close
CímlapEgyetemi életPartnerünk, az eszéki egyetem

Partnerünk, az eszéki egyetem

2019. március 23.

A Nemzetközi Tavasz Európa Napok keretében került megrendezésre március 20-án az Eszéki Egyetem Napja, melynek során a Pécsi Tudományegyetem egyik fontos partnere, az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem mutatkozott be a Művészetek és Irodalom Házában. A sokrétű program remek alkalmat adott arra, hogy az egyetem és a város polgárai megismerhesse a mintegy száz kilométerre fekvő Eszék felsőoktatási intézményét.

Eszéki Egyetem Napja; fotó: Hubay József

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Drago Horvat, a Horvát Köztársaság Főkonzulja köszöntötte az érdeklődőket:

„Oktatás nélkül nem építhetünk szebb jövőt”

– hangsúlyozta beszédében. Kitért a két város közös, nyolcszáz éves múltjára. „Bajban ismerszik meg a jó barát” – emelte ki a főkonzul, utalva ezzel a két nép közötti kölcsönös segítségnyújtásra, amely jó alapja lehet az oktatás területén a jobb és eredményesebb együttműködésnek.

Eszéki Egyetem Napja; fotó: Hubay József

Majd Antonio De Blasio, a Magyar Köztársaság Eszéki Főkonzulja vette át a szót, akitől megtudhattuk, hogy a 2013-ban újranyitott főkonzulátus „céljai között szerepelt a két ország közti együttműködés elősegítése, legfőképpen a PTE és az Eszéki Egyetem viszonylatában.” A két felsőoktatási intézmény művészeti karai közti együttműködést már sikerült fellendíteni, közös előadások, kiállítások valósultak meg. A két egyetem partneri viszonyáról bővebb tájékoztatást nyújtott Prof. Dr. Vlado Guberac, a Josip Juraj Strossmayer Egyetem rektora, aki hangsúlyozta milyen

fontosnak tartja a két intézmény kooperációját.

„A mai nap egy sporteseménnyel kezdődött, kosárlabdában az Önök csapata lemosta a pályáról a miénket” – jegyezte meg a rektor, „de úgy tűnik a fociban mi vezetünk.”

Eszéki Egyetem Napja; fotó: Hubay József

Miseta Attila rektor elmondta, hogy „a két egyetem sok szempontból hasonló, kompetíció csak a sportpályán lehet közöttünk – bár azt nehezményezem, hogy a fociban vesztésre állunk.” Kiemelte, hogy a partnerintézmények segíteni tudják egymást, „tudjuk fejleszteni a minőséget az oktatásban, kutatásban. Számos olyan terület van, ahol a kollégák kollaborációja jelentős eredményeket fog hozni a jövőben, különösen a reál területeken” – mondta a PTE rektora a megnyitón.

Eszéki Egyetem Napja; fotó: Hubay József

A megnyitót követően – melyet az eszéki művészeti kar tambura koncertje zárt – az érdeklődők előadásokat hallhattak a magyarországi horvátokról és a horvátországi magyarokról, továbbá a horvát-magyar, határokon átívelő együttműködésről, végezetül a szlavóniai és a baranyai borvidékekről is esett szó, melyet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bemutatkozása, valamint horvát-magyar borkóstoló kísért. A fentiek mellett a közönség az eszéki egyetem hallgatóinak művészeti alkotásait is megtekinthette egy szép kiállítás keretében.

Eszéki Egyetem Napja; fotó: Hubay József

Galéria »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni