close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekPécs-Eszék: tovább erősödő partnerkapcsolat az Eszéki Egyetemmel

Pécs-Eszék: tovább erősödő partnerkapcsolat az Eszéki Egyetemmel

Pécsre érkezett az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem két fős küldöttsége január 10-én. A látogatásuk célja egyrészt a Pannon Európai Területi Társuláshoz való csatlakozás, amelynek a PTE is tagja, valamint a két felsőoktatási intézmény több évtizedes együttműködésének további elmélyítését célzó lehetőségeinek megvizsgálása volt.

A horvát partneregyetem részéről dr. Vlado Guberac, rektor, valamint dr. Sonja Vila, tudományos és nemzetközi rektorhelyettes érkezett Pécsre. A PTE Rektori Tanácstermében zajló horvát-magyar-angol nyelvű két megbeszélés jó hangulatban telt. A 2010-ben alakult, határmenti fejlesztést célzó Pannon Európai Területi Társulással (ETT) tartott megbeszélésen részt vett Magdó János, Magyarország eszéki főkonzulja, dr. Szili Katalin, az UQA kurátora, dr. Mikes Éva, az UQA kurátora, dr. Merza Péter, a Pannon ETT igazgatója, dr. Füzér Judit, a Pannon ETT igazgatóhelyettese, illetve Tóth Lívia, a szervezet gazdasági szakértője. „Célként fogalmaztuk meg, hogy a horvát-magyar határ környéki nagy régióban minél több kapcsolódási pontot találjunk” – hangsúlyozta dr. Mikes Éva kurátor a megbeszélésen, majd hozzátette:

„a PTE a régió nagy egyeteme országos jelentőséggel, ebben az eszéki egyetem partnerünk, ezért is örülnénk a kapcsolatok további fejlesztésének.”

Az ötven éves múltra visszatekintő eszéki partneregyetemen tizenkétezer hallgató tanul tizennégy karon, ezek közül három egyetemi szintű. Őket kétezer-háromszáz munkatárs segíti. „Péccsel a leggyümölcsözőbb a kapcsolatunk, amely tudományos-kutatási együttműködésben manifesztálódik. Komoly tapasztalatokat szereztünk a PTE-vel megvalósított nemzetközi projektek terén, valamint kiemelném még a művészeti akadémiák közötti együttműködést” – húzta alá dr. Vlado Guberac, az Eszéki Egyetem rektora. „A Szenátus egyhangúlag megszavazta a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Pannon ETT-hoz való csatlakozását” – számolt be dr. Sonja Vila rektorhelyettes.

A találkozó további részében az egyetemközi kapcsolatok kerültek a fókuszba, a megbeszélésen a két fős horvát küldöttség, Magdó János főkonzul, dr. Miseta Attila rektor, dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató, dr. Szili Katalin kurátor, valamint dr. Mikes Éva kurátor vett részt. „Célunk, hogy

a két egyetem közti kapcsolatokat erősítsük, valamint jobban kihasználjuk az adódó lehetőségeket”

– hangsúlyozta dr. Miseta Attila, a PTE rektora. A találkozón a PTE nemzetköziesítési sikerei és törekvésein kívül a modellváltás óta még hangsúlyosabban megjelenő gazdaságfejlesztés, valamint a kutatás-fejlesztés is kiemelt szerepet kapott.

A ’70-es évekig visszanyúló eszéki partnerkapcsolatban számos kar vett részt, kiemelten az ÁOK, az ÁJK, a KTK és a MIK. „Miután az eddigi keretszerződés lejárt, ezért javasoljuk

a stratégiai keretszerződés megújítását”

– fogalmazott dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató. Az Eszéki Egyetem küldöttsége határozottan támogatta ezt a javaslatot.

Konkrét terveket is megfogalmaztak a megbeszélésen résztvevő felek, mindkét fél egyetértésével, így a jövőben várhatóan lehetőség nyílik például a tudományterületek áttekintése után tematikus tudományos nyílt napok, valamint kulturális, művészeti és sport programok megvalósítására, továbbá a felsőoktatási intézmények vezetősége kölcsönös látogatásokat készül szervezni. Szó volt a két intézmény közti hallgatói és oktatói csereprogramokról, valamint az európai egyetemi szövetségek közti együttműködés lehetőségéről egyaránt.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni