close
CímlapEgyetemi életPlácido Domingo a PTE új díszdoktora

Plácido Domingo a PTE új díszdoktora

díszdoktor Domingo
2016. február 07.

Plácido Domingo eddig is sok szállal kötődött Pécshez: 2008-ban adott koncertet itt első ízben; majd 2009-ben a baranyai megyeszékhelyen rendezte meg az Operalia középdöntőit; nyomon követte a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 eseményeit, sőt, annak fővédnöke volt; s 2011-ben ő kapta meg Pécs Város Kulturális Nagydíját. Most a PTE Művészeti Karának címzetes egyetemi tanára, Tokody Ilona mellett ülve hallgatta a róla szóló laudációt a Halasy-Nagy József Aulában.

20160207-csortos_szabolcs-9671.jpg

A február 7-i ünnepségen elhangzott, hogy az egyetem Művészeti Kara idén ünnepli 20., jubileumi évfordulóját, amelynek méltó felütése a világszerte rajongott spanyol művész Pécsre látogatása. Ugyanakkor maga a PTE is jubileum előtt áll: jövőre a magyar felsőoktatás létrejöttének 650. évfordulóját ünnepeljük. Hogy a jeles évszámokat tovább tetézzük: Plácido Domingo is a közelmúltban, január 21-én ünnepelt egy évfordulót, 75 éves lett.

Mindig nagy megtiszteltetés a számomra, ha ilyen világhírű művészeket köszönthetek díszdoktoraink között, mint amilyen Plácido Domingo” – mondta el köszöntőjében Bódis József, a PTE rektora. „Egyetemünk Művészeti Kara évek óta egyre nagyobb sikereket ér el a nemzetközi porondon, hiszen oktatóink és hallgatóink között van világelső harsonásunk, vannak világszerte népszerű hegedűművészeink, és még hosszasan sorolhatnám kiválóságainkat, így hiszem, hogy ezen a tudományterületen is méltó módon közelítünk egyetemünk alapításának jövő évi, 650. jubileumi évfordulójához. Az ehhez kapcsolódó ünnepségsorozathoz pedig nehezen találhatnánk jobb hírnököket világszerte ismert díszdoktorainknál” – hangsúlyozta Bódis József.

Lakner Tamás, a világhírű tenort díszdoktori címre felterjesztő egyetemi kar dékánja hangsúlyozta: „A Művészeti Kar büszke arra, hogy José Carreras 2007-ben történt díszdoktorrá avatása után Plácido Domingo személyében újabb zenei kiválósággal bővül a díszdoktorok sora, akinek ráadásul több éves kapcsolata van a várossal és az egyetemmel.

Tokody Ilona művésznő, karunk címzetes egyetemi tanára például Plácido Domingóval is dolgozott együtt, sőt, közös Bohémélet felvételük a mű egyik legismertebb előadása volt világszerte”

– emlékeztetett a dékán.

Ezt követően Plácido Domingo átvette a Pécsi Tudományegyetem professzori karához tartozás jelképeként az egyetem talárját, valamint a Doctor Honoris Causa cím adományozását igazoló oklevelet.

20160207-csortos_szabolcs-9782.jpg

Miután elült a vastaps, a világhírű művész köszöntőjében meghatottan mondta el, hogy büszkeség és alázat egyszerre kevereg most benne. Személyes élményeire is kitért: „Először 1973-ban jártam Magyarországon, és a pályafutásom során számos kiváló magyar művésszel dolgozhattam együtt az opera világában. Nagy szeretettel és tisztelettel gondolok a jeles magyar zeneszerzőkre is, így Bartók Bélára, Kodály Zoltánra, Liszt Ferencre, Lehár Ferencre, Erkel Ferencre, és még sorolhatnám. Nem említve azt a tényt, hogy Madrid szülöttjeként, és Real Madrid szurkolóként, hatalmas csodálója voltam Puskás Ferencnek, aki hosszú éveken át volt klubunk sztárjátékosa” – mondta el Plácido Domingo, aki egyébként jótékonyságáról is méltán híres.

„Úgy tudom, hogy Pécs jelmondata az, hogy „a határtalan város”. Úgy vélem, minden városnak ugyanez kéne, hogy legyen a küldetése.”

– jelentette ki az operaénekes, aki beszédében arra is kitért, hogy az általa létrehozott Operalia egykori fiatal résztvevői ma a világ operaénekeseinek mintegy negyedét teszik ki. A maestro rendkívül büszke erre, hiszen a tehetségek felkarolása mindig is szívügye volt. Több magyar szerepelt már ezen a rendezvényen sikerrel, s Plácido Domingo azt is elmondta, hogy reméli, jövőre még több magyar fiatal csatlakozik majd, tovább éltetve a 400 éves opera világát.

20160207-csortos_szabolcs-9863.jpg

Plácido Domingo várhatóan jövő ősszel tér majd vissza a Dél-Dunántúlra – legalábbis Bódis József rektortól a jövő évre tervezett ünnepségsorozatra meghívást kapott.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni