close
CímlapEgyetemi életPrinz-díjasok

Prinz-díjasok

2016. február 06.

Prinz Gyula kutatásai a földrajztudomány területének alapkövei. A tudós 1918-tól tanított az Erzsébet Tudományegyetemen, először Pozsonyban, majd 1923-40 között Pécsett. A PTE TTK Földrajztudományi Intézete minden évben - idén január 27-én - megemlékezik a geológusról, s egy junior és egy senior díjat oszt ki az egyetemen értékes munkát végző kollégák között. Az idei kitüntetettek: Dr. Konrád Gyula és Alpek Levente.

 

20160127-csortos_szabolcs-0101.jpg

 

Prinz Gyula sok oldalú tudós volt, kiváló földrajzos és kiváló  geológus.

Munkásságát magam is jól ismerem, ezért külön öröm számomra, hogy az ő nevével fémjelzett díjat most megkaptam.

Remélem, hogy két évtizedes munkám is eredményes volt.”- mondta Dr. Konrád Gyula, a senior kategória díjazottja.

 

Alpek Levente, a junior díjazottat munkájáról kérdeztük: „A saját munkámat nem szívesen ítélem meg, viszont az bizonyos, hogy az eredményekben kiemelkedő szerepet játszott, hogy amikor idekerültem a földrajz képzésre, rögtön egy inspiráló közegbe csöppentem. Bármilyen témába is fogtam, az adott szakterület oktatóját megkeresve támogatást kaptam. A megismerés vágyától hajtva számos kérdésbe kóstoltam bele, kezdve a kognitív térképezéssel: a középiskolások Magyarország és Európa képével, a pályakezdők munkaerő-piaci területi esélyeivel.

Kutatásaim fő témája a munkaerőpiac lett, különösen a hátrányos helyzetben élő személyek, családok esélyeinek javításának lehetőségeit próbálom feltérképezni, különböző mobilitási vizsgálatokkal kiegészítve.

A jelenlegi témán is ilyen, illetve ehhez hasonló társadalmi problémákat fed. A munkanélküliség az 1990-es évek óta drámai méreteket ölt Magyarországon, ez hazánk egyik legsúlyosabb társadalmi/gazdasági feszültség forrása. Nagyon örülök a díjnak, de úgy érzem, azon kívül, hogy dolgoztam nem tettem mást. Kaptam egy feladatot, amelyet a legjobb belátásom szerint teljesítettem. A Prinz Gyula-díj többek között azt üzeni nekem, hogy csak így tovább.”

20160127-csortos_szabolcs-0088.jpg

Kékesi Mandarin Alexandra

Kékesi Mandarin Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni