close
CímlapEgyetemi életPécs-Sepsiszentgyörgy-Kolozsvár

Pécs-Sepsiszentgyörgy-Kolozsvár

2021. április 22.

Együttműködhet-e 3 egyetemi város a művészeti képzésekben? Lengyel Pétert, a Művészeti kar dékánját kérdeztük.

Hogyan alakult ki az, hogy a Sepsiszentgyörgyön is működő Sapientia Erdélyi Magyar Egyetemmel együttműködve részt vesz a PTE Művészeti kara egy ottani Művészeti kar kialakításában?
A gondolat onnan ered, hogy sokan jönnek át Erdélyből hozzánk tanulni. Ennek oka, hogy önálló, magyar nyelvű, akkreditált művészeti szakok csak színművészeti területen vannak Marosvásárhelyen, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen folyik grafikai képzés. Képzőművészet esetén csak akkor tudnak az erdélyi magyar fiatalok magyarul tanulni, ha a román nyelvű képzéseken akad egy-egy magyar mester – Temesváron, Kolosváron még akad pár. Egy temesvári kollega panaszkodott, hogy a székely gyerekek könnyen szegregálódnak a felsőoktatásban, mert nem tanulnak meg elég jól románul, ez komoly hátrány a számukra. Nekik is próbálunk ezzel segíteni. Korábban kísérletet tettek egy művészeti akadémia létrehozására Székelyföldön, de ez a kezdeményezés nem kapott támogatást. Éppen ezért nagy örömet jelent az erdélyi művészek körében a kezdeményezésünk. A Sapientia kérésének megfelelően, ha a szakok akkreditációs ereje meglesz helyben, akkor átadjuk a képzéseket. Ők pedig akkreditálják Romániában. Erre vélhetően 8-10 év múlva kerülhet sor. Első körben két klasszikus szakot indítunk, az osztatlan festő- és szobrászművész képzéseket. Nagyságrendileg a fele hallgatói létszámmal tervezünk, mint Pécsett. Felmértük a középiskolákat, lakosságarányt tekintve még több művészeti líceum van, mint Magyarországon, úgyhogy a beiskolázás kapcsán bizakodók vagyunk.

Évfolyamonként tíz festővel számoltunk és 5-6 szobrásszal.

Először Marosvásárhelyre terveztük a helyszínt, de a Sapientia kollégáinak a javaslatára Sepsiszentgyörgyön indulnak a képzések. Nemzetstratégiai célként Sepsiszentgyörgy lesz Székelyföld magyar kulturális központja, mert Marosvásárhelyen már megfordult a népesség aránya. Ennek tükrében már most komoly kulturális intézményrendszer alakult ki Sepsiszentgyörgyön. A Sapinetia hálózatosan fedi le Erdélyt, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredán van jelen. Sepsiszentgyörgyön új Campus épül a közeljövőben, ahol az agrár és a sport területe mellett a művészeti képzések is helyet fognak kapni. Amíg ez nem készül el, addig városi támogatással kapunk helyet. A Sapientia könyvtárral, adminisztrációs háttérrel is támogat minket.

Kik fognak oktatni?
Nem Pécsről megyünk tanítani, hanem erdélyi kollegákból áll majd a tantestület. Közülük, akiket szükséges beiskolázunk a doktori iskolába, hogy rendelkezzenek a megfelelő fokozattal – ők a PTE állományába fognak kerülni. A személyi és a dologi kiadásokat a PTE MK vállalta, de kormányzati ígérettel bírunk, hogy nem az egyetemet fogja terhelni a képzés költsége. Mi nemcsak abban gondolkodunk, hogy Sepsiszentgyörgyön létrejöjjön egy képzési hely, hanem arra is törekszünk, hogy egy oda-vissza történő szakmai kapcsolat alakuljon ki. Nemcsak az erdélyi fiatalokat akarjuk egy-egy nyári művésztelepre, kurzusra Pécsre hozni, hanem szándékunk, hogy a Pécsett tanuló diákokat is vigyük Erdélybe hasonló céllal.

Sepsiszentgyörgy - forrás: Wikipédia

Mennyire kizárólagos az együttműködés a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetemmel?
Lehet, hogy a közreműködésünkkel a Sapientia keretében létrejövő leendő Művészeti Kar még újabb szakokkal fog bővülni. Más magyarországi egyetemek felé is nyitottak vagyunk, például a design-képzés kapcsán a Soproni Egyetem is képbe került lehetséges partnerként. Azt szeretnénk, hogy minden az erdélyiek igénye szerint fejlődjön.

Egy másik formálódó együttműködésről is hallottam, filmes területen.
Közös szándékunk, hogy a Sapientia keretein belül működő kolozsvári film-fotó-média szakot duális képzésben Pécsre hozzuk és alapszakként indítsuk el Pécsett, amire építhetnénk a film mesterszakos képzéseinket. Ez lenne az első lépés. Egyébként arra számos példa van, hogy magyarországi egyetemek kihelyeznek képzéseket Vajdaságba, Felvidékre, Erdélybe, de arra még nem volt példa, hogy ez a kölcsönösség elve alapján fordítva is történjék. Egyetlen romániai egyetem sem vitt még duális formában külföldre képzést, ezért egy törvénymódosításra is szükség lesz. Megjegyzem, a Monarchia idején Budapest mellett Kolozsvár volt a magyar filmgyártás legfontosabb helyszíne. Komoly filmesek, színészek indultak innen.

Pécsett vállaltan van egy célunk, hogy Budapest és Etyek mellett alternatívát nyújtsunk filmes képzés területén.

Kolozsvár megőrizte a fontos szerepét a film területén Romániában, az ő segítségükkel, és egy helyi piaci partnerrel együtt – bízom benne – a mai magyar viszonyok között hasonló szerepet tölthet majd be Pécs is.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni