close
CímlapEgyetemi élet14 sanghaji hallgató a Pécs Winter School programban

14 sanghaji hallgató a Pécs Winter School programban

2024. január 22.

A kínai University of Michigan - Shanghai Jiao Tong University Joint Institute 14 hallgatója kezdte meg a PTE téli egyetemén tanulmányait január 22-én. A három hetet felölelő program fókuszában az európai kultúra megismerése áll. A 14 hallgatót a Nemzetközi Igazgatóság és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karral együttműködésben fogadja: a szakmai oldal a BTK, a kulturális programok a Nemzetközi Igazgatóság Study Abroad és Nyári Egyetem Iroda koordinációjában valósul meg.

A Pécs Winter School program nyitó ünnepségére január 22-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A hallgatókat dr. Pozsgai Gyöngyi, a Nemzetközi Igazgatóság Study Abroad és Nyári Egyetem Iroda vezetője üdvözölte az egyetem nevében, röviden be is mutatta mind a PTE-t, mind a várost.
A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar részéről dr. Várnagy Péter nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettes szólt a hallgatókhoz:

„Azt remélem, gyümölcsöző három hetet töltenek majd nálunk, és sokat tanulnak majd Európáról, Magyarországról, és Pécsről!”

– hozzátette: „Talán hallották már, hogy annak idején Freddie Mercury megtanult egy magyar népdalt, én ezzel köszönteném Önöket a campusunkon!” És ezzel a zene univerzális nyelvét használva dr. Várnagy Péter dalra fakadt.
A Tavaszi szél előadása után dr. Gálosi Adrienne, a BTK egyetemi docense vette át a szót, és elmondta: ez már a második téli egyetem, mely a két intézmény között megvalósul.

„Pécs és a PTE sokféle kultúra lenyomatát őrzi, így a jelen és a jövő mellett a múltat is érdemes itt megtapasztalni.

Azt remélem, a három hét elegendő lesz arra, hogy az alapvető európai értékekkel megismerkedjenek” – jelentette ki dr. Gálosi Adrienne.

A tanórák mellett Pécs és a környék nevezetességeivel is megismerkednek majd a hallgatók, mindennapi eligazodásukat pedig három hallgatói mentor segíti.

A téli egyetem vizsgával zárul majd a kínai hallgatók számára február 9-én, az oklevél-átadó után még egy fővárosi körutat tesznek, és csak ezután térnek haza, Sanghajba.

Ami a kínai University of University of Michigan - Shanghai Jiao Tong University Joint Institute-t illeti: csak abban a sanghaji kerületben, ahol az egyetemük van, két és fél millióan laknak, az intézmény kabalája pedig a kék tigris - a miénk pedig a fehér.
Pécs Winter SchoolMint köztudott, a Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság, és azóta egy teljes nyári trimesztert dolgoztak ki. A téli egyetemek ennek „testvérei”, melyekre évről évre számos külföldi érdeklődő számára szervez programot a Nemzetközi Igazgatóság Study Abroad és Nyári Egyetem Iroda.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni