close
CímlapEgyetemi életA PTE Egyetemi Levéltáré az Év Levéltára Díj!

A PTE Egyetemi Levéltáré az Év Levéltára Díj!

2021. április 13.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete döntése értelmében, ebben az évben a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltára veheti át az Év Levéltára 2020 szakmai díjat. A rangos elismerést – 2012. évi alapítása óta immár kilencedik alkalommal – az adott évben kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltári intézménynek ítéli oda a zsűri. A díj ünnepélyes átadása a Nyitott Levéltárak programsorozat kiemelt része, melyet a vírushelyzet miatt rendhagyó módon online formában rendeztek április 13-án.

 

Dr. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke köszöntötte az élőben közvetített díjátadó résztvevőit. Elmondta, hogy az Év Levéltára Díjért 2017 óta évente váltakozva mérettetnek meg nagy, megyei, országos levéltárak, valamint egyetemi, magán-, egyházi és városi levéltárak. Szóllás Péter, az EMMI Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője kiemelte, hogy

a díj történetében először nyerte el a rangos szakmai elismerést egyetemi levéltár.

Majd Dr. Szögi László ELTE c. egyetemi tanár, az MLE választmányi Év Levéltára Díj bíráló bizottság tagja vette át a szót, méltatva a levéltár tevékenységét: „A pécsi egyetem levéltára egy nagyon nagy intézményegyüttes anyagát őrzi, és Lengvári István vezetésével ezt módszeres, alapos és szakszerű munkájával egy igazi, közép-európai nagyságrendben összehasonlítható, komoly levéltárrá fejlesztették”. Elmondta, hogy a kezdetektől fogva figyelemmel kísérte a levéltár tevékenységét, és ezt nagyban segítette, hogy a pécsi egyetem nagy hangsúlyt fektetett a múltja, emlékei megőrzésére. Kiemelte, hogy szakmai szempontból példamutató a PTE Egyetemi Levéltár tevékenysége, tudományos, nemzetközi jelenléte, valamint az egész magyar levéltárügybe való aktív, segítőkész bekapcsolódása.

Levéltári konferencia a PTE Szenátusi termében, 2019. november. (Fotó: Csortos Szabolcs)

A Magyar Levéltárosok Egyesülete bíráló bizottsága a beérkezett pályázatok alapján egyhangúan a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának ítélte oda a díjat. Döntésük indoklásában kiemelték, hogy a PTE Egyetemi Levéltára másfél évtizede magas színvonalon végzi szakmai munkáját, kiemelkedő a beágyazottsága az egyetemi életbe és kutatásba. Magas szintű tudományos munkát végez, amelyet számos általuk készített kiadvány, kiállítás és konferencia igazol. 

Az Év Levéltára 2020 díjat Dr. Kenyeres István virtuálisan adta át Lengvári Istvánnak, a PTE Egyetemi Levéltár vezetőjének, aki köszönnetét fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy

„ez egy csapatmunka eredménye. A levéltár fejlődése nem valósulhatott volna meg, ha nincs mögötte az egyetemi vezetés folyamatos támogatása.”

Az igazgató röviden ismertette a levéltár történetét, amely eleinte az egyetemi könyvtár részét képezte. Az Egyetemi Levéltár 2005-ben vált külön a könyvtártól, e modell Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes, a könyvtár előző főigazgatója támogatásával jött létre. A két intézmény azóta is jó szakmai kapcsolatot ápol: „A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont jelenlegi főigazgatójával, a könyvtár részét képező Történeti Gyűjtemények Osztályával együtt dolgozunk az egyetem múltjának a feltárásán.” A díjátadót követően egy imázs filmet és egy kisfilmet tekinthettek meg résztvevők, majd szakmai konferenciával folytatódott a rendezvény. 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni