close
CímlapEgyetemi életPécsett tartják az Európai Egyetemek egyik kiemelt szemináriumát!

Pécsett tartják az Európai Egyetemek egyik kiemelt szemináriumát!

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatásával indult útjára tavaly az ún. „Digitális kampusz az Európai Egyetemek szövetségében“ (European Digital UniverCity – EDUC) projekt, melynek konzorciumi tagja a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az elmúlt hónapokban a konzorciumi tagok között folytatott egyeztetések alapján eldőlt, hogy az „Egész életen át tartó egészség és jólét“ elnevezésű szemináriumnak a PTE lesz a házigazdája.

Az EDUC (European Digital UniverCity) az európai identitásképződés folyamatát hivatott erősíteni azáltal, hogy elősegíti a tudásteremtést, valamint a digitálisan támogatott, campusokat és tudományágakat átívelő, oktatási tevékenységek és tanulási lehetőségek révén létrejövő európai készségek elsajátítását. Az Erasmus+ program által társfinanszírozott projekt 2019 őszén indult, és öt EU-tagország hat nemzetközi partneregyetemének együttműködésére épít. A Pécsi Tudományegyetem mellett a szövetségben részt vesz a konzorcium vezetőjeként a német Potsdami Egyetem, továbbá a brno-i Masaryk Egyetem, a párizsi Paris-Nanterre, a szintén francia Rennes I Egyetem, és az olasz Cagliari Egyetem.

Betlehem József professzor, a PTE általános, kapcsolati és stratégiai rektorhelyettese adott tájékoztatást a legfrissebb fejleményekről: „Egy hat hónapon át tartó összetett és kemény munka eredményeképp fontos mérföldkőhöz érkeztünk a Cagliari Egyetem által vezetett kilencedik munkacsomag – Az oktatás és a kutatás összehangolása – részeként: egyrészt kiválasztottuk azokat a kutatási témaköröket, amelyek mentén a hat egyetem oktatói, kutatói együttműködésének elősegítése zajlik majd a következő években, valamint kijelöltük az indikátorokat, amelyek mentén az elért eredményeket értékelni szükséges.“ – mondta el Betlehem József.

A PTE-t Betlehem József rektorhelyettes (jobb oldalt elöl) képviselte Cagliariban, a februári egyeztetésen
 

Annak érdekében, hogy a témák széles köre összhangban legyen az EDUC Szövetség legfőbb jellemzőjével, a multidiszciplinaritással, a következő kutatási témaköröket határozták meg, zárójelben jelezve az adott szeminárium leendő szervezőjét, házigazdáját:

1.    Egész életen át tartó egészség és jólét (Pécsi Tudományegyetem, Magyarország)
2.    Kiberbiztonság és mesterséges intelligencia (Masaryk Egyetem, Brno, Csehország)
3.    Európai Unió (Cagliari Egyetem, Olaszország)
4.    Fenntartható változások: éghajlat és erőforrások (Potsdami Egyetem, Németország)
5.    Igazságosság, egyenlőtlenség és befogadás (Nanterre Egyetem, Párizs, Franciaország)
6.    Mobilitás / intelligens városok (Rennes Egyetem, Rennes, Franciaország)
7.    Kultúra és örökség (Nanterre Egyetem, Párizs, Franciaország)

A folytatásról Dr. Tarrósy István, a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának vezetője számolt be: „A következő lépés bizonyos témakörökre fókuszáló szemináriumok szervezése, amely lehetővé teszi az EDUC egyetemek PhD hallgatói és vezető kutatói számára, hogy személyesen találkozzanak, bemutassák tevékenységüket, megvitassanak új kooperációs lehetőségeket, vagy már meglévő együttműködéseiket bővítsék további partnerek bevonásával. Az EDUC Szövetség és a francia kormány számos mobilitást finanszíroz majd annak érdekében, hogy az EDUC egyetemek PhD hallgatóit és vezető kutatóit olyan szemináriumokon való részvételre ösztönözzék, amelyek őket a leginkább érdeklik.“ – vetítette előre Tarrósy István.

Betlehem József és Tarrósy István egy korábbi EDUC-rendezvényen, Brüsszelben
 

A COVID-19 vírus okozta veszélyhelyzet miatt a szemináriumok valószínűleg ősszel indulhatnak majd el, melyek naptári beosztásáról és a részvétel feltételeiről természetesen a végleges menetrend kialakulását követően haladéktalanul tájékoztatást ad majd a Pécsi Tudományegyetem.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni