close
CímlapEgyetemi életA PTE 7 új díszdoktora

A PTE 7 új díszdoktora

2017. november 16.

Nemzetközi szinten kiemelkedő tudományos és közéleti tevékenységet folytatnak, s egyben a Pécsi Tudományegyetem felemelkedéséért is dolgoznak. A november 16-i díszdoktoravató Szenátusi Ülésen heten vehették át a PTE díszdoktora kitüntető címet.

Catherine Vértesi a Kanadában, Vancouverben található Capilano Egyetem közelmúltban nyugdíjba vonult Elnökhelyettese. Sokat tett a nemzetközi oktatás szakmaiságának növeléséért Kanadában és országa határain túl is. Az elmúlt 10 évben 17 kanadai intézmény több mint 70 munkatársát vezette intenzív nemzetköziesítési tanulmányutakon az EU-ban, s 2011-ben ő lett a 9000 résztvevőt számláló NAFSA, a világ legnagyobb nemzetközi oktatási konferenciájának első, nem USA-beli vezetője a világon.

Ismet Güral a Gural Products vezetője, aki az energiaszektorban, a turizmus és a porcelángyártás területén jeleskedik: vállalata 50 országba exportál. Elkötelezett híve a magyar kapcsolatnak: 1993 óta Magyarország tiszteletbeli konzula Kütahyában. Sok éven át a Török–Magyar Üzleti Tanács elnöke is volt. Bábáskodott a Pécs és Kütahya közti testvérvárosi kapcsolat létrejöttében is, s dolgozott az ottani Dumlupinar Egyetem és a PTE közti együttműködések erősítéséért.

Gelencsér Lajos a EON – Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója, aki karrierjét a régió államellátásnak kapcsán futotta be. Számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el eddigi munkásságát is, például DÉDÁSZ Alkotói Díjjal, Verebély-díjjal, illetve Kármán Tódor-díjjal. Tagja a Magyar Electrotechnikai Egyesületnek és a Jedlik Ányos Társaságnak is. Érdeklődési és kutatási területe a katasztrófavédelemre is kiterjed.

Maurizio Ferraris a Torinoi Egyetem filozófiaprofesszora, ahol a Társadalomtudományok Kutatóközpont rektorhelyettese és a LabOnt – Ontológiai Laboratórium elnöke. A „La Republica” újságírója, a „Rivista di Estetica”, a „Critique”, a „Circulo Hérmenéutico editorial” és a „Revue francophone d’esthétique” igazgatója. Több mint ötven könyv szerzője, melyeket a világ számos nyelvére lefordítottak. A Pécsi Tudományegyetemmel állandó munkakapcsolatban van: egyetemünk több oktatója is részt vesz Ferraris professzor dokumedialitással, illetve a médiával, web médiával kapcsolatos kutatásaiban.

Norbert Kersken középkori történelem és Kelet-Európa története szakirányon, illetve szlavisztika és filozófia szakon végzett, kutatási területe a Kelet-Európai államok középkori története. Több mint tíz éve vezeti azt a kutatócsoportot, amely Kelet-Közép-Európa történetének online-adatbázisán munkálkodik partnerintézményekkel való együttműködés keretében. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a rendi politika, a Piastok uralmának kapcsolatrendszere, a későközépkori külpolitika, a középkori interregnumok, a reformáció kelet-Közép-Európában és a kereszteshadjáratok az érett- és későközépkorban.

Predrag Sikirić professzor orvos, farmakológus a Zágrábi Orvosi Egyetem Gyógyszertani Intézetében. Sikiric professzor és munkacsoportja felfedezett egy peptidet az emberi gyomornedvben, amely a gyomor sósav szekreciójának gátlása nélkül védi ki a nyálkahártya károsodásokat. Ezt a peptidet izolálták, és meghatározták a fehérje molekula aninosav. Jelenleg a klinikai vizsgálatok fázisánál tartanak, de már igazolták, hogy a fehérje nyálkahártyát védő hatása a sclerosis multiplex betegségben szenvedők gyógyításában is használható. A tudományos kapcsolata zágrábi és a pécsi intézmény között 28 évre nyúlik vissza, s ennek köszönhetően több közös könyv és egy periodika, az Experimental and Clinical Gastroenterology című nemzetközi szakfolyóirat született.

Stephen M. Jordan, az amerikai Metropolitan State Denver University vezetője. A 7 év alatt, amíg a Kelet Washingtoni Egyetem elnöke volt - mielőtt a MSU Denverben kezdett dolgozni –az egyetem hallgatóinak számát 6900-ról 10000-re növelte. Vezetése alatt az MSU Denver is gyors felemelkedésnek indult, bekerült az Amerikai Egyesült Államok legjobb egyetemei közé. Stephen M. Jordan tevékenységének köszönhetően épült meg az a központ, melyben átfogó légiközlekedési, fejlődő gyártási oktatás zajlik, Colorado állam jövő ipari munkásainak képzőhelyeként.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni