close

PTE és Pécs

2022. június 10.

Célokat és stratégiát egyeztetett a Pécsi Tudományegyetem és Pécs Megyei Jogú Város vezetése június 10-én, a PTE Szenátusi termében. Mint ahogy mindkét fél részéről elhangzott, a mai, bizonytalan időszakban (koronavírus, orosz-ukrán háború, pénzügyi válság, energiaárak növekedése, stb.) minden korábbinál jobban szükség van a közös gondolkodásra és együttműködésre.  

“Mind tudjuk, mennyire egymásra utalt a város és az egyetem. Úgy gondolom, minden jó együttműködést lehet tovább csiszolni. Ennek alapja a jó kommunikáció” - mondta el dr. Miseta Attila rektor. “Minden egyetemvárosban megkerülhetetlen az együttműködés, igyekszünk megfelelő partnernek bizonyulni. A mai napon az a fontos, hogy megismerjük egymás terveit” - tette hozzá Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A PTE stratégiáját mutatja be dr. Miseta Attila rektor, kitérve a rangsorokra, a küszöbön álló Centenáriumi évre. “Kormányzati elvárás is, hogy az egyetemek aktívabban alakítsák környezetüket - ez szemléletváltást  követel” - jegyezte meg a rektor. Arra is utalt, hogy az oktatási portfóliót az egyetem igyekszik az igényeknek megfelelően alakítani, emiatt a rengeteg képzési formát, szakot folyamatosan szelektálják, igyekezve a felnőttoktatási igényeket is figyelembe venni. Ami a létszámot illeti: a külföldi hallgatók számát próbálja növelni a PTE, a magyar hallgatói létszámot tekintve részben a demográfiai helyzet, részben a finanszírozás miatt inkább a minőséget tartja fontosnak az intézmény. A PTE első embere szólt a Klinikumról, és annak finanszírozásáról, kiemelte a közelmúltban megvalósult projektek közül az MVP révén megvalósult beruházásokat, valamint megemlítette, hogy küszöbön áll egy újabb skill labor és újabb állatház átadása is. A két már működő nemzeti laboratórium mellett további két konzorcium indul majd el a közeljövőben.


Külön aláhúzta a Tudományos és Innovációs Park létrejöttének fontosságát, mely meghatározza majd a fejlesztések legnagyobb volumenét. Ez a MIK-től északra, és onnan nyugat felé, egészen a Szentágothai Kutatóközpontig terjedő tér lenne, mely egy új, más arculatot ad majd annak a városrésznek, új utakat nyit, és szolgáltatásokat is igényel.
Az egyetem két fontos és példaértékű programjára is felhívta a figyelmet: az egyik a Zöld Egyetem program, a másik az EDUC.

A PTE és Pécs közös, összesen hat munkacsoportjának munkáját mutatta be Weller Diána. A Befektetésösztönzési munkacsoport egy komoly összefogást ért el, melyet a potenciális befektetők is értékelnek. A szolgáltatói központok igényei mentén egy külön erre fókuszáló képzés is elindult, jelesül a Közgazdaságtudományi Karon. Voltak közös rendezvények is, melyek fókuszpontja az innováció volt. Ez a munkacsoport  dolgozik egy ösztöndíjprogramon is, melyet az egyetem és a város a városi cégekkel együtt hív majd életre - ez nagyjából 100 hallgatót érintő program lesz majd.
Az Egészségügyi munkacsoport a városi egészségügyi intézményrendszer és a klinikum összefogására épül. Ennek több olyan esemény is része volt, melyek a prevenciót célozták (EgészségNap, Pécs Bálna tervezete, egyéb prevenciós jellegű kiadványok, stb.) A munkabizottság céljai között szerepel a megújult pécs.hu-n egy információs rendszert közzétenni, mely gyorsan tud az itt élők számára egészségügyi, orvosi információkat adni.


A Városmarketing munkacsoport révén a PTE komolyan hozzájárult ahhoz, hogy a városba érkező turisták profiljait meghatározzák. E területen is vannak közös események, több program (a Cseppet sem sütőolaj-gyűjtő programtól kezdve az online kerékpáros térképig), illetve egyebek között létrejött a cirfandli kerekasztal. A tükekártya kidolgozása is folyamatban van, és ennek lesznek kifejezetten a hallgatóknak szóló kedvezményei is.
Weller Diána említette azt is, hogy Pécs bekerült a 100 klímasemleges város közé Európában, mely újabb lehetőségekkel kecsegtet.
A Nemzetközi és láthatósági munkacsoport egy különleges jubileum megünneplésére készül, mely az öt évtizedes Pécs-Eszék kapcsolatot ünnepli, egy közös programcsomaggal. Felmerült az is, hogy ezt a rendezvény-sorozatot a PTE Centenáriumi ünnepségeivel, programjaival hogyan lehetne összekötni.
Idén a Pécsi napok 0. napja is nyitást hoz: egy külön nemzetközi napot szerveznek, melynek az icdip, vagyis a nemzetközi taggal vagy tagokkal rendelkező zenekaroknak adott fellépési lehetőség lenne a szíve.
Távolabbi cél az EU ifjúsági fővárosa cím elnyerése a 2026-os évre.


A Pályázati projektek munkacsoport munkája pedig a nagyobb, mindkét fél számára meghatározó pályázatokat hozza összhangba.
A fejlesztési elképzelések és a munkacsoportokról szóló beszámolók után kötetlen eszmecserére került sor. Ennek kapcsán elsősorban a klímaváltozás és zöldítés, valamint az energiaárak kapcsán egy közös, alaposan kidolgozott és komplex energetikai program körvonalazása került szóba.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni