close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértPécsPOD Videocast: Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a Pécs-élményedből?

PécsPOD Videocast: Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a Pécs-élményedből?

Januárban jelent meg egy érdekes, angol nyelvű videósorozat első része, amelynek célja, hogy a PTE jelenlegi és leendő hallgatóinak beszámoljon az egyetemi élet és Pécs érdekes és hasznos aspektusairól. A videocast koncepciója a brazil André Rocha, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar harmadéves kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgatójától származik. Műsorvezetőtársával, az amerikai Kaylee Giles-szal izgalmas epizódokkal várják az érdeklődőket az angol nyelvű PécsPOD sorozatban. A Pécs és az egyetem népszerűsítésére irányuló ígéretes nemzetközi projektjükről kérdeztem őket.

Mikor találtad ki a PécsPOD koncepcióját?

André: Körülbelül 2 évvel ezelőtt, miután rengeteg podcastot kezdtem el hallgatni (nemcsak brazil, hanem a nemzetközi podcast is), rájöttem, hogy kevés ilyen jellegű angol nyelvű információforrás létezik. Azt gondoltam: "mi lenne, ha létrehoznék egyet? Ez rendkívül hasznos lenne mind a jelenlegi hallgatóknak és mindazoknak, akik még soha nem hallottak erről az egyetemről, vagy olyanoknak, akik éppen külföldi tanulmányútjukhoz keresnek megfelelő célpontot."

Aztán írtam egy üzenetet tanszékünk angol nyelvű programkoordinátorának, dr. Pólya Tamásnak, aki megkért, hogy írjam le, hogy pontosabban mi az elképzelés lényege. Sajnos (vagy nem, hamarosan kiderül, miért), el kellett halasztanom az ötlet megvalósítását néhány más egyetemi teendő, valamint személyes okok miatt. Majd megtudtam, hogy lesz egy kötelező tantárgy, amit fel kell vennünk, a "Külső szakmai gyakorlat a digitális média és a PR területén". Amint elolvastam a címet, az a korábbi podcast ötlet (eredetileg csak podcastnak szántam, nem pedig videocastnak, mint ami lett most) ismét rám köszönt 2022 szeptemberében, amikor az óráink elkezdődtek.

Kaylee: a PécsPOD André ötlete volt, szerencsésnek érzem magam, hogy én is csatlakozhatok. Tavaly ősszel hallottam először az ötletét, amikor szépen átfedésben volt ez a projekt a kurzusunkkal (én is kommunikáció- és médiatudomány szakos vagyok a PTE-n), örömmel kapcsolódtam be. Úgy gondoltam, hogy ez egy releváns téma, és szórakoztató együttműködésnek tűnt.

Mi inspirálta a videósorozat elkészítését?

André: A legnagyobb inspirációm a kíváncsiság, ami egy erős motivációval párosul, hogy minél több embernek segítsek.

Már van két másik videóm is a YouTube-on, portugálul, amelyben elmagyarázom a Stipendium ösztöndíjra való jelentkezés folyamatát, valamint bemutatom a pécsi életemet egy év ittlét után. A Pécsi Tudományegyetem Magyarország első egyeteme, amelynek gyökerei 1367-ig nyúlnak vissza. Gondolj csak bele, mennyi történelem van mögötte! Olyan sok mindent kell felfedezni, annyi tartalmat lehet létrehozni róla! Alig tudtam nyugodtan ülni, miután felismertem ezt a hatalmas lehetőséget, ami elém tárult, különösen kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóként. Ezt biztosan hiba lett volna kihagyni!

Kaylee: Teljesen egyetértek azzal, hogy ez egy nagyszerű lehetőség, amit őrültség lett volna elengedni, ezért is érdekelt a részvétel. Úgy gondolom, hogy a videocast nemcsak a potenciális közönségnek válhat hasznára, hanem nekünk is, azáltal, hogy megadja nekünk az összeállítás élményét. Eszembe jutott az is, amikor úgy döntöttem, hogy Pécsre jövök továbbtanulni, az első kézből származó perspektívák milyen érdekesek és hasznosak voltak számomra. Ez is motivált, hogy megmutassuk Pécset ebből a nézőpontból.

Milyen gyakran terveztek új epizódot közzétenni?

Amíg még itt vagyunk (júniusban végzünk), azt tervezzük, hogy havonta legalább egy epizódot megosztunk. Mivel mi vagyunk felelősek a legtöbb dologért (tartalomkészítés, vendégek felkutatása, interjúk ütemezése, a leforgatott videó szerkesztése és közzététele a közösségi média platformokon), ez eltart egy ideig (nem is beszélve az erőfeszítésről). Ezért valószínűleg nem tehetjük meg gyakrabban.

Milyen témákkal szeretnétek foglalkozni?

André: Az első epizód a tanszékünk történetéről szól (ami azért elég érdekes, mert feltárjuk azt a tényt, hogy alapítója nem kommunikációs, hanem mérnöki diplomával rendelkezik - elég szokatlan és érdekes, igaz?). A második rész, amely a jövő hónapban jelenik meg, a Pécsi Tudományegyetem sikeres végzettjeivel foglalkozó sorozatának kezdete. Az epizód vendége a nigériai Aju Onyemowo lesz, aki 2022-ben szerzett menedzsment területen mesterdiplomát a Pécsi Tudományegyetemen, és azóta Budapesten dolgozik, a Morgan Stanley-nél kockázati koordinátorként.

Harmadik epizódunkban Berzsán Mercédesz, a Pécsi Tudományegyetem jelenlegi nemzetközi mentorprogram-koordinátora ad nekünk interjút arról, hogy a mentorprogramban mire számíthatnak a felvett hallgatók, miután megkapták a visszaigazolást, hogy felvették Pécsre. A negyedik epizódot még nem erősítették meg, de valószínűleg Magyarország és Pécs érdekességeiről fog szólni, valamint arról, hogy miért érdemes valakinek jelentkeznie ide tanulni. Összefoglalva, a fő gondolat az, hogy a legérdekesebb és legrelevánsabb tényeket mutassuk be Magyarországról, Pécsről, a Pécsi Tudományegyetemről és a közösségről, hogy az érdeklődők további információkat kapjanak ezekről a témákról.

Mit üzentek a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak vagy leendő hallgatóinak?

André: Ha szeretnél igazi PTEcsaládot építeni, nem csak hétköznapi kollégákat, akkor mindenképpen fontold meg, hogy ide jelentkezz.

Pécs olyan város, ahol a közösségi érzés alapjaiban erősen jelen van.

Törődünk egymással, és most, a PécsPOD videocasttal angolul is értesülhetsz minden érdekes tényről és érdekességről, ami minden bizonnyal még élvezetesebbé és kellemesebbé teszi az élményt. Szóval, tarts velünk!

Kaylee: Különösen a nemzetközi hallgatók számára, úgy gondolom, hogy egy olyan helyre jönni tanulni, mint Pécs, életre szóló élmény, nagyrészt magának a városnak és a benne élő embereknek köszönhetően.

A külföldi tanulás olyan lehetőség, amelyet szerintem mindenkinek, aki ezt fontolgatja, és megvannak ehhez az eszközei, meg kell ragadnia. Remélhetőleg az, hogy többet megtudhatnak arról, hogy mi teszi különlegessé ezt a várost, több diákot bátorít arra, hogy belevágjanak ebbe a kalandba.

Tervezitek-e a jövőben további hallgatók bevonását is?

Mindenképp! A kezdetektől fogva, amikor a projektjavaslatban leírtuk a céljainkat, hozzátettük:

"Olyan örökséget szeretnénk továbbadni, hogy a jövő diákjai folytathassák a munkát, új epizódokkal".

Tudtuk, hogy a videocast-ötlet nagyobb, mint mi, mert nem leszünk itt örökké. Most azonban, hogy az út megnyílt, őszintén reméljük, hogy az újoncok képesek lesznek lépést tartani a munkával, biztosítva, hogy sokkal több ember férhessen hozzá értékes információkhoz, amelyek végül megváltoztathatják életüket, a miénket már megváltoztatták.

Szeretnétek valamit hozzátenni?

André: Szeretném ajánlani az "Ízek, imák, szerelmek" című regény írójának, Elizabeth Gilbert-nek a "Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül" című könyvét, amely valóban inspirált arra, hogy ne adjam fel a PécsPOD videocast ötletét. Megtanultam belőle, hogyan csatornázzam be a saját kreativitásomat, azokkal az eszközökkel, amelyek az adott pillanatban rendelkezésemre állnak. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hittek benne, hogy ez a projekt megvalósulhat: dr. Pólya Tamás, Radosnai Levente, Gűth Ervin, Gáll Orsolya és az UnivTV stábja, Kaylee Giles, Emanuelle Magalhães, Luís Costa, Maria Luiza de Castro, Ammarah Hassen, Kalmár Kristóf és a vendégek, akik eddig boldogan fogadták a felkérést: Aju Onyemowo és Berzsán Mercédesz. Nélkületek a PécsPOD még mindig csak egy ötlet lenne.

Kaylee: Szeretném megköszönni Andrénak a felkérést, hogy részt vegyek ebben a projektben, amely annyira közel áll a szívéhez. Megtiszteltetésnek érzem és nagyon hálás vagyok a tapasztalatért, amit ez nyújt nekem. Szórakoztató együttműködni a barátokkal és a kollégákkal, és határozottan pozitív és egyedi élmény. Ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit csináltam, ami rendkívül emlékezetessé tette. Remélem, hogy mindenkinek hasznára válik, akit érdekel Pécs és a PTE.

Communication PTE YouTube csatorna »

PTE 1367 YouTube csatorna »

International website of the University of Pécs »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni