, a Keleti Városrészi Óvoda, a Magyarkeszi Bagolytanya Óvoda, a Pusztahencsei Óvoda, a Sárbogárdi Zengő Óvoda, a Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde növeli a partnerintézmények körét.
A tanítóképzésben a Dr. Fejérpataky László Sportiskolai Általános Iskola Iváncsa, a Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola, a Királyegyházai Általános Iskola, a Madocsai Református Általános Iskola, a Pécs-Normandia LIONS Club - LIONS Suli Alternatív Napközi, a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola, a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola, a Zombai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el a partnerintézményi címet.
A gyógypedagógusképzésben a Pécs-Normandia LIONS Club - LIONS Suli Alternatív Napközi lett a PTE Partnerintézménye.

A PTE Partnerintézménye címmel járó táblák átadása után Turi Katalin, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója köszöntötte az új partnerintézmények vezetőit, illetve ajánlotta fel számukra a PTE Gyakorlóiskola és Óvoda szakmai együttműködését, segítségnyújtását.
„Nagy öröm egy olyan kört köszönteni, melynek tagjai elkötelezettek a pedagógusképzés, és annak minden szintje iránt. Örül a Pécsi Tudományegyetem, hiszen tovább bővül ezen elkötelezettek sora. Bizton mondhatom, hogy ez a kör hasznára lesz nem csak a Pécsi Tudományegyetemnek, hanem a pedagógusképzés ügyének is" – húzta alá Turi Katalin.

A Pécsi Tudományegyetem Partnerintézménye címátadó ünnepségen a jelenlévők meghallgatták a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium tanulójának, Rostás Dórának zenei előadását is, aki az eseményen saját dalait énekelte el.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni