close
Címlap12. Felelős fogyasztás és termelésPollack Expo - tradíció, innováció, kooperáció

Pollack Expo - tradíció, innováció, kooperáció

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara két év után ismét élőben rendezte meg a Pollack Expo-t, a legnagyobb vidéki műszaki-építőipari szakmai kiállítást és konferenciát február 24-25-én az Expo Centerben. Az egyetem, az ipar és a mérnöktársadalom találkozóhelyeként jellemzett eseményt idén immár 15. alkalommal szervezték meg. Az építészethez, az épületgépészethez, a gépészethez, az informatikához és a környezetiparhoz, valamint a villamosiparhoz kapcsolódó mintegy 100 előadással, több mint 110 kiállítóval várták a műszaki, illetve a mérnöki tudományok újdonságai és megoldásai iránt érdeklődőket.

A több, mint ötven éves múltra visszatekintő Műszaki és Informatikai Kar emblematikus rendezvényét, a Pollack Expo-t dr. Medvegy Gabriella dékán nyitotta meg, aki 2018 óta irányítja a kar dinamikus fejlődését, bővülő oktatási portfólióját, duális képzését, doktori iskoláját és jelentős ipari kapcsolatait.

„A Pécsi Tudományegyetem rendkívül fontos feladata, hogy a jövőben sokkal hatékonyabban működjön együtt az ipari és a szolgáltatóipari szereplőkkel, amely a részünkről is egy komoly szemléletváltást fog igényelni. Ebben a kontextusban kiemelt szerepe van a Műszaki és Informatikai Karnak”

– hangsúlyozta dr. Miseta Attila rektor a megnyitó beszédében. „Külön öröm, hogy lehetőségünk van mind a hazai gazdasági élet szereplőivel, mind egy világcég vezetőivel az együttműködéseinket megerősíteni” – mondta Decsi István kancellár, majd rámutatott, hogy az expo alkalmat nyújt arra is, hogy a vállalati szektor megismerje a jövő munkavállalóit:

„azokat a motivált fiatalokat, akik ezt a szakmát, ezt az élethivatást választják, és itt, egyetemünkön elsajátítják hozzá az alapokat.”

Az expo mottójához méltón a rendezvényen a PTE MIK vezetése együttműködési megállapodást írt alá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, valamint a Baranya Megyei Mérnöki Kamara képviselőjével, illetve hivatalosan is bejelentették a HUAWEI, valamint Protecta Elektronikai Kft. támogatását. A Baranya Megyei Mérnöki Kamara és a Dél-Dunántúli Építész Kamara tagjainak ez alkalommal is lehetősége nyílt akkreditált előadások meghallgatására. Egy ilyen volumenű rendezvénynek fontos eleme az, hogy az egyetem kamarai, szakmai társulásain túl egy befogadó városi közeg is aktív részese legyen. "A pécsi városvezetés célkitűzései között szerepel a város gazdasági fejlesztése. Elsősorban olyan iparágakat szeretnénk a városba vonzani, amelyek a csúcstechnológia alkalmazásával magas hozzáadott értékű terméket állítanak elő és magasan képzett munkaerőnek kínálnak munkát" - ismertette a kitűzött célt Zag Gábor alpolgármester.

A kooperációk a Műszaki és Informatikai Kar szerteágazó tevékenységének számos aspektusára kiterjednek, úgy, mint a kutatásfejlesztés, innováció, rendszeres tudás- és tapasztalatcsere, közös képzési- és oktatási program, vagy akár hallgatói kiválósági ösztöndíj meghirdetése. „Idén Wuppertal-ban fogjuk magunkat megmérettetni tizennyolc különböző országból érkező csapat között a Solar Decathlon versenyen. Itt láthatóak a 2019-es és a 2022-es verseny épületei, amelyet hallgatóink szakszerű segítséggel, támogatással tizennégy nap alatt fognak felépíteni a német versenyhelyszínen” – hangsúlyozta az ÉVOSZ támogatásának szerepét dr. Kondor Tamás, a PTE MIK megbízott általános és stratégiai dékánhelyettese.

A vállalatok vezetői felhívták a figyelmet a megújuló energiaforrások használatán túl a környezetbarát megoldások és technológiák fejlesztésének fontosságára, valamint arra, hogy az iparban soha ennyi mérnökre nem volt szükség, mint most. Többen kiemelték, hogy olyan mértékű dinamikus fejlődés, megújulás megy végbe a mérnöki, informatikai területeken, amely miatt a következő években nagyon nagy szükség lesz a hallgatók, végzettek szaktudására, innovatív hozzáállására.

Ugyanakkor a szabályozás, minőségbiztosítás fontosságáról is szó esett: „A mérnöki tudományok és az építőiparral foglalkozó szakmák a szabályozott szakmák körébe tartoznak. A diploma kézhezvételét követően önálló tervezést, önálló szakmai aktivitást csak egy ismételt szűrő beiktatásával végezhetnek. Komoly eredménye a szakmának, hogy a nyugati társadalmakban is régóta működő kritériumrendszer alapján lehet ezeket a szakmákat művelni. Igyekszünk a műszaki képzésben a tananyagok kidolgozásában, fejlesztésében, továbbképzésben is segítséget nyújtani” – osztotta meg dr. Kukai Tibor, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a PTE MIK nyugalmazott docense a karral való több évtizedes együttműködés megújítása, megerősítése alkalmából, majd hozzátette:

„Nagyon fontos területe az együttműködésünknek, hogy katalizálni tudjuk az ipari vállalkozások és a MIK közötti kapcsolatokat, és közvetíteni tudjuk azokat az igényeket, amelyek a felsőoktatási ismeretek iránt megjelennek a vállalkozások részéről.”

A Pollack Expo-n ezután kihirdették a Körber Innovathon hallgató innovációs ösztöndíjpályázat eredményeit, valamint a rendezvényt adott helyet a Simonyi Hackathon verseny második napjának is. A plenáris és szekcióelőadások során a legújabb, innovatív technológiai eredményekről, kutatási irányokról értesülhettek az érdeklődők, valamint a szakmai kiállításon kreatív megoldásokkal ismerkedhettek meg. Számos új megoldás, néha akár hajmeresztő, vagy sci-fi-be illő ötlet merült fel, az űrbéli építkezéstől, a 3D nyomtatott házakon át, az infokommunikáció és a zöld energia összeolvadásáig az élet szinte minden területét felölelő szakmai konferencián.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni