close
CímlapEgyetemi életPTE alumnus zárta a tőzsdét New York-ban

PTE alumnus zárta a tőzsdét New York-ban

2021. május 13.

A New York-i Times Square a világ egy jól ismert, ikonikus helye, hatalmas kivetítőin megjelenni presztízsértékű, és csak igen keveseknek adatik meg. Köztük van Dr. Christopher von Jako, a PTE ÁOK alumnusa, aki május 5-én zárhatta a NASDAQ részvénytőzsde kereskedési napját a harangkongatási ceremónia keretében, és egyúttal felhívta a figyelmet a mentális egészségmegőrzést célzó hónap jelentőségére.

A NASDAQ egyike a világ legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszereinek, a napi értékesítés szimbolikus zárását több millióan követik kiemelt figyelemmel, így a zárszóként felcsendülő harang megszólaltatása is nagy jelentőséggel bír. Ezt felismerve a tőzsde meghívta fontos üzleti partnere, a Brainsway ügyvezető igazgatóját, Dr. Christopher von Jako-t, aki a PTE öregdiákjai közül elsőként tehetett eleget a megtisztelő felkérésnek. A nagy érdeklődésre számot tartó eseményt a Times Square hét emelet magas kivetítőin is élő adásban lehetett követni. Az igazgató ünnepi beszédében egyrészt ismertette a 2003-ban alapított orvosi cég tevékenységét és a noninvazív transzkraniális mágneses stimulációval (TMS) elért eredményeit a depresszió, az obszesszív-kompulzív zavar (OCD) és más mentális betegségek kezelése terén; másrészt mivel május a mentális egészség hónapja, von Jako a pandémia által hatványozott aktualitására is felhívta a figyelmet. A tőzsdeindex aznap rekordmagasan zárt.

(A videóban Dr. Christopher von Jako 3'50-től; a zárás 10'20-kor látható)

A magyar felmenőkkel rendelkező Christopher von Jako az amerikai Bates College-ben fizika és matematika BSc, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) radiológiai tudományok és technológia MSc képesítés megszerzését követően a PTE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolában szerzett PhD fokozatot 2014-ben. A világcéget vezető szakember a vizsgaidőszakot éppen megkezdő jelenlegi PTE hallgatókról sem feledkezett meg:

„A vizsgaidőszak egyike az egyetemi tanulmányok legstresszesebb, leginkább szorongással teli időszakainak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy összeszedjük a gondolatainkat, megálljunk egy-egy pillanatra, ha egy mérföldkőhöz értünk, végezzünk némi testmozgást, és ne feledkezzünk meg az alvásról sem, amire nagyon nagy szükségünk van. Összességében nagyon fontos, hogy legyőzzük a szorongást pozitív gondolkodással, amelyet a legjobb, ha a családunkkal, barátainkkal való időtöltés, beszélgetés formájában teszünk. A vizsgaidőszaknak olyan hamar vége lesz, hogy szinte észre sem vesszük, és ami felett rendelkezünk, azt igyekezzünk kontrollálni. Sok sikert!”

– üzeni Christopher von Jako, PhD ’14.

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni