close
CímlapEgyetemi életPEN Fesztivál

PEN Fesztivál

2019. április 16.

A PEN április 25. és 27. között felkel álmából ismét, hogy megmutassa országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni! – ezzel a mondattal kezdődött a Pécsi Egyetemi Napok sajtótájékoztatója, ahol felszólalt Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Koltai Arnold, a Pécsi Egyetemei Hallgatói Önkormányzat elnöke, Beck Zoltán, egyetemi munkatárs, a PTE Zenélő Egyetem programjainak szakmai vezetője és a 30Y zenekar frontembere is.

Legfontosabb újdonságok, hogy a PEN ezentúl PEN Fesztiválként fog futni, hiszen a külföldi hallgatóknak a Pécsi Egyetemi Napok önmagában nem mond sokat, ők már jó ideje PEN Festival-ként emlegetik. A névváltoztatás másik oka, hogy egyre inkább látszik, hogy a regionális fesztiválok között már a PEN is felnőtt a legnagyobbak közé, ahol gyakorlatilag az egész magyar fesztivál zenekari élvonal megtalálható, az április végi időpontból adódóan pedig lényegében ezzel a rendezvénnyel kezdődik meg a nyári fesztivál szezon.

„Egy igazi egyetemi városhoz hozzátartozik, hogy kulturált, megfelelő színvonalú szórakozási lehetőséget kapjanak a hallgatók, hisz ahhoz, hogy valaki jól dolgozzon, jól tanuljon, hozzátartozik az is, hogy lehetőséget kapjon a minőségi kikapcsolódásra. Legyen ez egy olyan PEN, ami után mindenki Pécsi akar lenni, vagy Pécsi akar maradni!” – mondta Miseta Attila rektor.

Szintén nagy-, sőt a legnagyobb változás, hogy idén új helyszínen, nagyobb területen jelentkezik a PEN, ezúttal az ExpoCenter-ből, és habár sok kritika érte ezért a szervezőket, Beck Zoltán mégis bízik benne, hogy a fesztivál képes lesz annyira birtokba venni a teret, hogy az néhány napra más jelentést kapjon, mint ami azelőtt volt.

Koltai Arnold szavaival élve: „Minden fejlődési szakasznak vannak újabb és újabb kihívásai, jelenleg az egyre növekvő külföldi hallgatói létszám igényeinek kielégítésére elkezdtünk egy olyan közös gondolkodást a szervező kollégákkal, amely során szeretnénk a rendezvényt egyre inkább nemzetközisíteni. Ennek jegyében igyekeztünk kibővíteni a nemzetközi fellépői palettát, illetve az idei évtől már a teljes kommunikációs paletta két nyelven, - magyar és angol – folyik. Nem titkolt célunk, hogy a jövőben is fenntartsuk az évenkénti megrendezést, illetve szeretnénk egy régiós fesztivállá bővíteni, fejleszteni.”

Ezen felül azt is hangoztatta, hogy bár főként zenei fesztiválról beszélhetünk, mégis fontos, hogy a kiegészítő rendezvények, például a diákrektor választás, az egyetemi karok közti baráti összetartáson alapuló kreatív versengés is még inkább integrálja a különböző karok hallgatóit, erősítse a PTE család életérzését.  

A másik ilyen kiegészítő rendezvény, a PTE Hangja, ami az országban egyedülálló zenei tehetségkutató. Itt alapvetően szóló performanszokat vártak a szervezők, de a későbbiekben szeretnék ezt zenekarokra is kibővíteni. A PTE Hangja verseny döntője április 24-én lesz, 19:00 órátó, az ExpoCenter-ben, ahova mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

„Egyetlen egy dolgot kívánhatok, hogy mindenki helyezze bizalmát a fesztiválba, látogasson el a PEN-re, és érezze jól magát!” – mondta Koltai Arnold, az EHÖK elnöke.

 

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni